Éjféli borzongás a Gyilkos-tónál

hétvégi kalandozás éjszakai túrával fűszerezve a Bakonyban

Friss levegő, csendes erdők, változatos terep és egy kis éjszakai borzongás! Ez vár rád, ha velünk tartasz június végén egy meseszép erdei kalandozásra, melynek csúcspontja az éjszakai bakonyi Gyilkos-tó misztikus hangulata.

Vadregényes ösvényeken, kisebb zúgókkal tarkított sétaúton, csodás bükkös erdőn keresztül túrázunk és páratlan kilátásokban gyönyörködünk. Majd éjszaka fejlámpáink fénye mellett nekivágunk az élettel teli erdőnek és elmerészkedünk a Hubertlaki-tóhoz (vagy ahogy a helyiek nevezik, a bakonyi Gyilkos tóhoz), ahol a tükörsima vízfelszínből kiálló facsonkok sejtelmes látványa felidézi bennünk a horrorfilmek hátborzongató jeleneteit...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest – Bakonybél 140 km / 2 óra

1. nap  Találkozó 8.45-kor a Bakonybéli Gerence fogadó udvarán. A túrát 9 órakor indítjuk. Autóinkat hátrahagyva elindulunk és Bakonyújvár felé vesszük az irányt.

A 16. század elején félelmetes rablólovag vár emelkedett a Gerence völgyében az É-D-i irányú kereskedelmi útvonal fölé. A rablófészek lakói örökös fosztogatásaikkal tartották rettegésben a vidéket….. A Podmaniczky-vár, vagy más néven Bakonyújvár a 434 m magas Várhegy feltűnően keskeny gerincén állt. A várat 1529-33 között építette a Podmaniczky – család egy őskori földvár 10-10 m széles sáncárkai közé. Urai rettegett rablólovagok voltak, akik a Vár-hegyről a völgyön átvezető É-D-i irányú kereskedelmi utat fosztogatták. A legenda szerint a vár ostromához a királyi csapatok a szemközti Táborhely-hegyen sorakoztak fel, a harcok után pedig az elesetteket a hegy lábánál három halomsírban temették el. Az egykori várat, ill. a Tönkölös-hegyet helyenként (a Nagy-Somhegy oldalában még jól kivehetően) kettős, késő bronzkori sánc köti össze a Nagy-Somheggyel. E sáncok Somhegypuszta feletti szakaszát Podmaniczkyak útjának nevezik, mert a szájhagyomány szerint Bakonyújvár hírhedt urai ezen lovagoltak váraik között, méghozzá fordítva megpatkolva lovaikat, hogy senki ne tudja, éppen merre járnak.

Körbejárjuk a vár maradványait, innen pedig meg sem állunk Odvaskőig.

Odvaskő a legrégebben ismert barlangjaink közé tartozik (bakonybéli apátság alapítólevele, 1037.). Bakonyszűcs község határában, a Gerence egyik mellékágában, a Szarvad-árok É-i oldalának a peremén fekszik. Egyébként Odvaskő nem a barlang neve, hanem egy magában álló fődolomit sziklabástyáé, melynek tetejéről elragadó kilátás nyílik a környékre. A sziklaszirt Ny-i oldalába mélyül az Odvaskő-barlang 20 m hosszú, 8-10 m széles és 3-4 m magas, csarnokszerű ürege.

Túránkat a Boroszlányi tanösvényen folytatjuk, útbaejtjük a az Ördöglik és a Futómacskás barlangot, gyönyörködünk a kilátásba a Kőris-hegyi Vajda Péter kilátóból, majd visszatérünk Bakonybélbe. Lesz egy kis időnk pihenni, ezután egy kellemes vacsorával gyűjtünk erőt az esti programra, a  szállásunk melletti Vadszőlő étteremben igény szerint menüvel várnak minket.

Táv: 19 km, szintemelkedés: 900 m, menetidő: 7-8 óra.

Éjszakai túra: Este fél kilenckor igazi éjszakai bátorság próbára indulunk. Fejlámpával és bátorsággal felszerelkezve elindulunk a Hubertlaki-tóhoz, ahol a holdfényben gyönyörködhetünk a tóból meredő facsonkok nemmindennapi látványában.

A Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál, a Somberek-séd völgyében, apró tisztásként rejtőzködik az erdő mélyén a Hamuházi-rét. Itt, Hubertlakon állt egykoron az erdőbirtokos Eszterházy-gróf emeletes vadászkastélya, a hubertlaki vadászkastély. A festői kastély azonban az 1900-as évek második felében, egy tűzesetben a lángok martalékává vált. Helyén ma vadászház áll. Nem messze tőle, kis völgyben mesterségesen felduzzasztott tavacska, a Hubertlaki-tó bújik meg. Csillogó víztükrét meg-megszakítják a tóból kiálló elárasztott fák csonkjai. A hely csendjével és varázsával méltán adózik a több, mint ezer éve a vadászok védőszentjeként tisztelt Szent Hubertus emléke előtt. Az addig kicsapongó életet élő hercegi sarj nagypénteken, egy vadászat alkalmával fénylő keresztet pillantott meg egy gyönyörű szarvas agancsai között. E jel hatására megtért, előbb remete, majd pap, végül pedig püspök lett, akit már a X. században a vadászok védőszentjévé választottak.

Táv: 9 km, menetidő: 3-4 óra.
 

2. nap  Másnap reggel egy kicsit tovább alhatunk, a túrát 10 órakor indítjuk. Aki szeretne megreggelizhet és ihat egy reggeli indító kávét a Vadszőlő étterembe. A túra a tegnap éjszakai útvonalon halad, egy kis kibővítéssel. Teszünk egy kitérőt a Witt Lajos kilátóhoz, majd megcsodáljuk a tavat nappali fényben is. Ezután még kerülünk egyet az egykori kastély felé, megkóstoljuk a Hubertus forrás vizét, majd visszafelé vesszük az irányt. Az Odvaskő parkolótól végig a Gerence patak mentén visszatérünk Bakonybélbe.

Táv: 16 km, szintemelkedés: 550 m, menetidő: 5-6 óra.


A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. május 25-26.

Részvételi költség vendégként:

4.500 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást (az autókat segítünk összeszervezni)

   ~ 3.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya díj

* a szállást

   ~ 6.500 Ft / fő - fogadóban reggelivel

* az étkezéseket és a sportbiztosítást, mely itt megköthető >> 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató): 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára tartalék elemmel, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet.

A szállás panzióban lesz 2, 3, 4, 6 ágyas szobákban, többnyire saját fürdőszobával.

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Bakony-hegyég szívében, annak legmagasabb hegyei között (Kőris-hegy 709 m, Nagy-Somhegy 649 m), egy gyönyörű völgykatlanban fekszik Bakonybél. A területet felépítő mészkőben számos barlang alakult ki, melyek közül kiemelkedik az Odvaskői-barlang, az Ördög-lik, a Pörgöl-barlang, a Likas-kő, valamint a Kis- és Nagy-Pénzlik. Emlékezések szerint nem egy közülük betyárok rejteke volt.

Éjféli borzongás a Gyilkos tónál - hétvégi kalandozás éjszakai túrával fűszerezve a Bakonyban

Védelmezőn emelkedik a település fölé a Bakony legmagasabb hegye, a Kőris-hegy. A tetején álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 méterrel van a tenger szintje felett. Innen szinte teljes körkilátás nyílik: látható például a Balaton, sőt tiszta időben az ausztriai Schneeberg és Rax 150 km-re lévő kétezres csúcsai is. A hegyen polgári légtérellenőrző radar működik.

Éjféli borzongás a Gyilkos tónál - hétvégi kalandozás éjszakai túrával fűszerezve a Bakonyban

Bakonybél közelében mesterségesen felduzzasztott tavacska bújik meg a völgyben, amelyet Hubertlaki-tó, illetve Bakonyi Gyilkos-tó néven is ismernek a túrázók. Ez utóbbi nevet „nagy testvére”, a Gyilkos-tó után kaphatta, hiszen a vízzel elárasztott területen hasonlóan fák csonkjai láthatóak, amely igazán izgalmas látványt nyújt. A környékén gőtékés más ritka kétéltűek is felbukkanhatnak.

Éjféli borzongás a Gyilkos tónál - hétvégi kalandozás éjszakai túrával fűszerezve a Bakonyban

Forrás: turautak.com, bakonybel.hu - Képek forrása: turistamagazin.hu,