Mobilmentes túra a Börzsönyben

Hagyd otthon a telefonod!

Egy igazi családi kalandtúrára invitálunk benneteket, e vadregényes, vulkanikus eredetű középhegységben. Programunk a Duna partjától indul, majd kisvasúttal utazunk a királyréti végállomásig. Az ősvulkán, mely a hegység alapját alkotja, 18-19 millió évvel ezelőtt keletkezett. Célunk a hajdani kráter peremének emlékét őrző legmagasabb börzsönyi pontok meglátogatása, a hegység megismerése és egy kellemes, játékos, vidám nap eltöltése varázslatos környezetben.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Utazás menetidő: Budapest - Kismaros  (1 óra, 55 km) -  az utazást összeszervezzük

Találkozó: reggel 8 órakor Kismaroson, a Királyréti kisvasút megállója melletti parkolóban. Rövid ismerkedés után felszállunk a kisvasútra és a kezdetekben a  börzsönyi erdei vasút segíti a csapat összerázódását. A gyerekeket a felnőttek segítségével egy kis közös játékra invitáljuk, ezt a félórás vonatozás alatt ismertetjük és kiosztjuk az eszközöket.

NAPI PROGRAMTERV:

Királyréti-tó,  Petőfi-forrás, Suta-berki nyiladék, Szénpataki kulcsosház, Marika forrás, Csóványos (938m), Foltán kereszt,  Királyrét

Tútatáv: 15 km szintemelkedés 800 méter

Időtartam: Egész napos program - a túra időtartama kb. 6 óra de jó idő esetén játékokkal együtt kora estig tervezzük. Az utolsó kisvonat 18.30-kor indul vissza Királyrétről.

KINEK AJÁNLJUK: Túrázáshoz, mozgáshoz szokott családoknak, felnőtteknek, akik szívesen töltenek egy kellemesen aktív, játékos napot a természetben. A túratáv (15 km) gyerekeknek közepesen nehéz. Javasolt alsó korhatás 6 év.

1. nap   A Királyréti-tó mellett az eleinte kellemesen kanyargó kék négyzet jelzésen indulunk el, majd némi emelkedő jelzi, vár ránk a csúcs! A könnyű erdei terepen jutunk el a Petőfi-forráshoz majd a Bajdázói tóhoz, ahol megállunk egy kis teknőslesre.  A Suta-berki nyiladék után meredekebbre vált utunk és hamarosan elérjük a Szénpataki kulcsosházat. Itt tarunk egy kis tízórai szünetet és feltöltődünk jó sok energiával, hogy nekivágjunk a csúcstámadásnak. Felkapaszkodunk a meredek köves "Szerelem gerincre", amelyről kitárul alattunk a kilátás a Börzsöny déli felére, majd kiérünk a fák takarásából a Marika forráshoz.

Utunk a Csóványoson (938m) épült új kilátóhoz vezet, melyről ~117 km-es horizont, az ország egyik legszebb panorámája tárul elénk. A közeli Dunakanyar és a tiszta idő esetén látható Magas Tátra vonulata sokáig emlékezetes marad minden túrázó részére.
Miután kigyönyörködtük magunkat a látványban és mindent megettünk amit ebédre hoztunk, elindulunk lefelé. Egy 700 méter magasan fekvő réten az erdészet padokat helyezett el, így itt a Foltán-kereszt közelében megpihenünk, és egy számháború party-val töltjük el a délután maradék részét. Késő délután leereszkedünk Királyrétre és a kisvasúttal visszavonatozunk Kismarosra az autókhoz.

 

Általános információk:

  • A napi távok közepesen hosszúak, így kényelmes öltözék ajánlott.
  • Vízhatlan öltözéket valamint váltóruhát is érdemes bepakolni.
  • Élelmiszert a túra előtt érdemes beszerezni, ugyanis túra közben nem lesz erre lehetőség.
  • Fejenként legalább 1,5 - 2 liter folyadékot ajánlott magunkkalhozni.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. 06. 23.

Részvételi költség vendégként:

ingyenes

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az utazást segítünk összeszervezni

* a szállást:

* az étkezéseket

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-könnyű/közepes, mozgáshoz szokott gyerekek-felnőttek számára. Ajánlott alsó korhatár 6 év

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Hagyd otthon a telefonod! - Mobilmentes túra a Börzsönyben

Kellemes gyalogtúra a Börzsöny legmagasabb pontjaira

A vulkanikus eredetű középhegység egykori formája mára jelentősen lekopott. A Duna partjától indulva lassan emelkedünk a királyréti végállomásig. Az ősvulkán, mely a hegység alapját alkotja, 18-19 millió évvel ezelőtt keletkezett. Célunk a hajdani kráter peremének emlékét őrző legmagasabb börzsönyi pontok meglátogatása, a hegység megismerése és egy kellemes túra megtétele, akár családosan is.

Hagyd otthon a telefonod! - Mobilmentes túra a Börzsönyben

A Börzsöny (hegység)

A Börzsöny hegység Magyarország északi részén, Pest és Nógrád megyében fekszik. A Kárpátok belső vulkáni övezetében található; az Északi-középhegység legnyugatibb tagja. Földrajzilag csak a második legnyugatibb, mert ide sorolják a Visegrádi-hegységet is. A mintegy 600 km² területű hegységet északról és nyugatról az Ipoly, délről a Duna, keletről a Nógrádi-medence és a Cserhát határolja. Egy kis része, a Kovácspataki-hegyek az Ipolyon túl, Szlovákiában található.

Hagyd otthon a telefonod! - Mobilmentes túra a Börzsönyben

Az egykori kráter pereme alkotja a Börzsöny legmagasabb csúcsait. Legmagasabb csúcsa a Csóványos (938 m). Magyarország 3. legmagasabb átlagmagasságú hegysége,a 100 legmagasabb magyar hegycsúcs közül 9 található a Börzsönyben.

Hagyd otthon a telefonod! - Mobilmentes túra a Börzsönyben

A változatos táj remek túrázási lehetőségeket kínál. A Börzsöny nagy része nemzeti park. A Csóványosról tárul elénk az ország egyik legszebb panorámája a Dunakanyarral. A hegyen több emléket találhatunk a már évezredekkel ezelőtt letelepedett ősemberekkel kapcsolatban.

Hagyd otthon a telefonod! - Mobilmentes túra a Börzsönyben

A Börzsöny alapját egy a miocén korban működő ősvulkán alkotja. Egykori formája a pliocén végére jelentősen lekopott, köszönhetően az egykor a területen uralkodó szubtrópusi éghajlatnak. A pleisztocénben periglaciális kőtengerek, kőfolyások képződtek, az alacsonyabb területeken lösz rakódott le.

Hagyd otthon a telefonod! - Mobilmentes túra a Börzsönyben

Az emberek már évezredekkel ezelőtt letelepedtek a hegységben, a jelenlétüket a mai napig több emlék őrzi, ugyanis számos vár található a környéken, például Drégelyvár, Hont vára, Ipolydamásdi vár, Nógrádi vár...

Forrás, + további információk: hu.wikipedia.org

Jenike Kinga - Vrazsgyák Attila - Tasnádi Bálint

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>