Franciaországi via ferrata túra

Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A via ferrata Franciaországban a turizmus önálló ágazata. A Francia-Alpokban szinte minden síközpont mellett található egy vagy több túraútvonal, ami segíti a nyári turizmus fellendítését. Megbújnak a szurdokokban, dombok között, s az iszonyatos falak mentén.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Tatabánya - Chamonix-Mont-Blanc  (12 - 13 óra)

0. nap 

 • Indulás Magyarországról délután, este. Találkozó másnap reggel Chamonix-Mont-Blanc városában.

1-6. nap 

 • Elfoglaljuk szálláshelyeinket a kiválasztott kempingben, reggelizünk, kiosztjuk a felszereléseket, s röviden átbeszéljük a programot.
 • 9 órakor túrázás az útvonalunk mentén elhelyezkedő via ferrata utak egyikén. Élelmiszer és ital vásárlására legtöbb esetben csak a túra előtt, és visszaérkezés után van lehetőség. A tervezett via ferrata utak:
  • Saix du Tour via ferrata, Yves Polet-Villard via ferrata, Jallouvre-torony, Roche á l'Ahathe via ferrata, Mont Charvin, Courchevel via ferrátái, Cascade de la Fraiche via ferrata, Val d'Isére via ferratái, Ördög szoros via ferrata, Valloire via ferrátái, Prises de la Bastille via ferrata, Aiguillette du Lauzet, Croix de Toulouse via ferrata, Gorges de la Durance via ferrata, Vigneaux via ferrata, Agnielles-szurdok szilafala, Grande Fistoire via ferrata
 • Utazás a következő helyszínre.
 • Este városnézés, szabadprogram, vacsora:-)

7. nap 

 • Reggel 8 órakor elhagyjuk a kempinget, majd utoljára meglátogatjuk a Riviérát.
 • 12-13 óra körül visszatérünk autóinkhoz, majd irány Magyarország.


Útvonalterv:

Franciaországi Via Ferrata túra

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   -

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:


SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

Via ferrata túra Franciaországban

Az itt található túrautak nem hasonlíthatóak  össze egyik európai via ferrata típussal sem. Jártál már a Dolomitok vad szikláin, Tirol zöldellő völgyeiben, Dachstein gleccserein? Akkor ezeket gyúrd össze, adj hozzá egy sokkal izgalmasabb környezetet, szédítő mélységet, egy kalandpark változatosságát, és olyan élményben lesz részed, amit még álmaidban sem láthattál. Szinte minden útvonalon található függőhíd, kötélhíd (nem ritka az 50-60m-sem!), áthajló párkányokra alulról felfuttatott létra, barlang, kifordított mászó háló, valamint a kihagyhatatlanul lenyűgöző panoráma. Nem lehet szavakkal leírni azt az érzést amit e varázslatos vidéken kaphatsz, de az biztos, ha egyszer megtapasztalod, folyamatosan kísérti majd egy újabb találkozásig.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A franciaországi túrán, minden nap szétbontjuk a csapatot egy kezdő és egy haladó csoportra, így mindenki az érdeklődésének megfelelő kiránduláson vehet részt. Lesznek nagyon komoly kihívások, valamint élményben gazdag könnyű via ferrata útvonalak. A térképen látható megállási helyek körüli klettersteigek - via ferráták lesznek a célpontjaink. A rövidebb utakból - ha a csapat is úgy kívánja - egy nap többet is meg fogunk hódítani. Chamonix-Mont-Blanc-ban kezdjük programunkat, s szépen lassan kúszunk lefelé a francia Alpokon keresztül, az égszínkék vizű Riviéra felé. Túránk végéhez közeledvén Miramar mellett meglátogatunk egy gyönyörű fürdőhelyet, majd ismét visszabújunk a hegyek ölelő szépségébe.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A francia Alpokban (Franciaország)

A francia Alpok híres lenyűgöző tájairól, hatalmas gyönyörű hegyeiről valamint tiszta tavai és folyóiról. A legismertebb üdülőhelyek, mint Chamonix és Val d'Isere, a Francia Alpok világhírű szabadidő központjai télen és nyáron. A Mont Blanc, a 4807 m-ével (15771 láb), Európa legmagasabb csúcsa. Nyáron túrázók és bringások tömegei keresik fel a helyet, hogy szembenézzenek a francia Alpok kihívásaival.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A francia vidékek domborzata igen változatos képet mutat. A tájak északon és nyugaton tengerparti síkságokká szelídülnek, míg a keleti és déli-délkeleti vidékek vadregényes hegyláncokkal (például Francia-középhegység) kápráztatják el az oda látogatót.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

Délen a Pireneusok vonulata tör az ég felé, s innen a Földközi-tenger partján, a Francia Riviérán végighaladva elérjük az Alpok csúcsait.

 

Éghajlat

Franciaország éghajlatát az óceáni és mediterrán hatások befolyásolják legerősebben. Az ország túlnyomó részének éghajlata enyhe telű óceáni, a tengerpartoktól távolabbi területeken azonban a kontinentális éghajlat sajátosságai is megjelennek. A földközi-tengeri partvidék éghajlata jellemzően mediterrán, ugyanakkor a magasabb hegyvidékeken, így elsősorban az alpi területeken változatos magashegységi éghajlat alakult ki.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

Az ide látogatók tehát egész évben igen eltérő időjárással találkozhatnak az ország különböző részein.

A mediterrán térség éghajlata jelentősen különbözik a többi régióétól. Itt a legenyhébb a tél (a leghidegebb hónap középhőmérséklete 6-8 °C), míg a mérsékleten meleg nyári hónapokra 22-24 °C-os középhőmérsékletek jellemzők. Júliusban és augusztusban gyakori itt a nyári szárazság, amikor egy-egy hónap során csupán 10–30 mm csapadék hullik. Franciaország déli vidékein a nyári hónapokban jóval többet süt a nap, általában 11-12 órát - míg északon egy nyári napon 7-9 órás napsütésre lehet számítani.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A tenger vize a földközi-tengeri partokon augusztusban a legmelegebb, 23-25 °C-os, de júniusban és júliusban is felmelegedhet 21-23 °C-ig.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A Franciaország déli részén található Provence tartomány egyik jellegzetes időjárási sajátossága a sokszor napokon át fújó kellemetlenül erős északi szél, a misztrál, amely elsősorban télen, de az év más szakában is gyakori.

 

Növény- és állatvilág

A földközi-tengeri partvidéken és Dél-Franciaország némely részein mediterrán növényzet van. Örökzöld tölgyesek, píneák, ciprusok és olajfák a táj jellegzetes szárazságtűrő növényei.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A magyaltölgy mindenütt elterjedt, a paratölgy főként a kavicsos felszíneken található. Az erdőket sok helyen erdőirtás és legeltetés miatt keletkezett bokorerdők, macchiák és garigue-ok váltották fel. A Vizcayai-öböl mentén a homokdűnéket helyenként tengerparti fenyvesek borítják.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

Az ország többi része, a magas hegységeket kivéve a nyugat-európai kevert tölgy- és bükkerdők övezetébe tartozik. Ezekhez a Vogézek lejtőin szelídgesztenyések csatlakoznak. A vizet át nem eresztő talajokon lápi és mocsári növénytársulások jöttek létre.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A leghíresebb francia Via Ferraták/Klettersteigek:

 • Saix du Tour via ferrata
 • Yves Polet-Villard via ferrata
 • Jallouvre-torony
 • Roche á l'Ahathe via ferrata
 • Mont Charvin
 • Courchevel via ferrátái
 • Cascade de la Fraiche via ferrata
 • Val d'Isére via ferratái
 • Ördög szoros via ferrata
 • Valloire via ferrátái
 • Prises de la Bastille via ferrata
 • Aiguillette du Lauzet
 • Croix de Toulouse via ferrata
 • Gorges de la Durance via ferrata
 • Vigneaux via ferrata
 • Agnielles-szurdok szilafala
 • Grande Fistoire via ferrata

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2019-es Eseménynaptár >>>