4 nap Horvátország varázslatos Nemzeti Parkjaiban

Paklenica, Krka és a Winnetou kanyon

Fedezd fel velünk Horvátország gyönyörű nemzeti parkjait és vízeséseit! Egy háromnapos kikapcsolódásra invitálunk, ahol a változatos programok és környezet hatására kiszabadulhatsz a mindennapok rohanásából. Tarts velünk a Winnetou film forgatási helyszíneire, egy kalandtúrára a Paklenica Nemzeti Park varázslatos szikláihoz és a Krka Nemzeti Park csodás vízeséseihez.

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

REFLEKTORFÉNYBEN:
  • Lélegzetelállító tájak - kalandos túrák
  • Egyedülálló kilátások
  • Kajakozás Winnetu filmekből ismert csodás szurdokban
  • Körtúra két mesés szurdokon keresztul a Paklenica Nemzeti Parkban
  • Fürdés homokos, kavicsos partokon és vízesések lábainál a Krka Nemzeti Parkban

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Starigrad, 6-7 óra

1. nap  Találkozás a délutáni órákban szálláshelyünkön Starigradban. Közösen felfedezzük a város látnivalóit, este közös vacsora és csapatépítés. A vacsoraidő után kártyázunk, olvasgatunk, gyönyörködünk a naplementében.

A városban élelmiszer bolt, zöldséges és benzinkút is található.

2. nap   Indulás a reggeli órákban, hogy megkezdjük a három napos kikapcsolódásunkat. Megérkezünk a Winnetou film forgatásának is otthont adó völgyhöz. Egy kis fényképezkedés után, továbbhaladunk a szurdok egy magasabb pontjához, egy mesés városkába ahol felkészítjük kajakjainkat a vízreszállásra és megkezdjük első napi igazi kalandunkat. A Winnetou filmeknek is hátteret biztosító szurdokban csordogálunk egészen Novigrad városáig ahol ezt követően egy kis sétával, kávézással, várlátogatással ellazítjuk vállainkat az evezés után. Az esti órákban visszatérünk szálláshelyünkre.

3. nap  A reggelit követően elindulunk egy napos túránkra, amely során a Mala Paklenica szurdokvölgyét járjuk be. A körtúra során a Velika Paklenica szurdok egy részét és a Mala Paklenica szurdokot járjuk be, barlangok és mászó sziklák mellett elhaladva. A túra szinte az egész napot kitölti, nagyjából 7-8 óráról van szó, amely során a szintemelkedés kb. 680 m. A terep helyenként elég bokatörő is tud lenni, ezért bakancs ajánlott, de legalábbis rendes zárt cipő. A túra során a Paklenica Nemzeti Park szépségeiből kapunk ízelítőt, a természet erőinek hatásán álmélkodhatunk.

4. nap  A reggeli órákban szedjük a sátorfánkat és mindent összepakolva elindulunk, hogy felfedezzük a Krka Nemzeti Parkot. Kb. másfél órás kocsikázás után megérkezünk a bejárathoz. Hajóval átszeljük a legnagyobb tavat. Megcsodálunk számos csodálatos vízesést majd strandolunk egyet ebben a mesés környezetben. A nemzeti park területén lévő séta során a talaj nem egyenetlen, nem szükséges túrabakancs hozzá, de mindenkinek olyan lábbeli ajánlott, amely számára a legkényelmesebb. Büfé, vendéglő is található a parkon belül, ha valaki itt szeretne fogyasztani. 

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. június 7-10

Részvételi költség vendégként:

28.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

5.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást: - egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)
   ~ kb 14.000 Ft / fő (Megegyezés szerint.)

* szállást:
  ~ 29 Eur / fő / éj 

* Nemzeti Park belépők:

  ~ 40 Eur / fő / 2 db Nemzeti Park belépő hajó úttal

 

Egyénileg fizetendő további költségek:


* az étkezések és az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>


Együttműködő partnerünk a gondtalan utazásokért:  K2OUTDOOR Kft. l
Engedélyszám:   U-001822 l Felelősségbiztosítás:  Európai Utazási Biztosító Zrt.

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
Az utazás programjában gyalogtúra szerepel, mely kb. 22 km és kb. 680 m szintemelkedést tartalmaz, olykor sziklás, szurdokvölgyes terepen, melynek megtétele csoportosan kb 8-9 óra is lehet. További programként szerepel kajakozás mely 18 km-es táv megtételét tartalmazza kétszemélyes kajakokban. A túrák során többnyire melegre kell számítanunk, így minden alkalommal sok vízre lesz szükségünk. Túrázási tapasztalat, magabiztos mozgáskoordináció és szédülés-mentesség ajánlott, de nem feltétel.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben, az aktuális időjárásnak megfelelően. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshelldzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között egy strapabíró trekking cipőre (vagy beszálló cipőre) - vagy kényelmes bakancsra, túra zoknira (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, szúnyogriasztóra, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre, FÜRDŐRUHÁRA, egyéb strandolási kellékekre, napellenzős sapkára vagy kalapra a kajakozáshoz. 
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
A túra során apartmanokban éjszakázunk. Mindenhol lesz ágynemű, de higiéniai okok miatt egy nyári hálózsák, vagy hálózsákbélés jól jöhet.
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
A napközbeni étkezéshez szükséges alapanyagokat szupermarketekből, élelmiszerboltokból szerezzük be. Meleg vacsora vásárlására szinte minden nap lesz lehetőség. A vezetékes víz iható, palackozott ásványvíz mindenhol elérhető. Bevásárlásra mindenhol lesz lehetőség, így itthonról mindenki saját belátása szerint készüljön hideg élelemmel. 
IDŐJÁRÁS:
Október környékén kezdődik a trópusi nyár, ez azt jelenti, hogy a magasabb hőmérséklet (tengerszinten 21-28 °C, felfelé haladva viszont egyre hűvösebb, akár 10-15°C) mellett a csapadék mennyisége is jelentősen megnő a korábbi időszakhoz képest. Az óceán hőmérséklete úszásra kiválóan alkalmas (az arra kijelölt helyeken), kb. 25°C meleg. A sziget ilyenkor mutatja meg igazi arcát: a virágok elkezdenek nyílni, a növényzet dúsabb és élénkebb színű, a hegyoldalakat pedig ellepik a vízesések. A magas páratartalom miatt a hegyek és a vulkán hamar felhőtakaróba burkolóznak, ezért némelyik túrán számítani kell korai indulásra.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak.
VÉDŐOLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
Kötelező védőoltás nincsen.

A Krka vízesés

A Krka Nemzeti Park fő látványossága egy hatalmas és hosszú vízesésrendszer. A Krka vízesés teljes hossza 800 méter, szélessége 200 és 400 méter között változik. A Nagy vízesés (Skradinski buk) a fő attrakció. A teljes vízesésrendszerből a Nagy vízesés 100 méteres szakaszt fed le. 17 vízesés alkotja. Átlagos áramlási sebessége 43 m3 télen, míg 18 m3 nyáron. Ez Európa egyik legszebb mészkő vízesése. Érdemes fürdőruhával érkezni, mert itt a Krka vízesés előtti medencében fürdeni is lehet.A Krka vízeséstől egy kis fahídon haladunk tovább, ahol egy kis faluhoz érkezünk. Itt minden természetes alapanyagból épült fel. Néprajzi kiállítást, szuvenír boltot, sőt még egy működő vízimalmot találunk ahol kukoricát őrölnek. Így próbálják meg bemutatni a természet erejét és az egykori népi mesterségeket.A néprajzi kiállítást elhagyván ismét egy nyílt területre érkezünk ahol a vízesésrendszer felső vízesését csodálhatjuk meg. Ez a Roski vízesés (Roski slap). Ez egy lankás vízesés sok-sok apró zuhataggal, mészkőkitöréssel. A víz fodrozódása miatt a helyiek csak nyakláncnak hívják.

A Paklenica Nemzeti Parkról

A Paklenica Nemzeti Park a szurdokvölgyeiről híres védett terület, amely Dalmácia északi részén, a Velebit hegység déli oldalán található. Két híres szurdokvölgye, a Mala Paklenica (Kis Paklenica) és a Velika Paklenica (Nagy Paklenica), a park fennhatósága alá tartozik továbbá az ezeket körülvevő régió is.

A területet 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká, köszönhetően az egyedi természeti képződményeinek, különleges erdeinek és szokatlan sziklaképződményeinek. A nemzeti parkká nyilvánítással Dalmácia legnagyobb és legszebb erdőségének megóvása is elsődleges cél volt.

A nemzeti park elnevezése feltehetőleg a fekete fenyő nedvéből (paklina) ered, amelyet a helyiek régen gyógyításra, sebek kezelésére, valamint világításra, továbbá hajók ápolására használtak. Paklenica két híres szurdokvölgye igen látványos hely, nevük pedig egyben méretükre is utal. A Nagy Paklenica völgy mintegy 14 km hosszan nyúlik el, szélessége 500-800 m között mozog, ugyanakkor a legkeskenyebb pontján, a bunkerek környékén csupán 50 m széles. A szurdokvölgy falai a legtöbb helyen függőlegesek, magasságuk akár a 700 m-t is elérheti. A Kis Paklenica völgy nem sokkal marad el testvérétől, hossza kb. 12 km, átlagosan 400-500 m széles, bár a legkeskenyebb pontján mindössze 10 m. Mindeközben pedig a szurdokvölgy falai a 650 m-es magasságot is elérik.

A nemzeti park középső része különbözik a többitől abban, hogy domborzata enyhébb jelleget ölt. A Borovnik és Crni vrh csúcsok között például a jellegzetes, tál alakú Velika Mocila völgy található. A park keleti része megint csak jól megkülönböztethető terület a domborzatot illetően, ez egy egészen vad környék, amely szinte megközelíthetetlen. A nemzeti park legmagasabb része a Velebit hegység gerince, ennek is legmagasabb pontja a Vaganski vrh, amely 1.757 méterrel nyúlik a tengerszint fölé. A domborzati jellegzetességek közé tartoznak a barlangok is, amelyek közül a nemzeti park területén elég jelentős számú található, összesen 76 feltárt barlang, ill. akna húzódik a földfelszín alatt.
A nemzeti park területének bejárására a gyalogos túrázás az egyetlen módszer. A területen 150-200 kilométernyi turista ösvény található, ezek közül mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, legyen szó akár a Nagy Paklenica szurdok, akár az egyik legismertebb barlang, a Manite Pec, akár a Velebit csúcsainak bejárásáról.
A Nagy Paklenica völgy bejáratától nem messze található egy mesterséges barlangrendszer is, amelyet Tito építtetett a Jugoszlávia és Szovjetunió közötti konfliktus idején, 1940-50 körül.

 Forrás: www.horvatorszaginfo.hu