Félelmetes hadurak játszóterén

Mesés panoráma túra a Balaton-felvidéken

A Balaton északi partja a mögötte fekvő medencékkel, tanúhegyekkel tarkított változatos hátország Magyarország egyik legszebb és legértékesebb természeti szépsége. A víz, a hegyek, a szőlők, a történelmi emlékek tökéletes harmóniába érnek össze a különleges hangulatú vidéken. Azonban egykoron e vidék félelmetes hadurak játszótere volt. Egynapos gyalogtúránk két szemben álló harcos végvárat (maradványait) kutat fel és hódít meg, miközben a Tapolcai  medence gyönyörű téli panorámája tárul elénk. 
Hegyesd és Csobánc urai esküdt ellenségek voltak! Minden egyes reggel dühvel és nyugtalansággal tekintettek át riválisuk erődítményére, mígnem egy nap beteljesedett a végzetük... 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Gyulakeszi, 2 óra / 165 km

1. nap  Látványos gyalogtúránk reggel kilenc órakor indul a Gyulakeszi melletti várparkolóból. Rögtön neki is vágunk a Tapolcai – medence egyik jó kiállású tanúhegyének, a Csobáncnak.

A Csobánc-hegy egyike a Balaton-felvidéket tarkító tanúhegyeknek. Csobánc vára a 13. században épült a 376 méter magas tanúhegy tetején, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra a Keszthelyi-öböltől egészen Tihanyig, a Káli-medencére, a környező hegyekre, sőt tiszta időben még a Kőszegi-hegységet is látni.

Kitűzzük a zászlót, elfoglaljuk Csobánc várát! A Balaton-felvidéknek egyik legszebb panorámáját csodálhatjuk meg e helyről! Egy kis lazítás után magunk mögött hagyjuk a romokat, leereszkedünk, majd Hegyesd felé vesszük az irányt, hogy megmásszuk egy ősi vulkán meredek falait.

A Tapolcai-medence egyik különleges, de kevéssé ismert műemléke a hegyesdi vár, azaz annak romjai, amelyek észrevétlenül húzódnak meg egy vulkáni kúp tetején. Az egykori véres csaták helyett most csönddel, Balaton-felvidékhez méltó panorámával találkozunk itt. Bár az eredetileg 281 méter magas vulkáni kúpra épült 13. századi várból ma már az alapköveken kívül nem sok látszik, a kilátás és a nyugalom miatt mégis megéri felmászni ide.

Hegyesdhez érve tanösvénye 9 állomásán keresztül vezet az út a hegytetőre, közben pedig megismerkedhetünk a környék jellegzetes élőlényeivel, illetve a vár történetével is. A falu tópartján tartunk egy kis pihenőt, majd visszaindulunk az országos kék túra jelzésén Gyulakeszire, kiindulópontunkra...

Túra hossza: 18 km, szintemelkedés: 760 m

Forrás: Csorba Csaba: Regélő váraink

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. 02. 24.

Részvételi költség vendégként:

ingyenes

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést és a túravezetést képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Csobánc

Csobánc vára a 13. században épült, és Kinizsi Pál parancsára építették át erődítménnyé. 1541 után fontos végvár lett, leghíresebb kapitánya a botrányairól is híres bajvívó, Gyulaffy László volt. Soha nem tudták elfoglalni a törökök, később a kurucok is visszavertek egy ostromot. A Rákóczi szabadságharc leverése után a várat is lerombolták, majd az 1950-es évek elején indultak meg a régészeti kutatások a vár feltárására.

Fotó: Kőrösi Tamás - welovebalaton.hu

Hegyesd

A hegyesdi vár vélhetően már a 13. század második felében felépült a tatárok újabb támadása elleni védelmi rendszer részeként. A 14. század első harmadában a félelmetes Kőszegi nemzetség uralta, akiknek hatalmát a dunántúli területeken csak Anjou Károly hadai tudták megtörni. Királyi várnagy költözött falai mögé, aki a várbelieken kívül a környékbeli hét jobbágyfalu népeinek parancsolt. A középkor évszázadaiban sűrűn váltották egymást földesurai. 1561 áprilisában újabb tett íródott rá a hadi krónikák lapjaira, amikor a veszprémi törökök egy rajtaütés alkalmával váratlanul elfoglalták. A megszállók vezére, Pajazit vajda azonnal parancsot adott a megerődítésére, amit a környékről fegyveres erővel összeterelt keresztény jobbágyok hajtottak végre, vastag cölöpökből egy alsó palánkvárat, úgynevezett huszárvárat emelve a Várhegy lábánál 1561 márciusában, amely ez év végére el is készült.

Fotó: Orbán Péter

Az itt állomásozó 600 „pogány” lovas rövidesen a környező vidék rémévé vált, de a csekély létszámmal őrzött környékbeli magánvárak fegyveresei nem tudtak a túlerővel szembeszállni, ám 1561 júliusában rajtavesztek az oszmánok mikor Zalaszentgrót ellen vonultak Hegyesdről. Hosszúbereknél a magyarok meglepték őket és nagy részüket parancsnokaikkal együtt megölték. A korabeli feljegyzések szerint Pajazit vajda minden eszközzel siettette az újabb védőművek elkészültét, majd elbizakodottan, 1562 márciusában halálos párbajra hívta ki a közeli Csobánc urát, Gyulaffy Lászlót, aki azonban a kopjájával már az első összecsapásnál leterítette...

Fotó: hu.wikipedia.org

Fotó: magyar-foldon.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2018-es Eseménynaptár >>>