Lappföldi téli kaland Finnországban

A számi kultúra felfedezése kutyaszánnal és hótalppal

Az Észak-Finnországban található Lappföld egy igazi csodaország télen — és pont az a hely, ami kiváló a jeges kalandokhoz. Gyere és kapjuk el az Aurora Borealis-t motoros szánon vágtázva! Sajátítsd el a kutyaszán irányításának művészetét, köss örök barátságot a térség emblematikus kutyáival a huskykkal.  Menj jégtörővel, próbálj ki egy jeges úszást, egy hótalpas túrát és trekkinget ősi fenyvesekben. Szánkózz egyet rénszarvasokkal! A lapp kultúrát sem hagyjuk ki — találkozz számi rénszarvas juhászokkal, kóstolj helyi különlegességeket, aludj egyet egy üvegplafonnal rendelkező igluszerű szobában, ahonnan — egy kis szerencsével — láthatjuk az északi fényt is.

 

REFLEKTORFÉNYBEN:
  • husky farm látogatás - megtanuljuk vezetni a kutyaszánt
  • Aurora Borealis-t vadászunk motoros szánon "lovagolva"
  • hótalppal járjuk be a szikrázó havas finn vadont
  • ametisztet bányászunk, megismerjük a finn és lapp kultúrát
  • bővített túránk keretében rénszarvas szánnal keressük a sarki fényt, üveg igluban alszunk és meglovagolunk egy "igazi" jégtörő hajót

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap Rovaniemi 

Érkezés Rovaniemibe, Lappföld fővárosába a délutáni órákban | Közös vacsi mellett ismerkedünk

2. nap Arktikum Centre / Hótalpas túra a Pyhä Luosto Nemzeti Parkban 

Az Arktikum Science Centerben nézzük meg saját szemünkkel az Északi-sark helyzetét | Meglátogatjuk a Mikulást, és ünnepélyesen átlépjük a sarkkört | Hótalpat csatolunk és csodás túrára indulunk a Pyhä Luosto Nemzeti Parkban

Pyhä Luosto: Mély szorosok haladnak át ezeken a dombokon, ahol ősi erdőkön át lyukadsz ki a csodás, fátlan fennsíkokra. Gyönyörködj a lappföldi égboltban, melyet ilyenkor télen az északi fény varázsol színessé. Látogass el a festői helyekre, melyeket az itt élő erdei számik szentnek tartottak.

3. nap Luosto / Ametiszt bánya / Éjszakai motoros szánozás

Hótalppal vesszük célba az ametiszt bányát | Meghallgatjuk a kővel kapcsolatos bámulatos történeteket | A saját kezünkkel bányásszuk ki ezt a gyönyörű ásványt | Kettesével motoros szánokra pattanunk, hogy szédületes sebességgel hasítsunk keresztül a havas tájon | Nem ám akárhogy: éjjel vágunk neki ennek a szántúrának reménykedve abban, hogy az északi fényt is lesz szerencsénk látni | Félúton lesz idő fotózni, és ha kedvetek tartja, cserélni a szánon, hogy mindenki kipróbálhassa milyen élmény vezetni

4. nap Számi múzeum / Husky safari 

Megnézzük a Számi Nemzeti Múzeumot, ahol ennek a népnek történelméről, kultúrájáról, és életmódjáról tanulhatunk | Megnézünk egy látványos rövidfilmet a sarki fényről | Ellátogatunk egy husky farmra, ahol megismerkedünk ezekkel a csodálatos állatokkal | "Kresz-vizsga" után kutyaszánra pattanunk, és a havon suhanva vesszük be a környéket | Vezetőink meleg ruhával, snackkel, forró italokkal kedveskednek nekünk | Amennyiben az időjárás engedni, sétálunk egyet a befagyott tavon

2-4 fős kutyaszánokkal vágunk neki a lapp vadonnak, hogy csodaszép tájon átszelve élvezzük a csapatmunkát ezekkel a gyönyörű állatokkal. Visszatéréskor lesz időnk tovább mélyíteni barátságunkat velük, és tábortűz mellett, forró italokkal melegedni.
A husky igazán különleges fajta. Ha valaki dolgozott már ezzel a fantasztikus kutyával, az tudja: neki nem főnöke, csak partnere lehetsz. Nagyon önálló, döntéseket hozni képes és kész, rideg, de igazi csapatjátékos fajtáról van szó. Ismerd meg közelebbről, saját környezetében, teljes valójában, és hagyd, hogy lenyűgözzön ez a csodás állat.

5. nap Hazautazás / OPCIONÁLIS bővített program: Lovasszánozás / Rénszarvas szánozás 

Korán reggel búcsút veszünk az alapprogram résztvevőitől, akik Rovaniemibe veszik az irányt | Délelőtt teszünk egy túrát a Juutua folyó mentén, függőhídon kelve át | Fjord lovakkal húzott lovasszánnal látogatjuk meg a Wilderness-templomot egy hamisítatlan téli, tűz körüli piknikkel egybekötve | Hagyományos módon fedezzük fel ezt a sarkvidéki tájat - szánkóval az ikonikus lapp állatokkal: rénszarvasokkal | Nem ám akárhogy: éjjel vágunk neki ennek a szántúrának reménykedve abban, hogy az északi fényt is lesz szerencsénk látni. | Éjjeli szállásaink igazán különleges üvegiglukban lesznek, melyekből csodás kilátásunk lesz az éjszakai égboltra, maximális eséllyel arra, hogy az északi fény nyújtotta hangulatvilágítással térjünk nyugovóra 

A fjord lónak nem véletlen ez a neve: a hideg éghajlatra termett, zömök, szívós, de csodálatosan szép lófajta. Különlegessége, hogy sörénye és farka kétoldalt fehér, középen viszont fekete színű. Okos és együttműködő, egy élmény látni, ahogy szívből dolgozik, és húzza szánunkat. A finnek nagy becsben tartják lovacskáikat, sosem hajtják túl, és mindent megadnak nekik, amire szükségük van - ez hosszú távú gyümölcsöző kapcsolatuk titka is :)

Pattanj a rénszarvas szánra, és készülj fel, hogy megpillantsd a világ egyik legnagyobb természeti csodáját! A Mikulás kedvenc állatai havas erdőkön húznak minket keresztül, hogy a legközelebbi falutól is távol, teljes sötétségben élvezhessük a sarki fény látványát. Meghallgatjuk a lenyűgöző történeteket erről a jelenségről és a lappföldi életről, miközben forró italokkal és grill kolbásszal melengetjük magunkat.

6. nap Hókastély / Jégtörő hajózás 

A Kemiben található SnowCastle felé vesszük az irányt, amelyet friss hóból és jégből építenek minden egyes télen, új stílusban | Egy forró csoki után jégtörő hajóval átmegyünk Finnország és Svédország között | Sétálhatunk a jégen (ha olyanok a körülmények), és az igazán kalandvágyók bele is merülhetnek a jeges vízbe - ehhez kapunk azért egy "szkafandert", hogy kettő másodpercnél többet is kibírjunk benne | Visszatérünk Rovaniemibe, ahol közös vacsorával búcsúzunk kalandjainktól.

7. nap Hazautazás

Könnyes búcsú után hazaröptetjük életre szóló élményeinket.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. február 12 - 16.
(Opcionális bővített program: február 12 - 18.)

Részvételi költség vendégként:

20 000 Ft
bővített programra: 46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes
bővített programra: 26.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

- a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
- a szervezést
- a hótalpakat

A részvételi költség nem tartalmazza:

* a szállást apartmanokban és 4* -os szállodákban - reggelivel
* az autóbérlést full cover biztosítással, üzemanyag költséggel
* a motoros- és kutyaszánozást egyaránt

összesen: 240.000 Ft, amely a túra előtt 2 hónappal fizetendő (illetve a jelentkezés után)

BŐVÍTETT PROGRAMNÁL:

* a szállást apartmanokban és szállodákban - reggelivel
* az üveg igluban alvást - opcionális +137.000 Ft/fő felár ellenében, reggelivel
* a lovas- és rénszarvas szánozást
* a jégtörő hajózást
* az autóbérlést full cover biztosítással, üzemanyag költséggel 
* a Kemi hókastély belépőt

összesen: 530.000 Ft, amely a túra előtt 2 hónappal fizetendő (illetve a jelentkezés után) + üveg igluban alvás - opcionális +137.000 Ft/fő felár ellenében

Egyénileg fizetendő további költségek:

* a ki- és visszautazás repülővel (mindenki egyénileg intézi):
  ~ 80-130.000 Ft + poggyász
  Amennyiben ránk bíznád a repjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat

* az étkezések

* a belépők (Arktikum, Ametisztbánya, Számi múzeum) ~ 80 euró

* az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
KÖNNYŰ, KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 4-5 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a meleg téli öltözet az időjárásnak megfelelően. Szükséged lesz többek között a legmelegebb kabátodra, thermonadrágra, téli túrabakancsra és -zoknira, síkesztyűre, sapka-sálra. Ezen kívül nem árthat egy esőkabát, egy közepes hátizsák, amelybe a napi elemózsia, és némi levetett/felvehető ruha belefér, valamint a mindenhova kötelező fejlámpa. 
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
Jó minőségű apartmanok és hotelek, különleges üveg iglu.
ÉTKEZÉS:
Egyes szállásokon biztosítanak reggelit. Amikor kell, biztosítunk időt bevásárlásra, ahol beszerezhetitek adott esetben reggelizni valót, illetve a napi túrákhoz szükséges snackeket mindenképp. Vacsorára étterembe megyünk vagy a szállásokon lesz lehetőség főzésre.
IDŐJÁRÁS:

Az időjárás nagyon változó Lappföldön, de februárban csípős időre kell számítani: kb -15 és -5°C között mozogni fog a hőmérséklet.

ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Finnország EU-s tagállam, így a személyi igazolvány elegendő. Euróval fizetnek.
 

 

Lappföldről

Lappföld tartomány Finnország egyik tartománya és egyben régiója is. Egy nagyobb földrajzi terület, a négy országba belelógó Lappföld része. Délről Oulu és Észak-Ostrobothnia tartományok határolják. A világ egy részén, többek között Nagy-Britanniában és Finnországban is ezt a területet tekintik a Mikulás hagyományos hazájának: itt lakik Joulupukki, az igazi Télapó.

A finn lakosságnak csak 3,6%-a él a területen, ez messze a legkisebb népsűrűségű része az országnak. Lappföld legnagyobb városai: Rovaniemi (a tartomány fővárosa), Kemi és Tornio. 

Sarki fény vadászat Lappföldön - Aktív utazás a hó és jég birodalmában

Sarki fény vadászat Lappföldön - Aktív utazás a hó és jég birodalmában

Sarki fény vadászat Lappföldön - Aktív utazás a hó és jég birodalmában

Sarki fény vadászat Lappföldön - Aktív utazás a hó és jég birodalmában

Sarki fény vadászat Lappföldön - Aktív utazás a hó és jég birodalmában

Sarki fény vadászat Lappföldön - Aktív utazás a hó és jég birodalmában

Sarki fény vadászat Lappföldön - Aktív utazás a hó és jég birodalmában

Források: wikipédia, depositphotos, unsplash

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2019-es Eseménynaptár >>>