Magyarország rejtett gyöngyszeme

Gyalogtúra az ismeretlen Upponyi-hegységben

Az  Upponyi-hegység egy nagyon szép, de méltatlanul elfeledett vidéke Magyarországnak. Az Északi-középhegységben található 220 négyzetkilométer kiterjedésű kistáj az ország legöregebb karszthegysége, a Bükk idősebb, összezsugorodott 'bátyja' mely sok érdekességet tartogat a túrázás, a szép tájak kedvelőinek, és maximálisan érdemes rá, hogy megismerd. Egész napos túránkon gyönyörű erdőkön haladunk keresztül, érintve egy különleges szakadékot, egy látványos sziklaszorost, melyekre több kilátópontról felülről is rácsodálkozhatunk. De nem marad ki az ország egyik legidillikusabb fekvésű települése, valamint legszebbnek tartott mesterséges tava sem. Csupa titok és szépség! Megéri, hogy felfedezd velünk!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest-Bánhorváti kb. 180 km (2,5 óra autóval)

Találkozó: 9:30 Bánhorváti, a falu központjában lévő templomoknál.

A túrát 10 órakor indítjuk!


Részletes programterv:

Bánhorváti központjából, a templomok mellől indulunk el a kék plusz jelzésen. Az elején sík terepen haladunk a Som-patak mellett, majd az út emelkedni kezd, és erdőkön, réteken megyünk keresztül, míg az első nagyobb kövek jelzik, hogy megérkeztünk a sejtelmes hangulatú Damassa-szakadékba. Sziklák és üregek közt jutunk fel a szakadék peremére, ahol újra erdőben visz az utunk, egészen egy tisztáson álló vadászházig. Itt elhagyjuk a kék plusz jelzést és elkanyarodunk az Upponyi-hegység egyik legmagasabb része felé. Oxigénpalackra persze nem lesz szükség, a fényképezőkre viszont annál inkább, mert a Háromkő-bérc és a Kalica-tető kilátópontjairól emlékezetes panorámában lesz részünk. Miután kigyönyörködtük magunkat lemegyünk a már fentről megcsodált Upponyi-szorosba, keresztülhaladva rajta elérjük a mesébe illő fekvésű Upponyt, ahol szusszanhatunk egyet. Innen vár még ránk egy újabb kaptató az Eszkála-tetőre, majd a Szalamandra-tanösvényen leereszkedve jutunk a hegyek közé zárt Lázbérci-víztározóhoz. A tavat nyugat felé megkerüljük, és az északi oldalán végighaladva lassan befejezzük túránkat, mivel a gát után már csak az autóinkhoz kell visszasétálni Bánhorvátiba

Túra hossza: 17 km szintemelkedés: 530 m

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. 07. 06.

Részvételi költség vendégként:

ingyenes

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést és a túravezetést képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Upponyi-hegység

A Bükktől északra elhelyezkedő hegység jóval szűkebb körben ismert, mint magasabb szomszédja, pedig igencsak megérdemli a figyelmet. Felépítő kőzetei között megtalálható néhány az ország legidősebbjeiből, növény- és állatvilága ritka, védett fajokat is tartalmaz, a túrázók pedig gyönyörű túraútvonalakon látványos és érdekes helyszíneket találnak. Az Uppony és a Lázbérci-víztározó között húzódó sziklaszoros az ország legmélyebb szurdokvölgye. A valaha egybefüggő hegytömbbe a szorost a Csernely-patak eróziós munkája vágta. Ez a patak ma is ott fut az alján, a két oldalán álló hegyoldalak felszínre bukkanó karsztos mészköve pedig ősmaradványokat tartalmazó kőfülkéket, sziklagyepein élő értékes növénytársulásokat rejt.

Lázbérci-víztározó

1967-69 között hozták létre a Sajó-völgy települései és ipari üzemei vízellátásának biztosítására. A nagyjából Y alakú tározót a Bán-patak felduzzasztásával egy szorosban alakították ki, erdős dombok, hegyek veszik körül, így teljesen természetes tó hatását kelti. Kedvelt kirándulóhely, amit az Országos Kéktúra útvonala is érint.

Damassa-szakadék

Kialakulását tekintve egy egyedülálló képződmény, mely földrengések által kiváltott tömbös csuszamlások eredménye. Az egymásra csúszott sziklatömbök alatt hazánk egyik leghosszabb álbarlangrendszere húzódik. A szakadék kialakulását, barlangrendszerét a kutatók a mai napig vizsgálják.

 

 

 

 

 

Fotó: Dobosy László, elmenyekvolgye.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>