Kalandozások Zalában

Gyalogtúra a Kőszikla szurdok környékén

Unatkozol otthon? Szívesen túráznál, de nincs kivel? Izgalmas, de mégis kikapcsoló programokra vágysz egy vidám csapat tagjaként?Tarts velünk, mozgasd meg magad és közben ismerd meg a Zalai tájat! 1 napos, ingyenes gyalogtúránk ezúttal a Zalai dombságba vezet és átlagos kondícióval is könnyen teljesíthető.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Tatabánya-Nagybakónak autóval 220 km 2,5 óra

Találkozó: 8:30 órakor a Nagybakónaki Művelődési ház előtt (Fő út 85) 

 

1. nap  Tervezett túraútvonal (18km, 550 m szint felfelé/ 550 m szint lefelé)

Nagybakónak Művelődési ház – Források völgye – Kőszikla szurdok – Homokkő formációk –  Csibiti völgy – Illir bükkösök – Csibiti tó – Gelse – Nagybakónak Művelődési ház

>> További információkat a környékről itt találhatsz

http://www.nagybakonak.hu/tourism

http://www.zalaerdo.hu/index.php

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

Jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az utazást segítünk összeszervezni

* a szállást:
  -

* az étkezéseket

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Túra a Kőszikla szurdokban és környékén

A Zalai-dombság a nyugati határszélen elterülő középtáj. A dombhátakon folyóvízi üledékeket találunk, a jégkorszaki szélbarázdákban kialakult völgyek némelyike az egykori Pannon-tenger pliocén korú üledékeit is feltárja. A sűrű, csaknem párhuzamos, de dél felé kissé szétterülő völgyek rendszere morfológiailag erősen tagolja. Ez a felszabdaltság nem kedvezett a nagyobb települések kialakulásának, így vált jellemzővé a „szeges” falutípus. Legjelentősebb folyója a Zala, a Balaton legfőbb vízszállítója. Területének nagy hányadát erdő borítja, az országos átlagnál kisebb a szántóföldi termelés jelentősége. A gazdaság számára legfontosabb a szénhidrogén-, építőanyag- és termálvíz-vagyona. A mára jórészt kiapadt kőolaj- és földgázkészletek kiaknázására alakult meg a MAORT, amely az államosítás után is a terület fejlődésének egyik fő mozgatórugója maradt.

Kalandozások Zalában - Gyalogtúra a Kőszikla szurdok környékén 

Nagybakónak község Nagykanizsától Észak-keletre fekszik. Van egy pontja határának, amelynél 7 község határa találkozik. Nagybakónak,Újudvar, Gelsesziget, Gelse, Orosztony, Kerecseny, Zalaújlak. Ezért ezt a területet "Héthatárnak" nevezik. Keletről Zalaújlak, Csapi, délről Nagyrécse, nyugatról pedig Újudvar a szomszédos község. Dombok között, a domboldalakon és a völgyben épült, ezért látszik rendezetlennek, mert az utcáknak is követniük kell a domborzati viszonyokat. A község helyén nagy tölgyes és bükkös erdők voltak. A két falurészt mocsár választotta el, amelyet a múlt század második felében, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után csapoltak le. A levezető árok neve Bakónak patakja, másutt Bakónaki-patak, amely összegyűjti a környék vizeit, és a Légrádnál ömlik a Murába.

 

Látnivalók a környéken:

(teljes térkép: www.cartographia.hu )

Nagybakónak 4

Kalandozások Zalában - Gyalogtúra a Kőszikla szurdok környékén

Kalandozások Zalában - Gyalogtúra a Kőszikla szurdok környékén

Kalandozások Zalában - Gyalogtúra a Kőszikla szurdok környékén

Képek forrása: mapio.net, kektura.click.hu, nagybakonak.hu

Benedeczki Tamás - Benedeczki Éva

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>