Franciaország

Franciaországi Via ferrata - Kalandtúra a "vasalt" utak birodalmába

Nyár közepén az Európa játszóterének nevezett francia Alpokba készülünk egy különleges via ferrata túrára. A Nyugati Alpok monumentális La Dame Blanche (Mont Blanc) csúcsának közeléből indulunk és hat napon át kalandozunk a sziklákon egészen a tengerig. Szerencsénkre itt a hegymászás, sziklamászás mindennapi dolognak számít, így remekül kiépített és változatos utakon haladunk dél felé. Pirkadatkor és napnyugtakor az Alpok hegycsúcsairól való vöröses színben való tükröződését (Alpenglühen) csodálhatjuk, kanyargós utunk során zöldellő dombok, rétek, hósapkás csipkés hegycsúcsok között haladunk, a sziklautakon hol mászóhálón, hol függőhídakon, hol vízesések alatt csatoljuk a biztonságot adó karabinereinket a falon vezető rögzített drótkötélhez. Esténként pedig élvezzük a helyi vendéglátás gourmand remekeit.

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

UTAZÁS:

Egyénileg vagy szervezetten, ajánlott útvonal: Budapest - Chamonix

 

REFLEKTORFÉNYBEN:
 • Lélegzetelállító tájak, a legszebb panorámák
 • Európa "best of" via ferrata útjai
 • Route des Grandes Alpes
 • Monaco, Monte Carlo

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap  UTAZÁS

Chamonix-ba utazunk, az autókat segítünk összeszervezni. Az éjszakát itt töltjük...

2. nap  CHAMONIX - Aiguille du Midi

Reggel elautózunk a Chamonix-tól 88 km-re található első via ferrata pályánkhoz, amely egy C/D-s nehézségű pálya egy tibeti híddal tarkítva. Az élményt a 2000 méteres csúcsról nyíló kilátás gazdagítja.
Miután visszaérkeztünk Chamonix-ba, felvonóval felmegyünk Európa legmagasabb kilátó pontjára, a 3942 m magasan található Aiguille du Midi-re és kiállunk a hegyvonulatok fölé emelt üvegkabinba.

3. nap  Via des Evettes

Meghódítjuk Chamonix mellett található Via des Evettes vasalt útjait, amely minden szempontból lélegzetelállító, gyönyörű kilátással a Mont Blanc csúcsaira és 50 méter Himalája híddal 2150 méter magasságban.
Visszaérkezésünk után új szállásunkra vesszük az irányt Albertville-be.

4. nap  VAL D'ISERE

Mai útunk Val d’Isere-be vezet, ahol meghóditjuk a Roc de Toviere-t. Délután felfrissülünk és megmásszuk a Cascade de la Fraiche-t, amely egy vízesés mentén halad felfelé. Az esti órákban elfoglaljuk új szállásunkat Aussois-ban.

5. nap Az ördög útja

Meghódítjuk az ördög útját, ahol egy egész napos mászás keretében kihívások sora vár ránk hidakkal, majomhidakkal gazdagítva. Késő délután irányt veszünk aznapi szállásunkra Grenoble környékén.

6. nap  SAINT JULIEN DU VERDON

Saint-Christophe-en-Oisans – pályánk a gyönyörű gleccserpatak, Vénéon mentén halad. Egy könnyedebb, de változatos mászásban lesz részünk. Délután meghódítjuk les Trois Fontaine-t, majd egy hosszabb autóút vár ránk, hogy elfoglaljuk szállásunkat Saint Julien du Verdon-ban egy meseszép tó partján.

7. nap  Peille - MONTE CARLO

A hetet Peille meghódításával zárjuk. 2 híd, 2 majomhíd, 2 háló és 2 zipline kell már csak a boldogságunkoz, valamint egy csobbanás a gyönyörű, kék vízű francia Riviérán. De aki még az utolsó órákat is mászással szeretné tölteni, annak lehetősége lesz velünk tartani Lantosque kanyonjába...

8. nap HAZAÚT

Utolsó napunkat a hazautazással töltjünk...

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. július 7-14.

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

 Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a via ferrata felszerelés bérleti díját, valamint a használathoz szükséges útmutatót

A részvételi költség nem tartalmazza:

* szállás díját kempingekben ~ 12 EURO /fő/nap
* Utazás (Budapest - Chamonix - Monte Carlo - Budapest)  ~ 35-45.000 HUF /fő - üzemanyag, matricák, útdíjak
* Aiguille du midi felvonó díja - 63 EURO
* az étkezések és az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>


Együttműködő partnerünk a gondtalan utazásokért: K2OUTDOOR Kft. l
Engedélyszám: U-001822 l Felelősségbiztosítás: Európai Utazási Biztosító Zrt.

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
A via ferrata utak nehézsége a közepesen nehéz és nagyon nehéz fokozatok között változik, melyek közben többnyire van kiszállási lehetőség. Sportos erőnlét, magabiztos mozgáskoordináció és szédülés-mentesség feltétel.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, ha szükségét érzed a lefelé jövetelkor a térd kímélésére. A ferrátázáshoz hasznos eszköz a fémsodronyok miatt a kesztyű. Ne hagyd otthon a napszemüveged és a naptejet sem, valamint pulcsit is tegyél be, mert a hegyekben hűvös lehet, valamint az Aiguille du Midi kilátóban mindenképp szükséged lesz rá.

Utazásaink alkalmával kempingekben, szállunk meg, ezért hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kis méretű kemping főző is.
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
A túrák során többnyire melegre kell számítanunk, így minden alkalommal sok vízre lesz szükségünk. A napközbeni étkezéshez szükséges alapanyagokat szupermarketekből, élelmiszerboltokból szerezzük be. Meleg vacsora vásárlására szinte minden nap lesz lehetőség. A napi ​túrákra könnyű, de energiadús élelmiszereket érdemes hozni. A szendvicsek mellett csokoládé, energia- müzliszelet, banán, alma is jól jöhet. Emellett fontos, hogy legalább napi 1,5-2 liter folyadék legyen mindenkinél. A vezetékes víz iható, palackozott ásványvíz mindenhol elérhető.
IDŐJÁRÁS:
Július az egyik legmelegebb hónap az Alpokban, így a legnagyobb eséllyel indulunk, hogy a mászások során jó időnk legyen és a szeszélyes, hegyvidéki időjárás kedvezzen nekünk. Napközben 28° fok körüli maximum hőmérsékletre lehet számítani, éjszakára viszont lehűl a levegő 17° körüli hőmérsékletre.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Franciaországba, mindkét esetben az okmányok elvárt érvényessége az utazás utolsó napjáig kell szóljon. Franciaország pénzneme EUR, készpénz kivitelét ebben a formában ajánljuk. Érdemes a váltást még itthon megoldani, de több helyen válthatunk kinn is, jellemzően a nagyobb városokban. A nagyobb településeken fizethetünk bankkártyával, valamint találunk ATM-eket is.
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Egy nagyobb hátizsákba vagy utazótáskába érdemes pakolni felszereléseinket, amely kellőképpen strapabíró. Mivel minden túra egynapos, elég egy közepes, kb. 30l-es hátizsákot pakolni az utazótáska mellé. Amikor nem túrázunk, a felesleges holmit a kocsiban hagyjuk, így nem kell minden nap sok cuccot cipelni.
VÉDŐOLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
Kötelező védőoltás nincsen. Szúnyogriasztó spray ajánlott.

 

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

Via ferrata túra Franciaországban

Az itt található túrautak nem hasonlíthatóak  össze egyik európai via ferrata típussal sem. Jártál már a Dolomitok vad szikláin, Tirol zöldellő völgyeiben, Dachstein gleccserein? Akkor ezeket gyúrd össze, adj hozzá egy sokkal izgalmasabb környezetet, szédítő mélységet, egy kalandpark változatosságát, és olyan élményben lesz részed, amit még álmaidban sem láthattál. Szinte minden útvonalon található függőhíd, kötélhíd (nem ritka az 50-60m-sem!), áthajló párkányokra alulról felfuttatott létra, barlang, kifordított mászó háló, valamint a kihagyhatatlanul lenyűgöző panoráma. Nem lehet szavakkal leírni azt az érzést amit e varázslatos vidéken kaphatsz, de az biztos, ha egyszer megtapasztalod, folyamatosan kísérti majd egy újabb találkozásig.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A franciaországi túrán, minden nap szétbontjuk a csapatot egy kezdő és egy haladó csoportra, így mindenki az érdeklődésének megfelelő kiránduláson vehet részt. Lesznek nagyon komoly kihívások, valamint élményben gazdag könnyű via ferrata útvonalak. A térképen látható megállási helyek körüli klettersteigek - via ferráták lesznek a célpontjaink. A rövidebb utakból - ha a csapat is úgy kívánja - egy nap többet is meg fogunk hódítani. Chamonix-Mont-Blanc-ban kezdjük programunkat, s szépen lassan kúszunk lefelé a francia Alpokon keresztül, az égszínkék vizű Riviéra felé. Túránk végéhez közeledvén Miramar mellett meglátogatunk egy gyönyörű fürdőhelyet, majd ismét visszabújunk a hegyek ölelő szépségébe.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A francia Alpokban (Franciaország)

A francia Alpok híres lenyűgöző tájairól, hatalmas gyönyörű hegyeiről valamint tiszta tavai és folyóiról. A legismertebb üdülőhelyek, mint Chamonix és Val d'Isere, a Francia Alpok világhírű szabadidő központjai télen és nyáron. A Mont Blanc, a 4807 m-ével (15771 láb), Európa legmagasabb csúcsa. Nyáron túrázók és bringások tömegei keresik fel a helyet, hogy szembenézzenek a francia Alpok kihívásaival.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A francia vidékek domborzata igen változatos képet mutat. A tájak északon és nyugaton tengerparti síkságokká szelídülnek, míg a keleti és déli-délkeleti vidékek vadregényes hegyláncokkal (például Francia-középhegység) kápráztatják el az oda látogatót.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

Délen a Pireneusok vonulata tör az ég felé, s innen a Földközi-tenger partján, a Francia Riviérán végighaladva elérjük az Alpok csúcsait.

 

Éghajlat

Franciaország éghajlatát az óceáni és mediterrán hatások befolyásolják legerősebben. Az ország túlnyomó részének éghajlata enyhe telű óceáni, a tengerpartoktól távolabbi területeken azonban a kontinentális éghajlat sajátosságai is megjelennek. A földközi-tengeri partvidék éghajlata jellemzően mediterrán, ugyanakkor a magasabb hegyvidékeken, így elsősorban az alpi területeken változatos magashegységi éghajlat alakult ki.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

Az ide látogatók tehát egész évben igen eltérő időjárással találkozhatnak az ország különböző részein.

A mediterrán térség éghajlata jelentősen különbözik a többi régióétól. Itt a legenyhébb a tél (a leghidegebb hónap középhőmérséklete 6-8 °C), míg a mérsékleten meleg nyári hónapokra 22-24 °C-os középhőmérsékletek jellemzők. Júliusban és augusztusban gyakori itt a nyári szárazság, amikor egy-egy hónap során csupán 10–30 mm csapadék hullik. Franciaország déli vidékein a nyári hónapokban jóval többet süt a nap, általában 11-12 órát - míg északon egy nyári napon 7-9 órás napsütésre lehet számítani.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A tenger vize a földközi-tengeri partokon augusztusban a legmelegebb, 23-25 °C-os, de júniusban és júliusban is felmelegedhet 21-23 °C-ig.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A Franciaország déli részén található Provence tartomány egyik jellegzetes időjárási sajátossága a sokszor napokon át fújó kellemetlenül erős északi szél, a misztrál, amely elsősorban télen, de az év más szakában is gyakori.

 

Növény- és állatvilág

A földközi-tengeri partvidéken és Dél-Franciaország némely részein mediterrán növényzet van. Örökzöld tölgyesek, píneák, ciprusok és olajfák a táj jellegzetes szárazságtűrő növényei.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A magyaltölgy mindenütt elterjedt, a paratölgy főként a kavicsos felszíneken található. Az erdőket sok helyen erdőirtás és legeltetés miatt keletkezett bokorerdők, macchiák és garigue-ok váltották fel. A Vizcayai-öböl mentén a homokdűnéket helyenként tengerparti fenyvesek borítják.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

Az ország többi része, a magas hegységeket kivéve a nyugat-európai kevert tölgy- és bükkerdők övezetébe tartozik. Ezekhez a Vogézek lejtőin szelídgesztenyések csatlakoznak. A vizet át nem eresztő talajokon lápi és mocsári növénytársulások jöttek létre.

Franciaországi via ferrata túra - Kalandnyaralás a "vasalt" utak birodalmába

A leghíresebb francia Via Ferraták/Klettersteigek:

 • Saix du Tour via ferrata
 • Yves Polet-Villard via ferrata
 • Jallouvre-torony
 • Roche á l'Ahathe via ferrata
 • Mont Charvin
 • Courchevel via ferrátái
 • Cascade de la Fraiche via ferrata
 • Val d'Isére via ferratái
 • Ördög szoros via ferrata
 • Valloire via ferrátái
 • Prises de la Bastille via ferrata
 • Aiguillette du Lauzet
 • Croix de Toulouse via ferrata
 • Gorges de la Durance via ferrata
 • Vigneaux via ferrata
 • Agnielles-szurdok szilafala
 • Grande Fistoire via ferrata

Képek forrása: MAKASE