Dél-Balatoni barangolások - Kerékpáros túra a Kis-Balatonnál és a Somogyi-dombság apró falvai közt

Dél-Balatoni barangolások - Kerékpáros túra a Kis-Balatonnál és a Somogyi-dombság apró falvai közt

 

Kinek a szívében ne lenne egy kis hely a Balaton számára?! És miért is várnánk a kánikulára, hogy újra láthassuk azt? Magyarország legnagyobb tava nem csak nyáron képes megmutatni szépségeit. Kerekedjünk fel, és tekerjünk egyet a Balaton déli partjáról indulva Somogy megye dimbes dombos vidékén keresztül a Kis-Balaton felé. A Nyugati övcsatorna mentén haladva napraforgómezők mellett visz az utunk és meglátogatjuk a kápolnapusztai bivalyrezervátumot is. Innentől ez már Matula bácsi világa, a mocsárban élő gémek és kócsagok kedvelt élőhelye, a Kis-Balaton fokozottan védett területe. Nádasok és csatornák váltják egymást Zala és Somogy megye határán, míg vissza nem érünk a Balaton déli partjára,  a sokak által ismert és kedvelt kerékpáros körútra. Tarts velünk tavasszal!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás: Budapest-Balatonmáriafürdő kb. 180 km (1 óra 45 perc)

Találkozó: 8:30-kor a balatonmáriafürdői hajóállomásnál.

A túrát 9.00-kor indítjuk!

Balatonmária hajóállomásáról indulunk a Nyugati-Övcsatorna mentén. Marcali felé haladunk, eleinte földúton, alsórendű műutakon, majd kerékpárúton. Marcaliból kiérve apró falvak mellett haladunk el. Itt találkozunk a Somogyi-dombság lankáival. Kápolnapusztán pihenőt tartunk a Bivalyrezervátumban, amit meg is lehet tekinteni. Ezután keresztül vágunk a Kis-Balaton természetvédelmi területén. Zalaváron a helyi csárdában ebédelünk. Ezután elhaladunk a Hévíz-patak mellett, és a Zala folyó torkolata mellett is. Majd visszatérünk a balatoni kerékpáros körútra, amely már kiinduló helyünkre vezet minket.


Túratáv: 78 km 350 m szint


A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. augusztus 15. (BETELT!)
2020. augusztus 16.

Részvételi költség vendégként:

2.000 ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

  • a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

- Az utazást: egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni) és a vonat érkezését bevárjuk.

- Az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes kerékpáros öltözet az időjárásnak megfelelően. Szükséged lesz többek között esőkabátra, egy közepes hátizsákra vagy kerékpárra szerelhető táskára, fejlámpára, és a kresz által kötelezően előírt kerékpáros tartozékokra. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Néhány ifjúsági szállóban az agynemű kímélése miatt előírás lehet a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...
A Kis-Balaton majd 150 négyzetkilométeres védett terület már 1951 óta. Elsősorban madárvilágáról ismert, de más vízi élőlénycsoportok jelentősége is számottevő. A méltán nevezetes madárvilág legismertebb szereplői a gémfélék: a természetvédelem címermadaraként elhíresült nagy kócsag, a nála kisebb termetű kis kócsag, a szürke gém és a bronzos árnyalatú vörös gém, az impozáns megjelenésű üstökösgém és a népi nevén vakvarjúként emlegetett bakcsó is.

 

A Kis-Balatonnál Zalakomár szomszédságában található a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum. A párját ritkító telep az őshonos bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának hazai központja. A II. világháború után a Magyarországon megmaradt kisszámú bivalyállományt összegyűjtötték, és a Kis-Balatonnál helyezték el az akkor 40-50 darabot számláló bivalycsordát. A terület 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

 

A bivalyrezervátumtól délre található Szőkedencsen él az ország legnagyobb hársfája. A szőkedencsi hársfát 700 évesre becsülik, az Árpád-ház kihalása környékén kezdhetett nőni. Gyökeret azonban még ennél is korábban növeszthetett. A körben álló, szorosan egymáshoz simuló hatalmas törzsek arról árulkodnak, hogy ők egy anyanövény sarjai.

 

Somogy megye fő turisztikai vonzerejét a Balaton déli partjának üdülőtelepülései, a Somogyi-dombság csendes, gondozott falvaiban gyakorolt falusi vendéglátás, a megyeszerte megtalálható gyógyfürdők és a megyeszékhely, Kaposvár országos jelentőségű fesztiváljai jelentik. A természetjárók kedvelt célpontjai a megye nagy kiterjedésű erdői, valamint a Dunántúl egyik legszebb tája, a dél-balatoni borvidék

 

 

 

 

forrás: kiránduástippel.hu, ilovebalaton.hu, 

 

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>