Hegyen-völgyön Által - Kerékpártúra az Által-ér mentén egy kis Gerecsével fűszerezve

Ugye már sokan vártátok az idei szezon nyitó bringatúrát! Szerencsére már nem kell sokáig várni! Egy kis késéssel, de annál klasszabb programmal várunk Titeket május utolsó hétvégéjén egy tavakkal, folyókkal hegyekkel fűszererezett, kellemesen fárasztó tekerésre. Útba ejtjük a Tatai-tavat, az Által-ér mentén elkerekezünk egészen a Dunáig, visszafelé pedig a Gerecse Tájvédelmi körzet hegyei és völgyei között vezet az út. Várunk május végén!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Vértesszőlős 50 perc / 65 km

Találkozó: 8.30-kor a vasútállomás melletti parkolóban (Valusek Dezső utca sarka)

A 9 órai indulás után az Által-ér vonalát követve kerékpárúton érjük el a festői hangulatú Tatai Öreg-tavat. Végig gurulunk a tóparton, majd a településen áthaladva rátérünk ismét a kerékpárútra, mely 7,3 km hosszú szakasszal éri el a célállomást, Dunaalmást. Az ér vonalát követve szemünk elé tárul csodálatos madárvilága, nagy eséllyel láthatunk tőkés récét, kormoránt, szürke gémet és kócsagot. Az út során nincsen szintemelkedés, hiszen a folyóparton kerekezünk végig. Dunaalmáson megnézzük a meleg vizű forrás táplálta, csodálatos türkiz színű medencét, majd a Duna partján piknikezünk. Ha már mindenki kipihente magát, akkor megkezdjük utunkat visszafelé a Gerecse tájvédelmi körzeten át. Dunaalmásről Süttőig egy rövid szakaszon főút mellett haladunk, de onnan alsó rendű összekötő utakon tekerünk tovább a gyönyörű Gerecse Tájvédelmi körzetben. Bikolpusztán át  előbb Tardos, majd Aggostyán következik onnan pedig már csak egy ugrás Tata, ahol előbb körbejárjuk az angol parkot mielőtt elérjük  a Tatai tavat. A tóparton szusszanunk még egyet, majd a kerékpárúton visszatérünk a közeli Vértesszőlősre.

 

Túra hossza: 65 km 620m szintemelkedés

 

Fontos információk

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél!, illetve szendvicseket, csokoládét, gyümölcsöt érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. május 30.
 

Részvételi költség vendégként:

2000 ft/ fő

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg - az autókat segítünk összeszervezni

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPES - E program olyan gyerekeknek, felnőtteknek szól, akik szívesen vannak a szabadban és nyugodt, kellemes környezetben szeretnének kerékpározni. A táv nem túl nagy, szintemelkedés nincs, így sportos alsó tagozatos gyermekek már részt vehetnek a túrán. Természetesen csatlakozhatnak nem családos túratársak is, akik vágynak egy könnyed, laza tempójú kerékpározásra, sok pihenővel beiktatva...

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes kerékpáros öltözet az időjárásnak megfelelően. Szükséged lesz többek között esőkabátra, egy közepes hátizsákra vagy kerékpárra szerelhető táskára, fejlámpára, és a kresz által kötelezően előírt kerékpáros tartozékokra. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Néhány ifjúsági szállóban az agynemű kímélése miatt előírás lehet a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

 

 

Által-ér völgyi kerékpártúra családosoknak - Drótszamárral őseink vadászterületén

Által-ér völgye az őskőkorban

Az által ér egy Komárom-Esztergom megyei folyócska. 51 km hosszú, vízgyűjtője 120 négyzetkilométer. Pusztavám fölött érkezik be a megyébe, és Almásfüzitő mellet éri el a Dunát. Völgyének kialakulása szerves része annak a hosszú geológiai folyamatnak, amelynek eredményeképpen mai életünk színtere kialakult. A itt található régészeti lelőhelyek kétséget kizáróan bizonyítják, hogy hosszabb-rövidebb megszakításokkal, több százezer éven keresztül ősemberek lakhelye és vadászterülete volt e vidék. Gazdag és változatos élővilággal rendelkezett, gyakori volt a medve, ősbölény, ősorrszarvú és a barlangi hiéna is.

Által-ér völgyi kerékpártúra családosoknak - Drótszamárral őseink vadászterületén

Az Által-ér szabályozása

A korábban rétekben, legelőkben és mocsarakban gazdag terület szabályozását Mikoviny Sámuel, mint a kor jelentős polihisztora végezte el a 18. században. Felmérése alapján készült térképének megfelelően két csatornát ástak, egyet a mocsarak lecsapolására… egyet pedig Tatától az almási malmokig”. A „Canalis molaris et derivatorius”-t (Malom- és levezető csatornát, ma Által-ér) fa és más dolgok szállítására is szánták. Arra a pontra, ahol a lecsapoló csatorna a postautat keresztezte, Mikoviny egy cölöpökön ülő kőhidat építtetett. Természetesen mindezekhez munkaerő, sok dolgos kéz kellett. A 17-18. században a terület igen mozgalmas lehetett, telepesek érkeztek ide Bánhidára, először református magyarok, később pedig szlovákok a földesúri betelepítésének köszönhetően. A török kiűzése után, a németekhez hasonlóan őket is az Eszterházyak hozták be Bánhidára valószínűleg Trencsén, Nyitra, Pozsony megyéből (1725), részben a református magyarok ellensúlyozására. Fő foglalkozásuk a mezőgazdaság, szőlőtermesztés, fakitermelés és a mészégetés.

 

Által-ér völgyi kerékpártúra családosoknak - Drótszamárral őseink vadászterületén

Által-ér völgyi kerékpártúra családosoknak - Drótszamárral őseink vadászterületén

Által-ér völgyi kerékpártúra családosoknak - Drótszamárral őseink vadászterületén

Által-ér völgyi kerékpártúra családosoknak - Drótszamárral őseink vadászterületén

Által-ér völgyi kerékpártúra családosoknak - Drótszamárral őseink vadászterületén

Által-ér völgyi kerékpártúra családosoknak - Drótszamárral őseink vadászterületén

Által-ér völgyi kerékpártúra családosoknak - Drótszamárral őseink vadászterületén

Forrás, további érdekes információk: wikipedia.org

Fotó: Dreamstime, Laible Tóbiás, MAKASE

 Jenike Kinga