Kalandtúra koboldok és tündérek földjén

Skóciai körutazás - Skye-sziget

Skóciát, ezt a közismerten varázslatos helyet mindenki csupán Loch Ness-szel és a whiskey-vel társítja, pedig sokkal több van benne. Tarts velünk és fedezzük fel együtt a néha kísértet járta kastélyokat, romantikus kisvárosokat, elbűvölő tavakat és a rejtélyes Munrokat. A Munrok 3000 lábnál, azaz 914 méternél magasabb hegyek, a 282 csúcsból néhányat meg is hóditunk.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

REFLEKTORFÉNYBEN:
  • Lélegzetelállító tájak - kalandos túrák a Felföld ősi szurdokai, íves hegycsúcsai és sziklás ormai között
  • Harry Potter, Da Vinci kód, James Bond és megannyi forgatási helyszín
  • Mesebeli kastélyok és a legjobb whiskey-főzdék a Skye szigeten
  • Kayakozás -  szörnyvadászat a Loch Nessen

 

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Edinburgh

1. nap   Érkezés Stirling-be

Délután az Edinburgh-i repülőtéren felvesszük bérelt autóinkat, melyekkel szállásunkra utazunk. Este lehetőségünk lesz sétálgatni Stirling óvárosában és meglátogatjhatuk William Wallace emlékművét is.

2. nap   Loch Lomond nemzeti park – Ben A’an és Glen Coe

Felföldi kalandozásunkat egy kisebb hegy meghódításával kezdjük. Ben A’an az egyik legnépszerűbb az alacsonyabb hegyek közt, melyről gyönyörű panoráma nyílik a környékre. Innen Glen Coe völgyébe utazunk, mely olyan filmek forgatási helyszíne volt, mint a James Bond: Skyfall vagy Harry Potter. Glen Coe hegyeit évszázadokkal ezelőtt alakították ki vulkáni kitörések és gleccserek. Coire Gabhail, azaz az elveszett völgy túránk helyszíne, ahol a MacDonalds klán rejtette el a szomszédoktól elkötött jószágokat. Napunkat a Ben Nevis árnyékában fejezzük be, ahol egy különleges túra keretében bepillantást nyerünk a whiskeygyártás kulisszái mögé, és persze meg is kóstoljuk a főzde remekeit.

3. nap   Varázslatos helyszíneken - Harry Potter

Mai napunk célja nem más, mint a híres “Harry Potter-híd”, azaz a Glenfinnan viadukt és a Jakobita expressz. Ezt követően egy igazi rejtett kincset fedezünk fel, ugyanis a közelben található háborítatlan csúcsról mesébe illő panoráma tárul elénk.
A délután már a Sky szigeten ér minket. Ez az a hely, ahol a valóság és a mesék közti határvonal elvékonyodik, és ezt Fairy Pools-nál még inkább érezzük. Ez a látványos csoda Cuillin fekete hegyeinek lábánál terül el, a Brittle folyó mentén. Gyönyörű, kristálytiszta tavacskák és vízesések közt vezet az út, a bátrabbak/őrültebbek csobbanhatnak is, bár a víz jéghideg! :).

4. nap   Skócia kvintesszenciája, a Skye sziget

Első megállónk egy ikonikus helyszín, Quiraing-ot az ország egyik szimbólumának számít. Egy egykori földcsuszamlás eredményeként olyan különleges formák jöttek létre, mint a “börtön”, a “tű” vagy az “asztal” fennsíkja. Ez utóbbi a legmagasabb pont (540m), ahova a legendák szerint évszázadokkal ezelőtt a helyiek felterelték a birkáikat, így elrejtve azokat a támadók elől.

Azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni a MacLeodokat, hisz mindeki jól ismeri a híres ‘hegylakót’. Ugyan nem volt köztük Connor, vagy Duncan nevű, de székhelyük a legrégebben, 800 éve folyamatosan lakott.

5. nap   még még Skye sziget - The Old Man of Storr Eilean Dornan

Az Old Man of Storr talán az egyik legismertebb túrahelyszín a Skye szigeten. „Az Öregúr” egy hatalmas orom, mely már mérföldekről látszik, de valójában csak egy része a Trotternish gerinc lenyűgöző sziklaformációinak.
Délután meglátogatunk még egy ikonikus helyszínt, Eilean Dornan kastélyt, mely talán az egyik legtöbbet fényképezett vár a Felföldön. Három loch, azaz tengeröböl találkozásánál fekszik, mögötte pedig az Isle of Kye hegyvonulatai húzódnak. Történelmének 800 éve alatt háromszor is átépítették, nevének jelentése “Donan szigete”. A kastély és környéke több, mint 60 film (James Bond: A világ nem elég, Hegylakó) és klip forgatási helyszíne volt.

6. nap   Loch Ness és Cairngorm

Mi is lehetne ideálisabb helyszín egy kis kenutúrára, mint Skócia második legnagyobb tava, Loch Ness! A skótok kedvenc szörnye, Nessie lakóhelye igazán magával ragadó. Mi pedig lapátot ragadunk és körbeevezzük a tavat. A fényképezőgépet se tegyük meszire, hátha mi leszünk akik pontot tesznek az 1500 éves rejtély végére.

A Cairngorms Nemzeti Park pont olyan, amilyennek Skóciát az ember elképzeli, meredek kőszirtek, izgalmas sziklák, hullámos dombok. Sőt, itt található az Egyesült Királyság egyik legnagyobb természetes erdeje, minden természeti szépségével.

7. nap   Keleti partvidék – Dunnotar és Lomond Hills

Skóciában rengeteg gyönyörű vár van, hasonlóan gyönyörű helyeken, melyek közül kiemelkedik Dunnottar. A tenger fölé nyúló meredek sziklákon álló drámai romok felejthetetlen látványt nyújtanak, nehezen hisszük el, hogy bárki el tudta foglalni. Pedig a viharos évszázadok során többször is gazdát cserélt, leégett, újraépítették, majd újra lerombolták. Dunnottar romantikus kísértetkastélya mind a történelem, mind a fotózás szerelmeseit rabul ejti. Utolsó túrázással töltött napunkon egy kisebb sétával búcsúzunk a Felföldtől.

8. nap   Edinburgh

Reggel a Da Vinci kódból ismert, misztikus Rosslyn kápolnát látogatjuk meg, majd , ha időnk engedi, lehetőségünk lesz felfedezni Edinburgh-t, a skót korona gyémántját. Ezután kimegyünk a reptérre, leadjuk autóinkat és hazaindulunk.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. június 15 - 22.

 

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* az egyesületi tagságot, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel és a technikai felszerelés bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* a repjegyet:
   ~ 60.000 Ft / fő, retúr jegy - Repülő (A repjegy foglalás egyénileg történik, de amennyiben szükséged lenne segítségre, kérd árajánlatunkat!)

* szállást, utazás kisbusszal, üzemanyagköltség:
   ~ 490 £ / fő / túra - 7 éjszaka apartman és hotel (2-6 fős szobákban), autóbusz bérlés 8 napra, soförrel, üzemanyag költséggel és biztosítással

* az étkezéseket, és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

* az opcionális belépőket (Eilean Donan kastély, Ben Nevis whiskey kóstolás, Loch Ness kajak, Dunnottar kastély, Rosslyn kápolna):
   ~ 105 £ / fő / túra összesen

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Ha sportos életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől, tériszonytól való mentesség feltétel. Minden program szinte bárki által teljesíthető, és jólesően fárasztó.

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
Az utazás programjában főleg gyalogtúrák szerepelnek, amiket minden egészséges, átlagosan sportos résztvevő teljesíteni tud. A túrák távolságai 5-10 km között változnak, a szintemelkedések kellemesen fárasztóak, de nem nagyok. A gyalogtúrák enyhén kitaposott ösvényeken vezetnek. A programban szerepel kenutúra, mely bárki számára teljesíthető..
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet és polár pulóver, esetleg softshell vagy vékony pehelykabát, melyeket az épp aktuális körülmények szerint tudsz fel- vagy levenni. Mivel itt bármikor eleredhet az eső, így a szél- és/vagy esőálló kabát és nadrág különösen fontos, illetve ezek kenuzás során is szükségesek lesznek. Lehetőség szerint szintén vízálló, bejáratott túrabakancs vagy túracipő, túra zokni (+ tartalék), egy kisebb (20-30l) és egy közepes hátizsák(45-55l), napszemüveg, fényvédő krém, tartalék élelem (energia szelet, -zselé), túrabot, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet.
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
Szállásaink hotelekben, apartmanokban vagy esetenként menedékházban lesznek, két ágyastól a néha 6 személyes szobákig, ahogy a túra útvonala engedi. Az ágynemű mindig biztosított, így hálózsákra nem lesz szükség, viszont törölközőt nem mindenhol adnak..
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
A napközbeni étkezéshez szükséges alapanyagokat szupermarketekből, élelmiszerboltokból szerezzük be. Meleg vacsora vásárlására szinte minden nap lesz lehetőség. Ivóvíz minden szálláshelyen elérhető. Szállásaink döntő többsége önellátó, de van, ahol a reggeli felárral a helyszínen elérhető. Napközbenre érdemes szendviccsel, ropogtatnivalóval készülni.  Az utazás során nagyobb bevásárlásra többször is lesz lehetőség.
IDŐJÁRÁS:
Skócia éghajlata mérsékelt, óceáni, mégis inkább a változékony jelző írja le legjobban. Bár Skóciában négy évszak van, mégis, megeshet, hogy egy napon fordul elő mindegyik. A statisztikák szerint a május és június a legszárazabb hónap, átlagosan 16°C középhőmérsékletre készüljetek, de alapvetően arra kell számítani, hogy gyakran esik az eső. Skócia sarkkörhöz közeli fekvésének köszönhetően a napforduló környékén sokáig, este 10 óráig élvezhetjük a nappalokat.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal magyar állampolgárok korlátlan időre beutazhatnak az Egyesült Királyságba, azonban a zökkenőmentes határátkelés érdekében a Külügyminisztérium javasolja az útlevél vagy az új típusú személyazonosító igazolvány használatát.
Skócia hivatalos fizetőeszköze az angol font, de kibocsájtják a saját bankjegyüket is. Némely esetben fizetéskor előfordulhat, hogy ezt adnak vissza. Aggodalomra semi ok, de fontos tudni, hogy Angliában nem lehet fizetni skót bankóval, tehát ezeket a hazautazás előtt érdemes átcserélni angolra, melyet a reptéren meg lehet tenni. Vidéken kevés az ATM, érdemes mindig megfelelő készpénzt is magunknál tartani, mert sok helyen nem fogadnak el kártyás fizetést. A legtöbb hotel, üzlet és étterem elfogadja a legelterjedtebb hitelkártyákat (MasterCard, VISA), azonban az American Express-t nem mindenhol. Vidéken, kisebb helyeken csak készpénzzel lehet fizetni.
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport. Tapasztalatunk alapján egy 45-55 literes hátizsákban kényelmesen el kell férnie a teljes felszereléseteknek. Emellett egy kisebb, ~20 literes hátizsákot is hozz a rövidebb túrákhoz, napi kirándulásokhoz. A nagy, gurulós bőröndöt nem javasoljuk, melyet ugyan az autóban tudsz hagyni napközben, de a csomagtartó mérete korlátozott és utastársaidé is ott kell, hogy elférjenek.
OLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
WHO ajánlás.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Skócia

Skócia a Brit szigetek északi harmadát foglalja el, több mint 800 sziget tartozik hozzá, fővárosa Edinburgh. Ugyan a Skót Királyság, mint független állam, megszűnt 1707-ben, mikor politikiai únióra lépett az angol királysággal, ezzel létrehozva Nagy-Britanniát, de továbbra is saját belső parlamenttel és törvénykezéssel rendelkezik.

Skócia - Whiskey & Munro bagging a koboldok és tündérek földjénSkócia - Whiskey & Munro bagging a koboldok és tündérek földjén

Érdekesség, hogy a skót szó a latin Scotia szóból származik, mely mai tudomásunk szerint először az Angolszász krónikában jelent meg a gael nép földjének megjelölésére, és eredetileg Írországot jelölte. Hovatovább a whiskey sem skót, először Kínában készítették, és - írásos feljegyzések által bizonyíthatóan - csak a XVI. században kezdődött skót diadalmenete ír know-how-importnak köszönhetően. Sajnos a jelképpé magasztosult férfiszoknya, a kilt is ír szülemény, a skót duda nagy valószínűséggel Közép-Ázsiából származik, tartánt - skót-kockás gyapjúszövetet - pedig (leletek alapján) már a bronzkorban szőttek Közép-Európában.

Skócia - Whiskey & Munro bagging a koboldok és tündérek földjén

Az esőkabát viszont egészen biztos, hogy skót találmány, ami a helyi időjárást ismerve nem meglepő. 1824-ben találta fel Charles Macintosh glasgow-i vegyész. A penicillin, a telefon és a tévé is skót lelemény: sorrendben Alexander Flemingnek, Graham Bellnek és John Bairdnek köszönhetők. Sőt, nem Anglia, hanem Skócia volt az úttörője a híres „rossz oldalon” vezetésnek. 1772-ben foglalták törvénybe a bal oldali vezetést, Anglia és Wales csak több, mint 60 évvel később, 1835-ben vette át.

Skócia - Whiskey & Munro bagging a koboldok és tündérek földjén

Skócia - Whiskey & Munro bagging a koboldok és tündérek földjén

Skócia - Whiskey & Munro bagging a koboldok és tündérek földjén

Fotók: depositphotos.com, dayoutwiththekids.co.uk, whisky.com, pinterest.com, besthqwallpapers.com, isleofskye.com, earthtrekkers.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>