Nagykörúti séta kicsit másképp - avagy téli túra a Budai-hegység legszebb panorámáját csodálva

Tudtad, hogy már a medvék sem  alszanak téli álmot? Akkor Neked túrázóként miért kéne megvárnod a tavaszt, hogy ismét az erdőt járd? Egy Budapestről könnyen elérhető túrára invitálunk januárban, melynek során a Budai-hegység legszebb panorámájában gyönyörködhetsz, meghódíthatod a hegység legmagasabb pontját és felfedezheted a legcsöndesebb szegletét is. Tarts velünk!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

PROGRAMTERV:

Utazás menetidő:  Budapest-Nagykovácsi  20 km (autóval kb. 30 perc) - Találkozó: 8:30  Nagykovácsiban, a Tisza István téri buszfordulónál - A túrát 9 órakor indítjuk!

 

Nagykovácsit az Alsó -Zsíroshegy felé hagyjuk el, hogy megnézzük annak jellegzetes sziklás fenyvesekkel borított tömbjét, és megcsodáljuk a panorámát a hegyről. Ezt követően a település határában haladunk a Nagy -Szénás Európa Diplomás dolomit tömbje felé. Utunkat a hajdan élénk szénbányászatra emlékeztető használaton kívüli csillesor, hol a tanösvény kíséri. A Nagy-Szénás kopár tömbjére felérve kis szerencsével láthatjuk a Nagy-Kopasz hegyet, Kevélyeket, Dobogókőt és a Gerecsét és akár az Esztergomi Bazilikát is. Kis pihenőt követően el is indulunk, hogy az Ördögárok mellett haladva a távolról már megfigyelt Nagy-Kopasz hegy és annak jellegzetes vitorla formájú kilátója, a Csergezán Pál kilátót, is meghódítsuk. A Nagykopasz-hegyről hangulatos mediterrán tájat idéző fenyvesben ereszkedünk le Nagykovácsi felé, ahol lehetőség van egy melegítő teára, megérdemelt ebéd elfogyasztására.

Túra hossza, szintemelkedés: 18 km, szintemelkedés: 490m menetidő: 6-7 óra 

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. január 18.

Részvételi költség vendégként:

Ingyenes, regisztráció szükséges

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes, regisztráció szükséges

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

         - a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
         - a szervezést
        

A részvételi költség nem tartalmazza:

- az utazást: egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)
- az étkezést
- a sport biztosítást (nem kötelező), mely itt megköthető >>   

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:

KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet.

 

A Budai-hegység

A Budai-hegység (más néven Budai-hegyek) kistáj, ami a Dunántúli-középhegység azon belül a Dunazug-hegyvidékrésze. Legmagasabb pontja a Nagy-Kopasz (559 méter) Pilisszentiván és Nagykovácsi között találjuk a Budai-hegység két méltán népszerű hegyét, az alpesi jellegű,  fenyvessel borított, meredek, sziklás hegyoldalú Alsó-Zsíros-hegyet (424 m), és az Európa Diplomás, fokozottan védett, kopár és kerek kúpokból álló Nagy-Szénást.

 

 

A Csergezán Pál kilátó

A Budai-hegység legmagasabb pontja, a Nagy-Kopasz (559 m) tetején álló, óriási vitorlára emlékeztető, modern Csergezán Pál-kilátóból parádés panoráma nyílik a környező tájra. A hegy déli oldalában, a Tarnai pihenőnél pedig elragadóan szép dolomitgyepes környéken csodálhatjuk a meseszép kilátást