A tiltott folyó vad vizein

6 napos nomád kenutúra a Dráván

Nyár közepén egy hétre elzárkózunk a világ nyüzsgésétől és ismeretlen tájakra evezünk. Országunk déli határán végig a vizen járva olyan tájakra bukkanunk, melyek szigorú védelmet élveznek még ma is. Ezáltal a vidék természetessége, növény-, és állatvilága semmihez sem fogható érintetlenségében. A hegyekből érkező Dráva folyó kristálytiszta vizével egy olyan csodálatos világba repít a hátán minket, melyből a visszatérés igencsak nehezünkre esik majd.

A Dráva túránk során végigjárt szakasza Magyarország és Horvátország határ területe. A víz kanyargása miatt hol az egyik, hol a másik országban utazunk. A Dél-Tirolból érkező alpesi víz igencsak tiszta, vízállása erősen változó lehet. A Dráva teljes magyarországi szakasza védett. Túránk ennek jegyében olyan módon zajlik, hogy jelenlétünkkel minél kevésbé zavarjuk meg a ritkaságszámba menő élőhely lakóinak életét. A vidék olyan növény-, és állattársulásoknak ad ma is természetes együttélésre lehetőséget, melyek sehol máshol nem fordulnak elő.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest – Őrtilos, Magyarország, 240 km / 2,5 óra

1. nap   Őrtilos - Vízvár

Találkozó reggel 9 órakor az őrtilosi vasútállomáson. Tartunk egy tájékoztatást a túra programjáról, evezési szabályokról, majd megkezdjük túránkat a folyó felső szakaszán, a Mura és a Dráva találkozásánál. Itt a víz gyors folyású, így a mai napra tervezett szakasz hosszabb, és csupán egyetlen megállás lehetséges hivatalosan Vízvárig. Ezen a szakaszon a Dráva majdnem végig Horvátországban folyik, majd a táborhelyünkre érve újra átlépjük a magyar határt, ahova várhatóan délután 5 óra tájékán érkezünk.

Táv: 45 km. 

2. nap  Vízvár - Barcs

Táborbontást követően, reggel 9 órakor indulunk tovább. Útközben több ponton megállunk, időt szánunk a látványos helyekre, gyönyörködünk a Dráva átlátszó, tiszta vízében és strandolunk az arra alkalmas szakaszokon. Mai táborhelyünket délután 5 óra tájban érjük el Barcson. Bevásárlást követően este közösen megvacsározunk, és elalvásig tábortűz fényénél halkan beszélgetünk. 

Táv: 38 km.

3. nap   Barcs - Szentborbás

Barcsról ismét 9 órakor szedjük a sátorfánkat. A folyó ezen a részen nyugodtabbá válik, így kényelmesen csoroghatunk tova. Időnk bőven lesz a látnivalókra, mivel a napi táv 20 km alá csökken. Élvezzük a kavicszátonyokkal és szigetekkel teli tájkép hihetetlen látványát. Menetközben többször is kiszállunk pihenni, ám a határ miatt most a bal parton, mígnem megérkezünk Szentborbásra. Az előző este Barcson vásárolt elemózsiából vacsorázunk, és a tábornál fürdünk egy utolsót, mert a következő szálláshelyeinken erre már csak a folyóban lesz lehetőségünk.

Táv: 19 km.

4. nap   Szentborbás - Drávasztára

Reggelit követően a szokott időben tábort bontunk és elstartolunk. A mai napunk sem lesz hosszabb az előzőnél, a folyó itt is továbbra is lassú, kényelmes evezgetésre ad lehetőséget. Ezt kihasználva ráérősen, meg-megállva minden érdekességet megszemlélve haladunk lefelé. Délután ismét a nemzeti park nomád táborában főzőcskézünk. Igény szerint a 4 km-re levő faluban presszót, boltot is találunk.

Táv: 18 km.

5. nap  Drávasztára - Vejti

A továbbra is lassan kanyargó folyó vendégszeretetét élvezzük, mely nyugodt haladása lehetőséget ad arra, hogy ennyi idő elteltével könnyedén átvegyük a folyó ritmusát. Továbbra is keressük a különleges állatok jelenlétét, melyek kevéssé félősnek mutatkoznak, ha csendben haladunk. A vejti táborunk 2 km-re fekszik a kis falutól, ahol beszerezzük az estére és másnapra szükséges élelmiszereket.

Táv: 18 km.

6. nap  Vejti - Drávaszabolcs

A már megszokott reggeli programunk túránk utolsó 20 km-es szakaszát vezeti be. Még egy napnyi evezés a kellemesen haladó Dráván, miközben meg-megállunk a szokásos fürdőzés idejére, majd lassan utazva kora délután megérkezünk a drávaszabolcsi híd melletti kikötőhöz. A felszereléseket megtisztítjuk, visszaadjuk, majd szép emlékekkel telve búcsút veszünk a szépséges folyótól.

Táv: 20 km.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. július 15-21.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

15.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

* a kenuk és a szükséges felszerelések bérleti díját és szállítását

* a szükséges engedélyek díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást (az autókat segítünk összeszervezni)

   ~ 5.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya díjak

* a szállást

   ~ 8.000 Ft / fő / hét - a nemzeti park táborhelyein saját sátorban

* az étkezéseket, opcionális fürdési lehetőségeket, Drávaszabolcsról a visszajutást Őrtilosra és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >> 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 7-8 óra. A biztos úszástudás feltétlenül szükséges.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató): 

A legfontosabb a fürdőruha, de szükséged lesz még rövidnadrágra, pólóra, hosszú alsó-felső rétegre (hűvösebb idő esetén),  papucsra / vízicipőre, esőkabátra és törölközőre. Nem árthatnak többek között a napsütés / leégés elleni védelem eszközei: sapka, ing - hosszú ujjú, vékony anyagból, világos színű -, naptej, napszemüveg, vizet bíró túraszandál vagy tengeri cipő. Ajánlott még a hátizsák, fejlámpa, vízálló tok telefonnak.

Az éjszakákat nomád körülmények között, a nemzeti park táborhelyein fogjunk tölteni, ezért szükségünk lesz hálózsákra (nyári), derékaljra (polifoam), sátorra és egyéb kempingező eszközökre. A program ideje alatt a közeli településeken lehetőségünk lesz bevásárlásra, a táborokban pedig tűzrakásra.

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Dráva

A folyó teljes hossza 695 km, ebből Magyarország közel 140 km-­rel részesedik, ami 158 fkm-t jelent, ám ebből mindössze 90 km hajózható. Magyarország 3. legnagyobb folyója. Magyarország és Horvátország határfolyója. Dél-Tirolban, Dobbiaco (németül Tobblach) és San Candido (németül Innichen) között ered 1238 méteres magasságban. Ausztriát, Szlovéniát, Horvátországot és Magyarországot érintve ömlik a Dunába, Almás közelében.

Fotó: Dubravko Lesar

A Dráva teljes hazai szakaszának vízminősége I. osztályú, mellyel a legtisztább hazai folyónak nevezhető, rohanó, örvénylő vadvíz, ami állandó meglepetéseket tartogat. Parti növényzete és állatvilága megőrizte érintetlenségét, ma a Duna Dráva Nemzeti Park területe. Természetvédelmi szempontból szinte felbecsülhetetlen értékű. Magyarország felelőssége vitathatatlan e terület megőrzésében Európa és a világ számára.

Fotó: Goran Safarek

Az ártéri erdők, a holtágak lefűződő ágai és a kavicszátonyok egyedi jellegzetességei a folyónak. A társadalmi és természetvédelmi igények figyelembe vételével rendkívül fontos, hogy a Dráva folyó ökológiai értékeit és adottságait megőrizhessük a jövő nemzedékek számára.

Forrás: turizmusbarcs.hu

Képek forrása: vjm.hu, mapio.net, ddnp.hu