3 napos kenutúra a Tisza-tó legszebb részein

Varázslatos evezés Magyarország második legnagyobb taván

Tarts velünk augusztus közepén a Tisza-tóhoz, és lessük meg együtt e varázslatos vízfelszín egyedi vadvilágát!

3 napos túránk során napközben kenukkal járjuk be a Tisza-tó legszebb és legeldugottabb részeit, hogy megcsodáljuk ezen egyedi vízivilág rendkívüli biodiverzitását. Evezéseink során különféle szélességű vízi utakon haladunk, lesznek szűk ösvények, izgalmas, sűrű nádasok, néhol csendes, sekély vízen evezünk, máskor pedig nyílt, széles, hullámzó vízfelületekre tévedünk.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest – Tiszafüred (Thermal Camping) 150 km / 2 óra

1. nap  Tiszafüred - Poroszlói-medence - Tiszafüred

Reggel 10 órakor találkozunk a kempingnél. Mindenki elfoglalja a területét, felállítja a sátrát, majd megebédelünk és összekészülődünk a túrához. Délután egy órakor az Albatrosz kikötőben egy rövid ismerkedés és tájékoztató után átvesszük kenujainkat és a hozzá tartozó felszereléseket, majd vízre szállunk. Dél-Délnyugatra indulunk és az élő Tiszát követjük egy darabig, majd a 6-os számú öblitőcsatornán felevezünk a Poroszlói medencébe. A Szilas-fokot és a Zsidók földjét megkerülve a Csapói Holt-tiszán át a Ispán tavára és a Gaznyilasba tart utunk. Ezek az itteni élővilág különleges egységét őrző, kiemelten védett ősrégi mederalakulatok. Miután megcsodáltuk a természet által elzárt két tavat, a tavon belül a Borzanton keresztül érjük el az élő Tiszát, majd térünk vissza Tiszafüredre.

Táv: 18 km. 

2. nap  Tiszafüred - Tiszavalki-medence - Tiszafüred

Reggeli után ki-ki kedve szerint meglátogathatja a Tiszafüredi termálfürdőt, amit a kemping lakói ingyenesen és korlátlanul használhatnak, vagy kenutúránk kezdetéig pihenhet a parton és felmérheti a kemping területén lévő horgásztó halállományát, illetve akinek kedve van, csatlakozhat hozzánk egy jókedvű röplabda meccsre. Miután megebédeltünk délután egy órakor ismét az Albatrosz kikötőben találkozunk és megkezdjük vízitúránkat. Utunk ezúttal a füredi Holt-Tiszán indulva az élő Tiszán át a Kis-Tiszára vezet. Itt letérünk a Duhogóra induló vízi ösvényre és bejárjuk ezt az egybefüggő vízterületet. Fejünk felett összeboruló fák, szűk csatornák, vadregényes nádasok között haladunk. Majd a Kis-Tiszát követve a Gólyaorron át a Tiszavalki medencébe érünk. Itt a Dühös-lapos-on keresztűl a Szartoshoz vezet utunk, ahonnan átmegyünk az élő Tiszára és vissza kiindulási pontunkra.

Táv: 22 km.

3. nap   Tiszafüred - Sarudi-medence - Poroszlói-medence - Tiszafüred

Egy kiadós reggeli után 10 órakor vízre szállunk és nekiindulunk a túránk leghosszabb, mintegy 30 km-es útjának. Az élő Tiszát követve az Aranyosi szigetig evezünk, ahol az V-ös öblitőcsatornán át elérjük a Tisza-tó legnagyobb egybefüggő vízfelületét, a Sarudi-medencét. Itt már kissé megtörik az eddigi csend és láthatjuk amint vitorlások, szörfözők, fürdőzők élvezik a tó által nyújtott örömöket. Egy hangulatos partszakaszon mi is megpihenünk egy kicsit, majd a Kozma- és a Balázs-fokon túlhaladva teszünk egy kis kört a Poroszlói Kis-Tiszán, és irány az Óhalászi Holt-Tisza. A holtágban sok tuskó található, így lassabban haladunk, ám ezalatt mindvégig a vízfelszínt borító tündérrózsa mezők káprázatos látványában gyönyörködhetünk. Innen pedig visszafelé tartunk majd Tiszafüred irányába, ahol búcsút intünk a gyönyörű tájnak és elindulunk hazafelé...

Táv: 20 km.

 

A tervezett túraútvonalunkat a vízállás függvényében alakítjuk ki.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. augusztus 18 - 20.

Részvételi költség vendégként:

18.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

9.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

* a kenuk és a szükséges felszerelések bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást (az autókat segítünk összeszervezni)

   ~ 3.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya díj

* a szállást

   ~ 4.000 Ft / fő / nap - kempingben, saját sátorral (termálfürdő használattal)
   ~ 5.500 - 6.000 Ft / fő / nap - bungalow a kempingben (termálfürdő használattal)

* az étkezéseket, opcionális belépőket (Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény: 800 Ft/fő) és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >> 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-6 óra. A biztos úszástudás feltétlenül szükséges.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató): 

Meleg étkezésre a kemping területén a Termál Étteremben van lehetőség. A vízitúrához szükséges alapfelszereléseket (kenu, evező, mentőmellény, egyéb kötelező felszerelés) biztosítjuk.

Túráinkra kényelmes ruházat, napos időben naptej, kalap és napszemüveg, csapadékos idő esetén esőruházat ajánlott, illetve olyan lábbeli, aminek nem árt az iszap, sár, víz, és természetesen a fürdőruha se maradjon otthon. Továbbá célszerű még egy kis hátizsák a személyes cuccoknak, szendvicsnek, innivalónak, valamint vízálló tok a telefonnak, fényképezőnek.

Az éjszakákat kempingben fogjunk tölteni, ezért szükségünk lesz hálózsákra (nyári), derékaljra (polifoam), sátorra és egyéb kempingező eszközökre.

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Tisza-tó

A Tisza- tó az ország második legnagyobb tava, a természetet és a vidéki életet kedvelő vendégek egyre népszerűbb célpontja. Nem csupán a mérete miatt meghatározó ökoturisztikai látnivaló (területének egy része a Hortobágyi Nemzeti Park területe), de tagolt vízfelületeivel, rendkívül változatos állat- és növényvilágával rabul ejti a látogatót.

Tiszavirágzás, a kérészek tánca - 4 napos kenutúra a Tisza-tó legszebb részein

A Tisza-tó a Tisza folyó duzzasztásával jött létre 1972-ben, aminek célja a kiskörei erőmű kiszolgálása illetve árvízvédelmi feladatok ellátása. A víz különlegességét sokoldalú hasznosítása okozza, mivel nincs még egy olyan tava az országnak, ahol a nyári és a téli vízszint közötti különbség közel 160 cm. Ahol nyáron még vitorlás hajók ringatóznak a vízen, télen vízimadarak lépkednek a néhol teljesen száraz tófenéken. A Tisza-tó a változások tava, ezer arcát mutatja annak, aki felé fordul. Az erőmű működése befolyásolja az áramlási viszonyokat, ami olyan különleges állapotot eredményez, ahol állhat a folyó és folyhat a tó.

Tiszavirágzás, a kérészek tánca - 4 napos kenutúra a Tisza-tó legszebb részein

A tiszavirágzás

A tiszavirágzás jelensége maga a rejtély, az izgalom, a leírhatatlan varázslat, misztérium. Varázslat ami Európában mára szinte csak a Tiszán látható. A nyári napforduló idején a rejtélyes életű kérészek tömege ölt néhány órára nászruhát, hogy mintegy varázsütésre az alkonyati órákban milliónyi tiszavirágként izgatottan keressék párjukat a víz fölött. Leírhatatlan, semmihez sem hasonlítható természeti jelenség, amikor a három évig az iszapban élő lárvák az év adott napján kifejlett, különleges formájú rovarként a víz felszínére érkezve beteljesítik a természet körforgását.

Tiszavirágzás, a kérészek tánca - 4 napos kenutúra a Tisza-tó legszebb részein

Forrás: elmenyfalu.hu, szolnoktourinform.hu, programturizmus.hu, gyereatiszatora.blog.hu