Magyarország

Három napos tengeri kajak expedíció a vadregényes Szigetközben

A Szigetközt az "Ezer sziget országa"-ként is emlegetik, varázslatos élõvilága rabul ejti a vízitúrázókat. Szigetek és zúgók tucatjai váltogatják egymást. A víz jó minőségű, fürdésre alkalmas. A vízpart szinte végig erdővel borított, a meder többnyire kavicsos, helyenként homok és iszapborítással, kisebb nádassal. Több helyen kínálkozik kikötési lehetőség, mely megfelelő helyet biztosít a strandolásra, szórakozásra, pihenésre....

Képek forrása: MAKASE

Tengeri kajak vízitúra - Az ezerarcú Szigetköz

https://www.google.hu/maps/place/Szigetk%C3%B6z/@47.9253957,17.3949975,12.83z/data=!4m5!3m4!1s0x476b8f90eb9fe6f5:0x39a49aaa292a909f!8m2!3d47.85!4d17.45?hl=hu

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásinknak!

RÉSZLETES PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Tatabánya - Dunasziget  (2.5 óra, 170km)

1 - 3. nap: Találkozónk a Szigetköz szélét őrző Dunasziget településen lesz. A Duna partján elterülő, árnyas fák alatt megbúvó kempingből indítjuk 3 napos expedíciónkat. Lepakoljuk a kajakokat, majd egy rövid biztonságtechnikai és felszerelés-használati tájékoztató után vízre szállunk. Beevezzük e varázslatos labirintus magyar és szlovák oldalának legeldugottabb részeit, zúgókon kelünk át, hajókat vontatunk, magunknak főzünk és a csillagos ég alatt lesz az ágyunk. Egyedi helyeket látogatunk meg, melyek többsége nem elérhető egy átlagos turista számára...

A túrán viszonylag sokat fogunk evezni, hosszabb pihenésre csak a nap végén lesz lehetőségünk

Élelmiszer és ital vásárlására csak a túra előtt, és visszaérkezéskor van lehetőség.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ):

A legfontosabb a fürdőruha, de szükséged lesz még rövidnadrágra, pólóra, hosszú alsó-felső rétegre (hűvösebb idő esetén),  papucsra / vízicipőre, esőkabátra és törölközőre. Nem árthatnak többek között a napsütés / leégés elleni védelem eszközei: sapka, ing - hosszú ujjú, vékony anyagból, világos színű -, naptej,napszemüveg. Ajánlott még a hátizsák, fejlámpa, vízálló tok telefonnak,uszony, búvár szemüveg. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is.

Utazásaink alkalmával kempingekben, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

A Szigetköz

Magyarország legnagyobb szigete, melynek területe: 375 km². Hossza 52,5 km, szélessége átlagosan 6–8 km. A lejtési viszonyok alapján két részre a Felső és Alsó Szigetközre osztható fel. Tengerszint feletti magassága 110 m-től 125 m-ig változik.

A Szigetköz kialakulása a földtörténeti múltban 2, 5-3 millió évvel ezelőtt a harmadkor (tercier) és a negyedkor (quartier) határán kezdődött. Ekkor ömlött le a Pannon-tenger elhagyatott medencéjébe az Ős-Duna roppant vízmennyisége. A síkságon szétterülő víz nem tudta hordalékát tovább görgetni és nagy részét lerakva szigeteket, zátonyokat épített. Közöttük sok ágra szétválva folyt tovább. Évezredekkel ezelőtt ezen a területen beltenger vize hullámzott. A geológiai körülmények folytán a víz (a Duna) megtalálta mai útját, illetve folytatódott a sík terület feltöltődése. A folyó nagy esésű része a hegyvidékről (Alpokból) itt a síkságra (Pannónia) került. A folyás lelassult, s ezzel a hordalékmozgató képessége is lecsökkent. Lerakta hegyvidékről görgetett kavicsot, amely több száz méter vastaggá vált. Ezen a hordalékkúpon szanaszét ágazó mederrendszer vonalai alakultak ki. A XIX. századi folyamszabályozás után ennek a csodálatos világnak egy része megmaradt. Ma is fészkelő helye a költöző madaraknak, rejtekhelye az állatoknak, mint például a szarvas.

A Szigetköz vízjárta vidéke limesként védte Pannóniát a római birodalom északi határaként. A népvándorlás hullámai is a terület peremvidékét érték, nem merészkedtek be az ingoványos mocsarak közé. A Szigetköz első állandó lakói a magyarok voltak. Lakossága ma is magyar bár található itt besenyő, kun, török itt-ott szláv családnév is. A folyam elképzelhetetlen ereje félelmetes pusztítást, de egyben építést is végzett az idők folyamán. Ez a terület-átalakítás a települések beépítési módját is befolyásolta. Így a kialakuló magaslatokon települtek le az emberek. A házak a hordalékdombok tetejére, míg a kertek a dombok alja felé lejtettek.

A Szigetköz közel 400 km²-es területe kiemelkedő jelentőségű nedves élőhely, amelyen az egyedülálló geomorfológiai, klimatikus, talajtani és nem utolsósorban vízháztartási adottságok következtében különösen változatos élőhelyek alakultak ki, lehetőséget teremtve gazdag és sokszínű élővilág megtelepedéséhez. Ezen az ország területének alig 0,4%-át kitevő területen például megtalálható a teljes hazai edényes flóra 47%-a, a hazai halfajok 80%-a. A Szigetköz otthont ad számos különösen ritka növény- és állatfajnak, amelyek hazánkban másutt nem fordulnak elő.

További információt a Szigetközről itt találsz: Wikipédia, a szabad enciklopédia