Kulturális emlékeink felfedezése a Pilisben

Kulturális emlékeink felfedezése a Pilisben

Egy szép tavaszi szombatra talán nem is lehetne jobb programot kitalálni, mint egy kellemes túrát egy kis kultúrával megfűszerezve. Ha ezt ti is hasonlóképp gondoljátok, tartsatok velünk pilisi kirándulásunkon, mely során 4 középkori kolostorromot is érintünk, így a mozgás és a friss levegő mellett a régmúlt emlékeiben is örömünket lelhetjük.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Találkozó: Budapesten a Batthyány téren találkozunk 8:00-kor, innen megyünk Dobogókőre Pomázig hévvel, onnan pedig autóbusszal 

1. nap  Dobogókőről a zöld sáv jelzésen haladva lesétálunk Pilisszentkeresztre, majd elsétálunk a Pilisszentkereszti cisztercita kolostor romjaihoz. Itt megnézzük a kolostor maradványait és sétálunk is tovább balra fordulva a Mária-padhoz, onnan a Vaskapu-völgyön keresztül a Simon halálához. 

A piros + jelzést követjük, amíg meg nem látjuk a piros sáv jelzését, itt jobbra fordulunk és nem sokkal később áttérünk a piros barlang jelzésre és ezen az úton el is érünk a második kolostorromhoz, a Szent Kereszt kolostor romjához, amely Klastrompusztán található. Ezt a kolostort a 13. század elején Boldog Özséb alapította, ezzel elindítva a pálos rend sok évszázados gazdag történetét. 

Klastrompusztáról a Pilisnyergi-víznyelőbarlang felé vesszük az irányt a sárga jelzésen, majd elérünk Pilisnyeregre és itt áttérünk a piros jelzésre és eljutunk a harmadik kolostor romjaihoz. Ezen pálos kolostor elődje egy uralkodói vadászkastély lehetett, amely a XIII. század közepén épült, ezt az épületet adta át a pálos rend tagjainak IV. Béla 1263-ban. Ennél a kolostornál is tartunk egy rövid szemlét, aztán pedig a piros sáv jelzésen sétálunk a Hofmann vadászházig, itt áttérünk a zöld kereszt jelzésre, majd a Szakó-nyeregnél ismét elérjük a piros sáv jelzést és a Körtvélyesi réten keresztül elérünk a Téry útra, amin eljutunk az aznap utolsóként látogatandó műemlékünkhöz, a prépostsági altemplomhoz. Ez egy nagyon különleges román stílusú műemlék, ami még a 12. század elején épült. 

Az utolsó műemlék megcsodálása után továbbra is a piros jelzést követve elsétálunk a Dömösi-átkeléshez, majd visszavonatozunk Budapestre

 

Általános információk:

  • A túra nagyjából 8-9 órát vesz igénybe. Főként erdei terepeken túrázunk, valamint utunk patakmedreket is keresztez, így a legpraktikusabb lábbeli a bakancs.
  • Túránk egész napos, ezért kényelmes túraruházat és túrabot, csapadékos idő esetén esőruházat ajánlott.
  • A túrára 2 liter vizet és szendvicseket, illetve csokoládé vagy energiaszeletet javasolt a hátizsákban magunkkal hozni.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

Jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az utazást segítünk összeszervezni

* a szállást:
  -

* az étkezéseket

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Kulturális emlékeink felfedezése a Pilisben

Felfedező trekking a Pilisbe

A Dunántúli-középhegység legkeletibb tagja. Nem magas, de természeti szépségei miatt sokan felkeresik. Fő csúcsa a Pilis (756 m). A Pilis hegységet a Két-bükkfa-nyereg és a Szentléleki-patak völgye választja el a Visegrádi-hegységtől, amelyet a köznyelvben – helytelenül – általában szintén a Pilis hegység részének tartanak, pedig geológiailag már az Északi-középhegységhez tartozik.

Kulturális emlékeink felfedezése a Pilisben

A Pilis hegység a nevét legmagasabb csúcsáról, a Pilis hegyről kapta, eredetileg kopasz hegytetőt jelent, és összefügg a tonzúra jelentésű régi magyar pilis szóval. WIKIPEDIA>>

A Pilis túraútvonalai:

A Pilis túraútvonalai

 

Tervezett túraútvonal:

Dobogókő - Pilisszentkereszt, Cisztercita kolostor – Klastrompuszta – Pilis-nyereg - Pilisszentlélek, Pálos kolostor - Hoffmann vadászház - Szakó-nyereg -  Dömös, Prépostsági altemplom

(A túravezetők a túra útvonalát az időjárási körülményektől függően módosíthatják.)

>> További információkat a környékről itt találhatsz - www.parkerdo.hu

 Kulturális emlékeink felfedezése a Pilisben

Kulturális emlékeink felfedezése a Pilisben

Kulturális emlékeink felfedezése a Pilisben

Kulturális emlékeink felfedezése a Pilisben

Kulturális emlékeink felfedezése a Pilisben

Kulturális emlékeink felfedezése a Pilisben

Kulturális emlékeink felfedezése a Pilisben

Képek forrása: MAKASE, Esztella - Gyimesi Imréné, geocaching.hu, pilisinfo.hu, kektura.click.hu

Egyed Janka - Bodrogi Endre

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>