Félelmetes hadurak játszóterén

Mesés panoráma túra a Balaton-felvidéken

A Balaton északi partja a mögötte fekvő medencékkel, tanúhegyekkel tarkított változatos hátország Magyarország egyik legszebb és legértékesebb természeti szépsége. A víz, a hegyek, a szőlők, a történelmi emlékek tökéletes harmóniába érnek össze a különleges hangulatú vidéken. Azonban egykoron e vidék félelmetes hadurak játszótere volt. Egynapos gyalogtúránk két szemben álló harcos végvárat (maradványait) kutat fel és hódít meg, miközben a Tapolcai  medence gyönyörű téli panorámája tárul elénk. 
Hegyesd és Csobánc urai esküdt ellenségek voltak! Minden egyes reggel dühvel és nyugtalansággal tekintettek át riválisuk erődítményére, mígnem egy nap beteljesedett a végzetük... 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Gyulakeszi, 2 óra / 165 km

1. nap  Látványos gyalogtúránk reggel kilenc órakor indul a Gyulakeszi melletti várparkolóból. Rögtön neki is vágunk a Tapolcai – medence egyik jó kiállású tanúhegyének, a Csobáncnak.

A Csobánc-hegy egyike a Balaton-felvidéket tarkító tanúhegyeknek. Csobánc vára a 13. században épült a 376 méter magas tanúhegy tetején, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra a Keszthelyi-öböltől egészen Tihanyig, a Káli-medencére, a környező hegyekre, sőt tiszta időben még a Kőszegi-hegységet is látni.

Kitűzzük a zászlót, elfoglaljuk Csobánc várát! A Balaton-felvidéknek egyik legszebb panorámáját csodálhatjuk meg e helyről! Egy kis lazítás után magunk mögött hagyjuk a romokat, leereszkedünk, majd Hegyesd felé vesszük az irányt, hogy megmásszuk egy ősi vulkán meredek falait.

A Tapolcai-medence egyik különleges, de kevéssé ismert műemléke a hegyesdi vár, azaz annak romjai, amelyek észrevétlenül húzódnak meg egy vulkáni kúp tetején. Az egykori véres csaták helyett most csönddel, Balaton-felvidékhez méltó panorámával találkozunk itt. Bár az eredetileg 281 méter magas vulkáni kúpra épült 13. századi várból ma már az alapköveken kívül nem sok látszik, a kilátás és a nyugalom miatt mégis megéri felmászni ide.

Hegyesdhez érve tanösvénye 9 állomásán keresztül vezet az út a hegytetőre, közben pedig megismerkedhetünk a környék jellegzetes élőlényeivel, illetve a vár történetével is. A falu tópartján tartunk egy kis pihenőt, majd visszaindulunk az országos kék túra jelzésén Gyulakeszire, kiindulópontunkra...

Túra hossza: 18 km, szintemelkedés: 760 m

Forrás: Csorba Csaba: Regélő váraink

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. február 29.

Részvételi költség vendégként:

ingyenes

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést és a túravezetést képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

 

Csobánc

Csobánc vára a 13. században épült, és Kinizsi Pál parancsára építették át erődítménnyé. 1541 után fontos végvár lett, leghíresebb kapitánya a botrányairól is híres bajvívó, Gyulaffy László volt. Soha nem tudták elfoglalni a törökök, később a kurucok is visszavertek egy ostromot. A Rákóczi szabadságharc leverése után a várat is lerombolták, majd az 1950-es évek elején indultak meg a régészeti kutatások a vár feltárására.

Fotó: Kőrösi Tamás - welovebalaton.hu

Hegyesd

A hegyesdi vár vélhetően már a 13. század második felében felépült a tatárok újabb támadása elleni védelmi rendszer részeként. A 14. század első harmadában a félelmetes Kőszegi nemzetség uralta, akiknek hatalmát a dunántúli területeken csak Anjou Károly hadai tudták megtörni. Királyi várnagy költözött falai mögé, aki a várbelieken kívül a környékbeli hét jobbágyfalu népeinek parancsolt. A középkor évszázadaiban sűrűn váltották egymást földesurai. 1561 áprilisában újabb tett íródott rá a hadi krónikák lapjaira, amikor a veszprémi törökök egy rajtaütés alkalmával váratlanul elfoglalták. A megszállók vezére, Pajazit vajda azonnal parancsot adott a megerődítésére, amit a környékről fegyveres erővel összeterelt keresztény jobbágyok hajtottak végre, vastag cölöpökből egy alsó palánkvárat, úgynevezett huszárvárat emelve a Várhegy lábánál 1561 márciusában, amely ez év végére el is készült.

Fotó: Orbán Péter

Az itt állomásozó 600 „pogány” lovas rövidesen a környező vidék rémévé vált, de a csekély létszámmal őrzött környékbeli magánvárak fegyveresei nem tudtak a túlerővel szembeszállni, ám 1561 júliusában rajtavesztek az oszmánok mikor Zalaszentgrót ellen vonultak Hegyesdről. Hosszúbereknél a magyarok meglepték őket és nagy részüket parancsnokaikkal együtt megölték. A korabeli feljegyzések szerint Pajazit vajda minden eszközzel siettette az újabb védőművek elkészültét, majd elbizakodottan, 1562 márciusában halálos párbajra hívta ki a közeli Csobánc urát, Gyulaffy Lászlót, aki azonban a kopjájával már az első összecsapásnál leterítette...

Fotó: hu.wikipedia.org

Fotó: magyar-foldon.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>