Kalandtúra koboldok és tündérek földjén

Skóciai körutazás - Skye-sziget

Skóciát, ezt a közismerten varázslatos helyet mindenki csupán Loch Ness-szel és a whiskey-vel társítja, pedig sokkal több van benne. Tarts velünk és fedezzük fel együtt a néha kísértet járta kastélyokat, romantikus kisvárosokat, elbűvölő tavakat és a rejtélyes Munrokat. A Munrok 3000 lábnál, azaz 914 méternél magasabb hegyek, a 282 csúcsból rögtön kettőt, köztük a legmagasabb Ben Nevist is meghódítjuk.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

REFLEKTORFÉNYBEN:
  • Lélegzetelállító tájak - kalandos túrák a Felföld ősi szurdokai, íves hegycsúcsai és sziklás ormai közt
  • Ben Nevis - trekking a Brit-szigetek csúcsára
  • Mesebeli kastélyok és a legjobb whiskey-főzdék a Skye szigeten
  • Kayakozás -  szörnyvadászat a Loch Nessen

 

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Edinburgh

1. nap   Érkezés Stirling-be

Délután az Edinburgh-i repülőtéren találkozunk, majd szállásunkra utazunk. Este lehetőségünk lesz sétálgatni Stirling várának ódon falai közt és meglátogatjhatuk William Wallace emlékművét is.

2. nap   Loch Lomond nemzeti park – Ben A’an és Glen Coe

Felföldi kalandozásunkat egy kisebb hegy meghódításával kezdjük. Ben A’an az egyik legnépszerűbb az alacsonyabb hegyek közt, melyről gyönyörű panoráma nyílik a környékre. Innen Glen Coe völgyébe utazunk, mely olyan filmek forgatási helyszíne volt, mint a James Bond: Skyfall vagy Harry Potter. Glen Coe hegyeit évszázadokkal ezelőtt alakították ki vulkáni kitörések és gleccserek. Coire Gabhail, azaz az elveszett völgy túránk helyszíne, ahol a MacDonalds klán rejtette el a szomszédoktól elkötött jószágokat.

3. nap   Munro bagging no1. Ben Nevis

Mai napunk célja nem más, mint a legmagasabb Munro, a Ben Nevis meghódítása. A helyiek által egyszerűen “A Ben”-ként emlegetett hegy az Egyesült Királyság legmagasabb csúcsa a maga 1343 méterével. A hegy gyakran ködbe vesző csúcsán található világos gránit a bizonyítéka egy évmilliókkal ezelőtti kitörésnek, ugyanis a Ben Nevis valaha egy masszív vulkán volt.

Napi túratáv: 11 km, szint: 1300 méter, menetidő: 8-9 óra.

4. nap   Skócia kvintesszenciája, a Skye sziget

Első megállónk Eilean Dornan kastélya, mely talán az egyik legtöbbet fényképezett vár a Felföldön. Három loch, azaz tengeröböl találkozásánál fekszik, mögötte pedig az Isle of Kye hegyvonulatai húzódnak. Történelmének 800 éve alatt háromszor is átépítették, nevének jelentése “Donan szigete”. A kastély és környéke több, mint 60 film (James Bond: A világ nem elég, Hegylakó) és klip forgatási helyszíne volt.

Skócia zord és lenyűgöző tájai igazán a világ legszebb helyei közé tartoznak, de természetesen nem feledkezünk meg a másik nevezetességéről, a whiskey-ről sem! Egy különleges túra keretében bepillantást nyerünk a whiskeygyártás kulisszái mögé, és persze meg is kóstoljuk a főzde remekeit.

A Skye sziget az a hely, ahol a valóság és a mesék közti határvonal elvékonyodik, és ezt Fairy Pools-nál még inkább érezzük. Ez a látványos csoda Cuillin fekete hegyeinek lábánál terül el, a Brittle folyó mentén. Gyönyörű, kristálytiszta tavacskák és vízesések közt vezet az út, a bátrabbak/őrültebbek csobbanhatnak is, bár a víz jéghideg! :)

5. nap   még még Skye sziget - The Old Man of Storr és Quiraing

Az Old Man of Storr talán az egyik legismertebb túrahelyszín a Skye szigeten. „Az Öregúr” egy hatalmas orom, mely már mérföldekről látszik, de valójában csak egy része a Trotternish gerinc lenyűgöző sziklaformációinak.

Délután meglátogatunk még egy ikonikus helyszínt, Quiraing-ot mely az ország egyik szimbólumának számít. Egy egykori földcsuszamlás eredményeként olyan különleges formák jöttek létre, mint a “börtön”, a “tű” vagy az “asztal” fennsíkja. Ez utóbbi a legmagasabb pont (540m), ahova a legendák szerint évszázadokkal ezelőtt a helyiek felterelték a birkáikat, így elrejtve azokat a támadók elől.

6. nap   Loch Ness és Culloden moore

Mi is lehetne ideálisabb helyszín egy kis kenutúrára, mint Skócia második legnagyobb tava, Loch Ness! A skótok kedvenc szörnye, Nessie lakóhelye igazán magával ragadó. Mi pedig lapátot ragadunk és körbeevezzük a tavat. A fényképezőgépet se tegyük meszire, hátha mi leszünk akik pontot tesznek az 1500 éves rejtély végére. Amennyiben időnk engedi Urquhart kastélyának romjait is megnézzük, mely az egyik leghíresebb „szörny-észlelő” pont.

Ennek a gyönyörű vidéknek igen véres történelme van, melynek legfeketébb napja 1746. április 16-a, mely ma is gyásznap Skóciában. Látogatásunk célja Culloden mezeje, ahol a második jakobita felkelés totális vereséget szenvedett az angol sereggel szemben, s ezzel véget ért a klánok kora. Kőből készült fejfák jelölik a többszáz klántagot, akik életüket adták az ügyükért.

7. nap   Keleti partvidék – Dunnotar és Lochnagar

Skóciában rengeteg gyönyörű vár van, hasonlóan gyönyörű helyeken, melyek közül kiemelkedik Dunnottar. A tenger fölé nyúló meredek sziklákon álló drámai romok felejthetetlen látványt nyújtanak, nehezen hisszük el, hogy bárki el tudta foglalni. Pedig a viharos évszázadok során többször is gazdát cserélt, leégett, újraépítették, majd újra lerombolták. Dunnottar romantikus kísértetkastélya mind a történelem, mind a fotózás szerelmeseit rabul ejti.

Utolsó túrázással töltött napunkon meghódítunk még egy Munro-t, Lochnagar sötét hegyét. A gerincről csodás kilátás nyílik a Cairngorms-hegységre és a Loch Muick tóra. Az 1155 méter magas hegyet Lord Byron tette halhatatlanná.

8. nap   Edinburgh

Délelőtt lehetőségünk lesz felfedezni Edinburgh-t, a skót korona gyémántját. A lendületes, mégis mindig elegáns város, mely Dr. Jekyll és Mr. Hyde születésének helyszíne, sokszínűségével magával ragadja az embert. Tartan, kilt és skót duda, sehol nem ápolják úgy a skót hagyományokat, mint itt.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. június 10 - 17.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* az egyesületi tagságot, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel és a technikai felszerelés bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást
   ~ 60.000 Ft / fő, retúr jegy - Repülő
   ~ 170 £ / fő / 8 nap - Autóbusz soförrel

* szállást:
   ~ 35 £ / fő / éjszaka - apartman, hotel

* az étkezéseket, az opcionális belépőket (Eilean Donan kastély : 7 £ - Tallisker whiskey kóstolás: 25 £ - Loch Ness kajak: 45 £ - Dunnottar kastély: 7 £) és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Ha sportos életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől, tériszonytól való mentesség feltétel. Minden program szinte bárki által teljesíthető, és jólesően fárasztó.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 
 

Skócia

Skócia a Brit szigetek északi harmadát foglalja el, több mint 800 sziget tartozik hozzá, fővárosa Edinburgh. Ugyan a Skót Királyság, mint független állam, megszűnt 1707-ben, mikor politikiai únióra lépett az angol királysággal, ezzel létrehozva Nagy-Britanniát, de továbbra is saját belső parlamenttel és törvénykezéssel rendelkezik.

Skócia - Whiskey & Munro bagging a koboldok és tündérek földjénSkócia - Whiskey & Munro bagging a koboldok és tündérek földjén

Érdekesség, hogy a skót szó a latin Scotia szóból származik, mely mai tudomásunk szerint először az Angolszász krónikában jelent meg a gael nép földjének megjelölésére, és eredetileg Írországot jelölte. Hovatovább a whiskey sem skót, először Kínában készítették, és - írásos feljegyzések által bizonyíthatóan - csak a XVI. században kezdődött skót diadalmenete ír know-how-importnak köszönhetően. Sajnos a jelképpé magasztosult férfiszoknya, a kilt is ír szülemény, a skót duda nagy valószínűséggel Közép-Ázsiából származik, tartánt - skót-kockás gyapjúszövetet - pedig (leletek alapján) már a bronzkorban szőttek Közép-Európában.

Skócia - Whiskey & Munro bagging a koboldok és tündérek földjén

Az esőkabát viszont egészen biztos, hogy skót találmány, ami a helyi időjárást ismerve nem meglepő. 1824-ben találta fel Charles Macintosh glasgow-i vegyész. A penicillin, a telefon és a tévé is skót lelemény: sorrendben Alexander Flemingnek, Graham Bellnek és John Bairdnek köszönhetők. Sőt, nem Anglia, hanem Skócia volt az úttörője a híres „rossz oldalon” vezetésnek. 1772-ben foglalták törvénybe a bal oldali vezetést, Anglia és Wales csak több, mint 60 évvel később, 1835-ben vette át.

Skócia - Whiskey & Munro bagging a koboldok és tündérek földjén

Skócia - Whiskey & Munro bagging a koboldok és tündérek földjén

Skócia - Whiskey & Munro bagging a koboldok és tündérek földjén

Fotók: depositphotos.com, dayoutwiththekids.co.uk, whisky.com, pinterest.com, besthqwallpapers.com, isleofskye.com, earthtrekkers.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2019-es Eseménynaptár >>>