BorCOOLtúra a Villányi-hegységben,

avagy tavaszi BorZSongás a Tenkes kapitánya nyomdokain

Egy villányi borkóstolóval egybekötött két napos belföldi túrára invitálunk benneteket. Aktív kikapcsolódás kombinálva egy kis kulturális szórakozással. Tarts velünk egy igazi lazulós hétvégére, ahol a kulcsszavaink a következők: túrázás, sátorozás, bor, jó társaság, jó hangulat!

Elvonulunk egy kicsit a város zajától, hogy feltöltődjünk a természet adta gyönyörű látványból és energiát merítsünk a bor adta kulináris élvezetekből.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Túrony   2,5 óra - 3 óra / 275 km

Találkozó: Tenkes Csárda előtti parkoló, délelőtt 8 óra

 

1. nap  Túratáv: ~25 km - szintemelkedés: ~200 m

  • Indulás reggel vagy előző nap este. Délelőtt 8 órakor találkozás a Tenkes Csárda előtti parkolóban.
  • Röviden átbeszéljük a programot, majd felderítjük a Villányi-hegység déli lankáit, Máriagyűd, Szársomlyó és a Villányi Borvidék szőlő területeit egészen Villánykövesdig.
  • A Blum pince borozójánál a sátorállítás és a helyben készített kemencés finomságok elfogyasztását követően, pincelátogatással egybekötött borkóstolón vehetünk részt, fokozva az est hangulatát.

2. nap  Túratáv: ~25 km - szintemelkedés: ~200 m

  • Indulás a reggelink elfogyasztását követően
  • Trekking a Fekete-hegyen, a Villányi-hegység északi területein.
  • opcionális - Szakvezetés a Szársomlyón
  • Barangolásunkat az első nap kiindulási pontján fejezzük be

 

Általános információk:

  • A túra mindkét napon nagyjából 7-8 órát vesz igénybe. Kényelmes túra ruházat, bakancs, túrabot, csapadékos idő esetén esőruházat ajánlott.
  • Sátor, matrac, hálózsák, szükséges.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

Jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az utazást segítünk összeszervezni

* a szállást:
  -

* az étkezéseket

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

BorCOOLtúra a Villányi-hegységben, avagy tavaszi BorZSongás a Tenkes kapitánya nyomdokain

Villányi borvidék

A Villányi borvidék borait a szakemberek, valamint a fogyasztók, a hazai borpiac kiemelkedő minőségű és legkeresettebb termékei között tartják számon. Magyarország első teljes értékű eredetvédelmi rendszere itt épült ki. A borturizmus első hazai bástyája a Villány- Siklósi Borút. A térség legerőteljesebb vonzereje a bor.

BorCOOLtúra a Villányi-hegységben, avagy tavaszi BorZSongás a Tenkes kapitánya nyomdokain

Villányi borvidéken biztos alapokat adott a fejlődéshez a hagyomány tisztelete. A táj értékéhez tartoznak a palkonyai, villánykövesdi, villányi, nagyharsányi, kisharsányi műemlék pincesorok, a siklósi körzet szórt dűlő pincéi, présházai, melyek több száz éve nagy technológiai jelentőséggel bírtak, ma a vendégvárás legfontosabb helyszínei.

A Villányi borvidéknek tagadhatatlan tulajdonsága, hogy elégséges számban vannak jelen, jelentős szellemi erőt képviselő pincészetek és azok szakemberei. A birtokalapító generáció mellett a második generáció is jelentős erőt képvisel. Az Ő kezükben van a Villányi borvidék jövője!

BorCOOLtúra a Villányi-hegységben, avagy tavaszi BorZSongás a Tenkes kapitánya nyomdokain

A Villányi-hegység Villánytól nyugatra, Baranya megye déli részén elterülő, főképp mészkőből álló dombság. Legmagasabb csúcsa a hegyvonulattal nem összefüggő, szigetszerű, 442 méter magas Szársomlyó.

A Villányi-hegység déli lejtőit egy sajátos, mediterrán jellegű mikroklíma jellemzi. Évi 2100-2150 órás napfénytartamával az ország legnaposabb vidékei közé tartozik. Évente átlagosan kevesebb, mint 90 napon fagy.

Szársolymót 1944-ben nyilvánították védetté. Nevében a "szár" a kopárságára utal, míg a második tag a "somlyó" a sombokrokkal hozható összefüggésbe. A Szársomlyó hegy 3,5 km hosszú és 1,7 km széles, a Villányi borvidék hű reklámarca, attribútuma. Jellegzetes alakja, a szigethegység formája, kopár sapkája adja meg a hegy eredetiségét, összetéveszthetetlenné teszi a 442 m magas hegyet. A triász, a jura, a kréta, időszakból származó mészkövek egymásra pikkelyeződtek ám, ellentétben a Mecsekkel, nem gyűrődtek meg. A rétegek közötti víz beszivárgott a mélybe, legömbölyítette a felszínt. Így jött létre a legendás ördögszántás. Ez a hegyoldalban lévő bemélyedés a hegyoldalra ferdevonalú törést jelent. A hegy mondája:

"Egy világszép nagyharsányi lányra szemet vetett az ördög. Az anya teljesíthetetlennek hitt feltételt szabott a frigy létrejöttéhez: ha az ördög egyetlen éjjel, kakasszóig felszántja a hegyoldalt, övé lehet a lány. Az ördög ekéje elé fogott hat pár fekete macskát, és szántani kezdett. Olyan jól haladt, hogy az öregasszony megijedt, és maga kezdett kukorékolni. Az ördög elhajította az ekét (ebből lett a beremendi hegy), kirázta bocskorából a földet (ebből lett a siklósi hegy), majd nagyot ugrott és bebújt a földbe. Ahol eltűnt, ma is kénes víz bugyog elő, a forrást a lány neve után Harkánynak nevezik.A felszántott hegyen ma is látszanak a macskák nyomai.”

BorCOOLtúra a Villányi-hegységben, avagy tavaszi BorZSongás a Tenkes kapitánya nyomdokain

Máriagyűd

A Siklóshoz tartozó Máriagyűd a Dél-Dunántúl legismertebb katolikus zarándokhelye. Máriagyűd története a XII. századig nyúlik vissza. Az első templomot II. Géza király 1147-ben építtette -, ám fénykorát a XVIII. században élte, amikor az ellenreformáció idején feléledt Mária-kultusz baranyai központjává vált.

A máriagyűdi kéttornyú kegytemplom és a kolostor falai között a lelki segítségre szorulók gondozását ferences szerzetesek látták el. A templom Mária-szobra 1712-ből származik. A kegytemplomi dombon Kálváriát építettek, a stációk domborművei a pécsi Zsolnay porcelángyárban készült kerámia kegyképek.
Az évente idelátogató zarándokok számát ötszázezerre becsülik. Máriagyűdöt hivatalosan VII. Pius pápa ismerte el zarándokhelynek 1805-ben.

BorCOOLtúra a Villányi-hegységben, avagy tavaszi BorZSongás a Tenkes kapitánya nyomdokain

Villánykövesd

Villánykövesd, a Fekete-hegy keleti lábánál fekvő település. Nevezetessége - a háromszintes pincefalu - a turisták kedvenc helye, a festők és fotósok gyakori témája. A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese. Azt mutatja, hogy a múltban milyen jelentős szőlőtermesztés és borkészítés folyt a vidéken. A pincék jellegzetes színes kapui egész évben nyitva állnak a látogatók előtt, a látogatók megtekinthetik a borfeldolgozás éppen aktuális munkafázisait, szerszámait, megízlelhetik a gazdák és a természet munkáját dicsérő bor zamatát.

BorCOOLtúra a Villányi-hegységben, avagy tavaszi BorZSongás a Tenkes kapitánya nyomdokain

Fekete-hegy

Magyarország legdélibb fekvésű hegysége, 1977-ben védetté nyilvánították. A Fekete-hegy (341m) a Villányi-hegység keleti végén található szinte elbújva a kb. 100 m-el magasabb Szársomlyó mögött. Nevét is elhelyezkedéséből kapta, mert bizonyos napszakokban a Szársomlyó árnyékot vet rá és valószínű, hogy innen a Fekete-hegy elnevezés.

A hegy értékei a részben megmaradt természetközeli állapotú - a déli oldalon és a gerincen - mészkedvelő nyílt és zárt sziklagyepekre, molyhos tölgyes karszt-bokorerdőkre, - az északi oldalon - törmeléklejtő erdőkre, szurdokerdőkre és sziklai bükkösökre, dél-dunántúli ezüsthársas-bükkösökre és gyertyános-tölgyesekre koncentrálódnak.

BorCOOLtúra a Villányi-hegységben, avagy tavaszi BorZSongás a Tenkes kapitánya nyomdokain

BorCOOLtúra a Villányi-hegységben, avagy tavaszi BorZSongás a Tenkes kapitánya nyomdokain

BorCOOLtúra a Villányi-hegységben, avagy tavaszi BorZSongás a Tenkes kapitánya nyomdokain

BorCOOLtúra a Villányi-hegységben, avagy tavaszi BorZSongás a Tenkes kapitánya nyomdokain

Képek forrása: vinoport.hu, szepvilagunk.weebly.com, panoramio.com, flickriver.com, magyarnemzetiparkok.hu, villanyiborvidek.hu

Belényesi Éva - Kovács Zoltán

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>