Egynapos téli túra a Börzsöny szívébe

Csúcsmarás zúztámadás

Ha a tél és a hideg nem tántorít el egy igazán izzasztó túrától, tarts velünk az idei tél első hétvégéjén, hódítsuk meg együtt a Börzsöny legmagasabb pontját, a 938 méter magas Csóványost!  A csúcsélmény garantált!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest-Diósjenő kb. 57 km (autóval kb 1 óra)
Találkozó: 8:30, Diósjenő, a tájékoztatóban megadott linken
A túrát 9 órakor indítjuk!

 

A túra során Diósjenőről indulva „megyünk neki" a Börzsöny masszív tömbjének. A néhány órányi folyamatos emelkedés során teljesen elszakadunk a Kárpát-medence emberek lakta síkjától, és bevesszük magunkat a téli természetbe. Sárga és zöld jelzésen vezet utunk, keresztül réten, patakon. Első kilátó pontunk a tatárjárás idejében épített, azóta lerombolt vár, a Csehvár, ahol ízelitőt kapunk a ránk váró panorámából. Tovább indulva a zöld jelzésen érjük el a Csóványost. Megmásszuk a felújitott kilátót, ahonnan széles panorámában, terjedelmes erdőségben gyönyörködünk, amint a hegység közepéről tekintünk végig annak zegzugos völgyrendszerén. Ha szerencsénk van, még a Magas-Tátra vonulatait is ki tudjuk venni a távolban. Miután kellően kipihentük magunkat és elfogyasztottuk a jól megérdemelt csúccsokit, megkezdjük az ereszkedést a falu felé a kék jelzésen. Utunk ismét réteken, erdőn vezet váltakozva, hogy végül fáradtan, de a csúcshódítás sikerétől ittasan érjünk vissza kiindulópontunkra.

Túra hossza, szintemelkedés: 17,6 km, szintemelkedés: 790m, menetidő: 5,5-6 óra 

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. december 1.

Részvételi költség vendégként:

Ingyenes, regisztráció szükséges

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes, regisztráció szükséges

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

         - a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
         - a szervezést
        

A részvételi költség nem tartalmazza:

- az utazást: egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)
- az étkezést

- a sport biztosítást (nem kötelező), mely itt megköthető >>   

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:

KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet.

  Börzsöny

A Dunakanyar északi oldalán szigetként felszökő Börzsöny a Kárpátok felgyűrődését kísérő vulkanizmus hírnöke, egy „gyökeréig" lepusztult, de később újra kiemelkedett vulkánroncs. Magassága és zugokban gazdag szerkezete miatt bővelkedik a kevesek által járt, eldugott részekben - annak ellenére, hogy kiterjedt erdősége, sudár bükkösei, andezitgörgeteges patakvölgyei és komorságukban is megkapó sziklatornyai az ország egyik leginkább kárpáti jellegű vadonját építik fel.

Az emberek már évezredekkel ezelőtt letelepedtek a hegységben, a jelenlétüket a mai napig több emlék őrzi, ugyanis számos vár található a környéken, például Drégelyvár, Hont vára, Ipolydamásdi vár, Nógrádi vár.

Csóványos

A Csóványos 938 méteres magasságával a Börzsöny legmagasabb hegycsúcsa. A csúcson állva a körpanoráma horizontja körülbelül 117 km. A kilátás attól annyira különleges, hogy bár közel vagyunk a sok száz méterrel alacsonyabb területekhez, ezért jól érzékelhető a magasság, mégis valódi hegyvidék vesz körbe nézelődés közben. A távolságérzetet növeli, hogy a csúcsot csak hosszú túrák árán közelíthetjük meg. A körben elterülő erdőség a vulkáni roncsszerkezet miatt igazi zárt világ, alig háborgatott vadon, melyhez foghatót alig találunk az országban.

A 22 méter magas kilátó magját egy régi geodéziai betonhenger jelenti: régebben ennek veszélyes, rozsdás vaslétráit kellett megmászni a panorámáért. Végül EU-s támogatással az Ipoly Erdő Zrt. újította fel. A ma már csigalépcsős torony köré épített külső szerkezet egyes emeletein temérdek információs táblán olvashatunk a Börzsöny erdőiről, élővilágáról, nevezéktanáról, néprajzáról, geológiájáról.

 Források:  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%B3v%C3%A1nyos
https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6rzs%C3%B6ny_(hegys%C3%A9g)
https://www.termeszetjaro.hu/hu/point/kilato/csovanyosi-kilato/22184518/
https://www.termeszetjaro.hu/hu/tour/gyalogtura/boerzsoenyi-csucstamadas-a-csovanyos-felkoer/23188927/
https://cotime.blog.hu/2018/01/20/borzsony_telen
https://terepfutas.hu/esemenyek/teli-borzsony-trail-2/
https://femina.hu/utazas/borzsony-latnivalok/
https://hiveminer.com/Tags/b%C3%B6rzs%C3%B6ny%2Ch%C3%B3
http://bebte.hu/wp-content/uploads/2015/02/1-Borzsony-027.jpg
https://m.blog.hu/vi/vilagutazo/image/13Febr/Cs%C3%B3v%C3%A1nyos/1.%20Kir%C3%A1lyr%C3%A9t%20k%C3%B6zel%C3%A9ben%20-%20h%C3%B3hat%C3%A1r%20el%C5%91tt.jpg
https://stalkture.com/media/1945061530546911655


Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>