Csehországban kétkeréken

A varázslatos Cesky Krumlov és meseszép várkastélyai

Ceský Krumlov egy apró ékszerdoboz, amely a hegyek mélyén rejtőzködik, nagyrészt a világtól elzártan. Egy valódi Meseország a völgykatlanban. A történelmi városnegyed 1992 óta szerepel az UNESCO kulturális világörökségeinek listáján. Dél-Csehország legszebb városa, a Moldva kettős kanyarulatának partján, a Cseh-erdő déli részén. A Cseh-Osztrák határtól alig egy órányira fénylik messziről ez a szerény, 15 ezer lelket számláló kis városka.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Ceský Krumlov, Csehország >> 5 óra / 450 km

1. nap  Érkezés után a történelmi belváros és vár megtekintése, este Eggenberg sörgyár meglátogatása és vacsora a sörgyár éttermében.

A város alapítását a várnak köszönheti, amelynek első épületeit az 1200-as években a Witkowitz család építette. 1302-től az új tulajdonos a Rosenberg-dinasztia, akik nemcsak a várat építették tovább és kiszolgáló településként életre hívták a várost, hanem a környék ezüstkészleteit is alaposan kiaknázták, még pénzt is verettek belőle. CeskýKrumlovon érezhető az egykori gazdagság. A régi városmag legfiatalabb házai barokk stílusban épültek, de jócskán akadnak gótikus és reneszánsz épületek is, és ahogy annak lennie kell, a keskeny, kacskaringós utcákat macskakő borítja.

Az óváros a Moldva (Vltava) két óriási hurkában épült – mindkettő külön templommal és piaccal. Az északi városrészen úgy építették meg a várat – amely Csehország második legnagyobb vára –, hogy néhány helyen a hegyből faragták ki. Négy híd köti össze a két városrészt.

A hatalmas vár főkapujához három alsó kapu valamelyikén jutunk el. A sáncárokban, a felvonóhídnál igazi medvék élnek. Az alsó várudvarról nyílik a saroksziklára épített vártorony, meg a várkönyvtár, amelyben nemcsak könyveket őriznek, hanem többek között Mozart, Haydn, Händel eredeti kéziratait is.

A várnak négy udvara van és több mint 300 átjáró szobája. A vár egyik traktusából a másikba – de a város más pontjain is – régi római vízvezetékre emlékeztető, boltozatos híd vezet. Szintén érdekes építmény a vár padlásterét összekötő, pilléreken álló, kertbe vezető fedett átjáró. A turistáknak viszont egy kis emelkedőt kell leküzdeniük, hogy a hatalmas kertbe érjenek. A kert végén apró tavacska található, és a kert északi falán túl nem a város folytatódik, hanem erdők és mezők.

Az egyórai látogatás alatt megismerkedhetünk a 400 éves sörgyár történelmével és fejlődésével, megkóstolják a helyi Eggenberg márkájú sört, tájékozódnak nemcsak a középkori Krumlovban élő emberek életéről , sorsáról, de arról is miért volt és ma is a legkedvencebb ital a sör, hol volt belőle ČeskýKrumlovban a legtöbb elfogyasztva. A sörgyár több száz éves épületében található hangulatos étteremben nagy élmény egy vacsora elfogyasztása.

2. nap  Hlubokánad Vltavou kastély megtekintése és Ceské Budejovice belvárosának felfedezése kerékpáron.

Akár a mesében….Az egyik legvarázslatosabb Dél-Csehországi kastély gyönyörű angolpark közepén áll. A windsdor gótika stílusában felépített épület, gyönyörűen berendezett helységekkel nem messze ČeskéBudějovicétől található.

A Dél-Csehországban évszázadokig jelentős szerepet betöltő hercegi család vadászidényben használta a kastélyt. II. Johann Adolf és felesége, Eleonoralichtensteini hercegnő angliai utazásaik során kapott kedvet a romantikus angol stílus meghonosításához, és minthogy akkoriban CeskyKrumlovbanvolt rezidenciájuk, közelről irányítatták a tizenegy tornyúra tervezett kastély átalakítást. 1871-re készült el a mű. Köszönhetően a hercegné kitartásának, az új külsővel együtt az enteriőrök is megújultak. A kastély mai gyűjteménye nemcsak XIX. századi trófeákból, ezüstneműből áll, a XVII. századi kárpitgyűjteménye is különlegesnek számít.

3. nap  Rozmberknad Vltavou kastélyhoz gyalogtúra

A folyó felett álló várat a Rožmberkek (Rozsbergek) bölcsőjének nevezik. 13.században a Csehországból a VyššíBrod-i hegyszoroson keresztül a gazdag Felső Dunántúlba vezető üzleti út mellett épült. Utolsó alakját a 19.században a Buquoyok tartománya alatt kapta.
A várkastély meglátogatása igazi élmény! Vártermek megtekintése, éjjeli, Fehér asszonyt bemutató jelenetekkel töltött várnézés, a hóhérház, vagy a gyerekeknek készített apróságok az összes látogatót megszólítják.

Fontos azonban, hogy a résztvevők megfelelően urai legyenek kerékpárjaiknak, illetve ismerjék a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokat. Kizáró ok a tériszony illetve bármilyen szív- és érrendszeri, valamint mozgásszervi betegség..

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel, a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   -

* az étkezéseket, a kerékpár bérlést, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes kerékpáros - túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között túracipőre, túrazokni (+ tartalék), esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt) és fejlámpára. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Csehországban kétkeréken - A varázslatos Cesky Krumlov és meseszép várkastélyai

A környéken már a kőkorban is éltek emberek. A bronzkorban már nagyobb település volt itt, i. e. 400 körül pedig kelta város volt. A szlávok i. sz. 6. században érkeztek. A korai középkorban több cseh család birtokában is volt (Slavníkovci, Přemyslovci, Vítkovci). Jelentősége a Moldva partján futó kereskedelmi útvonal kiépülésével nőtt meg. A várat 1250 előtt kezdték építeni a Vítkovciak (Witigonen), majd amikor a család 1302-ben kihalt, rokonaik a Rosenbergek (Rožmberk) örökölték a birtokot. A gazdag Rosenberg család uralkodásával a város virágzásnak indult, a 16. századra már fényes reneszánsz város és kastély volt. Ekkoriban a család a cseh arisztokrácia és értelmiség megbecsült és nagy hatalmú eleme volt, tagjai több magas pozíciót is betöltöttek.

Kerékpártúra Csehországban - Cesky Krumlov

Csehországban kétkeréken - A varázslatos Cesky Krumlov és meseszép várkastélyai

A krumlovi vár a prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Folyamatosan építették, bővítették a 14. századtól egészen a 19. századig, de a mai elrendezését a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átalakításkor nyerte el. Négy fő részből áll: alsó- és felső-vár, a barokk színházi rész és a kastélypark. A felső vár és a barokk színház közti várárkot egy sok emelet magas, boltozatos híd tölti ki.

Csehországban kétkeréken - A varázslatos Cesky Krumlov és meseszép várkastélyai

Csehországban kétkeréken - A varázslatos Cesky Krumlov és meseszép várkastélyai

Csehországban kétkeréken - A varázslatos Cesky Krumlov és meseszép várkastélyai

Csehországban kétkeréken - A varázslatos Cesky Krumlov és meseszép várkastélyai

Csehországban kétkeréken - A varázslatos Cesky Krumlov és meseszép várkastélyai

Csehországban kétkeréken - A varázslatos Cesky Krumlov és meseszép várkastélyai

Csehországban kétkeréken - A varázslatos Cesky Krumlov és meseszép várkastélyai

Képek forrása: mavnosztalgia.hu, visitczechrepublic.cz, czechtourism.com, sokolov.cz

Gerhát Ádám - Imre Gábor

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>