Sziklamászó tábor a tengerparton

Horvátország, Paklenica

Arra gondoltunk, hogy szeretnél kiszabadulni a ködös hazai időjárásból és vágysz még egy kis mozgásra a tengerparti napsütésben. Ha így van, tarts velünk!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Starigrad, Horvátország  6-7 óra, 660 km

1. nap

  • Indulás Magyarországról, este, vagy másnap reggel találkozás a megbeszélt szálláson vagy kempingben.

2-3. nap 

  • Reggeli, majd 9 órakor indulás a Paklenica nemzeti parkba. Kiosztjuk a felszereléseket, s röviden átbeszéljük a programot.
  • Mászás vagy trekking a megbeszéltek szerint. Élelmiszer és ital vásárlására csak a túra előtt, és a visszaérkezéskor van lehetőség, illetve a sportmászóhely mellett van egy büfé korlátozott nyitvatartással.
  • Délután, este, érkezés az kempingbe.
  • Egy lehetséges trekkingprogram a Mala Paklenica szurdokvölgy bejárása. A körtúra során a Velika Paklenica szurdok egy részét és a Mala Paklenica szurdokot járhatjuk be, barlangok és mászó sziklák mellett elhaladva. A túra szinte az egész napot kitölti, nagyjából 6-7 óráról van szó, amely során a szintemelkedés kb. 680 m. A terep helyenként elég bokatörő is tud lenni, ezért bakancs ajánlott, de legalábbis rendes zárt cipő. A túra során a Paklenica Nemzeti Park szépségeiből kapunk ízelítőt, a természet erőinek hatásán álmélkodhatunk.
  • Vacsora, szabadprogram.

4. nap 

  • Reggeli, majd 9 órakor indulás a nemzeti parkba. Kiosztjuk a felszereléseket, s röviden átbeszéljük a programot.
  • Mászás vagy trekking a megbeszéltek szerint. Élelmiszer és ital vásárlására csak a túra előtt, és a visszaérkezéskor van lehetőség, illetve a sportmászóhely mellett van egy büfé korlátozott nyitvatartással.
  • Délután, indulás haza Magyarországra

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Sziklamászó tábor a tengerparton - Horvátország, Paklenica 

Paklenica. Egy ikonikus név az európai sziklamászók számára

Több mint 4000 mászóút, elég lesz?

A 3 nap során lehetőséged lesz kipróbálni magad Paklenica csodálatos karsztos mészkőszikláin és megismerkedni a sziklamászás alapjaival, vezetőink gondoskodó felügyelete mellett. 

És ha valami másra vágysz, számos túraútvonal vezet a Velebitek hihetetlen karsztfennsíkján, szurdokjain keresztül.

 

A Paklenica Nemzeti Parkról

A Paklenica Nemzeti Park a szurdokvölgyeiről híres védett terület, amely Dalmácia északi részén, a Velebit hegység déli oldalán található. Két híres szurdokvölgye, a Mala Paklenica (Kis Paklenica) és a Velika Paklenica (Nagy Paklenica), a park fennhatósága alá tartozik továbbá az ezeket körülvevő régió is.

Sziklamászó tábor Paklenica, Horvátország

A területet 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká, köszönhetően az egyedi természeti képződményeinek, különleges erdeinek és szokatlan sziklaképződményeinek. A nemzeti parkká nyilvánítással Dalmácia legnagyobb és legszebb erdőségének megóvása is elsődleges cél volt.

Sziklamászó tábor Paklenica, Horvátország

A nemzeti park elnevezése feltehetőleg a fekete fenyő nedvéből (paklina) ered, amelyet a helyiek régen gyógyításra, sebek kezelésére, valamint világításra, továbbá hajók ápolására használtak.

Sziklamászó tábor Paklenica, Horvátország

Paklenica két híres szurdokvölgye igen látványos hely, nevük pedig egyben méretükre is utal. A Nagy Paklenica völgy mintegy 14 km hosszan nyúlik el, szélessége 500-800 m között mozog, ugyanakkor a legkeskenyebb pontján, a bunkerek környékén csupán 50 m széles. A szurdokvölgy falai a legtöbb helyen függőlegesek, magasságuk akár a 700 m-t is elérheti. A Kis Paklenica völgy nem sokkal marad el testvérétől, hossza kb. 12 km, átlagosan 400-500 m széles, bár a legkeskenyebb pontján mindössze 10 m. Mindeközben pedig a szurdokvölgy falai a 650 m-es magasságot is elérik.

Sziklamászó tábor Paklenica, Horvátország

A nemzeti park középső része különbözik a többitől abban, hogy domborzata enyhébb jelleget ölt. A Borovnik és Crni vrh csúcsok között például a jellegzetes, tál alakú Velika Mocila völgy található. A park keleti része megint csak jól megkülönböztethető terület a domborzatot illetően, ez egy egészen vad környék, amely szinte megközelíthetetlen.

Sziklamászó tábor Paklenica, Horvátország

A nemzeti park legmagasabb része a Velebit hegység gerince, ennek is legmagasabb pontja a Vaganski vrh, amely 1.757 méterrel nyúlik a tengerszint fölé. A domborzati jellegzetességek közé tartoznak a barlangok is, amelyek közül a nemzeti park területén elég jelentős számú található, összesen 76 feltárt barlang, ill. akna húzódik a földfelszín alatt.

Sziklamászó tábor Paklenica, Horvátország

A nemzeti park területének bejárására a gyalogos túrázás az egyetlen módszer. A területen 150-200 kilométernyi turista ösvény található, ezek közül mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, legyen szó akár a Nagy Paklenica szurdok, akár az egyik legismertebb barlang, a Manite Pec, akár a Velebit csúcsainak bejárásáról.

Sziklamászó tábor Paklenica, Horvátország

A Nagy Paklenica völgy bejáratától nem messze található egy mesterséges barlangrendszer is, amelyet Tito építtetett a Jugoszlávia és Szovjetunió közötti konfliktus idején, 1940-50 körül.

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>