Český Krumlov

Raftolás, túrázás, kultúra és gasztronómia

Cesky Krumlov egy mesebeli gyöngyszem, mely Dél-Csehországban, a Moldva folyó kettős kanyarulatának partján található. A kanyarok méreteinek köszönhetően egy-egy komplett városrész bújik meg itt saját templommal, piaccal. A történelmi negyed 1992 óta az UNESCO világörökség részét képezi, melynek szűk utcáin sétálgatva olyan érzésünk támad, mintha a középkorba csöppennénk.
Tarts velünk e gyalogtúrával, evezéssel tarkított gasztronómiai és kulturális kiruccanásra, mely a nyár egyik legvarázslatosabb hosszú hétvégéjének ígérkezik. 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!


MIRE SZÁMÍTS?
  • Egy "igazi" középkori város felfedezése
  • Mesebeli gyalogtúra Közép-Európa legnagyobb egybefüggő erdejében
  • Egész napos evezés a Moldván
  • Izgalmas rollerezés és csúszdázás Klet kilátójától
  • Sör és knédlimérgezés

 

UTAZÁS:

Egyénileg autóval történik. Az autókat a túra előtt segítünk összeszervezni.

NAPI PROGRAMTERV:

A programok az időjárás függvényében és technikai okok miatt változhatnak, a napirend perce pontos tartása lehetetlen küldetés és felesleges stressz keltés, szóval az időpontok csak tájékoztató jellegűek ;)

Utazási menetidő: Budapest- Cesky Krumlov 450 km, 5 óra autóval

1. nap Klet, rollerezés, városnézés

Az utazást követően kora délután érkezünk Cesky Krumlov mesés városába. Mielőtt közelebbről szemügyre vennénk a belvárost, felsétálunk Klet hegyére. A csúcson több mint 1000 méteres magasságból - az ország legrégebbi kilátótornyából - gyönyörködhetünk a kilátásban, s tiszta időben még az Alpok csúcsait is megpillanthatjuk a távolban. Miután kipihentük magunkat felpattanunk bérelt rollereinkre, és legurulunk a hegyről. Szállásaink elfoglalása után esti városnézésre és közös vacsorázásra indulunk.

2. nap Sumava Nemzeti Park, Lipnói-tó

Túránk második napján a közeli Sumava Nemzeti Parkot vesszük célba. Egy félnapos gyalogtúrát teszünk Közép-Európa egyik legnagyobb kiterjedésű erdejében, amit Európa Zöld Szívének neveznek. Visszafelé megállunk a Lipnói-tó partján, hogy felszaladjunk egy nem mindennapi kilátóba, ahonnan lakár csúszdán is lejöhetünk, melynek láttán minden felnőttből újra előtör a gyermek lélek...

3. nap Evezés

Vízre szállunk, és mintegy 25 km-t evezünk a Moldván. A folyó kisebb zúgóin, gátakkal duzzasztott részein és épített csúszdáin keresztül egészen Cesky Krumlovig lapátolunk. Útközben lehetőségünk lesz több helyen partra szállni, és megkóstolni a helyi gasztronómia remekeit. Estefelé érünk a városba, ahol az Eggenberg sörgyár mellett kötünk ki, melynek éttermében elfogyasztjuk jól megérdemelt vacsoránkat.

4. nap Cesky Krumlov vára

Utolsó napunk délelőttjén megnézzük Cesky Krumlov várát, mely az ország egyik legnagyobb várkomplexuma. Ebéd után búcsút veszünk a vidéktől, és haza indulunk.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. augusztus 1 - 4.

Részvételi költség vendégként:

20.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt félévvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

Az egyes programokon való részvétel nem kötelező, de a teljes csomagdíj megfizetésétől nem tudunk eltekinteni. 

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel
* a túravezetők díját és költségeit

A részvételi költség nem tartalmazza:

Az alábbi csomagot, 105 EUR/fő, a túra előtt 1 hónappal fizetendő(forintban utalva):
* szervezés
* szállás 6-8-19 fős szobákban hostelben
* hajózás raftokkal, hozzá tartozó felszerelések és profi vezetők
* rollerezés

Vagy az alábbi csomagot, 170 EUR/fő, a túra előtt 1 hónappal fizetendő(forintban utalva):
* szervezés
* szállás 2 fős szobákban hotelben reggelivel. 
* hajózás raftokkal, hozzá tartozó felszerelések és profi vezetők
* rollerezés

Kérem jelentkezéskor mindenki jelezze melyik csomagot választja. 

Egyénileg fizetendő további költségek: 

* útiköltség,parkolás - az autókat segítünk összeszervezni
* esetleges belépők
* étkezések
* az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Amennyiben sportolsz, rendszeresen mozogsz, nem érhet meglepetés.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A túrához szükséged lesz egy strapabíró trekking cipőre vagy túrabakancsra, sapkára, napszemüvegre, fényvédő krémre és fejlámpára (a biztonság kedvéért). Réteges öltözködéshez alkalmas ruházatra. Egy 20-35 literes hátizsákra, amibe egy napra elegendő ennivalót, és innivalót lehet pakolni. Az evezéshez hozz magaddal vízálló táskát, telefontokot, fürdőruhát.
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
Mind a három éjszaka ugyanott szállunk meg Cesky Krumlovban. Két fajta szállásunk lesz, ami közül választani lehet. Az egyik a belvárosi részen egy hostel, a másik a belvárostól 1,5 km-re egy panzió. Ágynemű mindkét szálláson van, hálózsákot nem szükséges hozni.
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
Reggeli a szállásnak megfelelően. A hostelben a helyszínen lehet reggelit kérni egyénileg.  A napközbeni étkezésről mindenkinek magának kell gondoskodnia (szendvicsek, csokiszeletek, energiaszeletek, stb.), érdemes a napi túrákhoz könnyű, de energiadús ételeket pakolni. Estére pedig nézünk helyszínt közös vacsorához.
IDŐJÁRÁS:
Csehország éghajlata mérsékelt kontinentális, a nyári időjárás hasonló, mint Magyarországon, napközben 25-30 °C körüli a hőmérséklettel. Rossz idő esetére esőkabátot, esőnadrágot is hozzatok.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Csehország az EU tagállama, ezért magyar állampolgároknak érvényes személyigazolvány, vagy útlevél szükséges a beutazáshoz. Hivatalos pénznem a cseh korona. A legtöbb helyen van lehetőség kártyás fizetésre, de kérjük, hogy mindenki készüljön kellő mennyiségű készpénzzel, hogy ha kártyával nem lehetne fizetni, akkor se legyen gondban. 
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Hozzatok magatokkal kényelmes túracipőt, túrabakancsot.  Egy kisebb hátizsákot a napi túrákhoz szükséges dolgok cipeléséhez.
VÉDŐOLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
Kötelező védőoltás nincsen. Szúnyogriasztó spray ajánlott.

A cseh meseváros - Cesky Krumlov - Raftolás, túrázás, kultúra és gasztronómia

A környéken már a kőkorban is éltek emberek. A bronzkorban már nagyobb település volt itt, i. e. 400 körül pedig kelta város volt. A szlávok i. sz. 6. században érkeztek. A korai középkorban több cseh család birtokában is volt (Slavníkovci, Přemyslovci, Vítkovci). Jelentősége a Moldva partján futó kereskedelmi útvonal kiépülésével nőtt meg. A várat 1250 előtt kezdték építeni a Vítkovciak (Witigonen), majd amikor a család 1302-ben kihalt, rokonaik a Rosenbergek (Rožmberk) örökölték a birtokot. A gazdag Rosenberg család uralkodásával a város virágzásnak indult, a 16. századra már fényes reneszánsz város és kastély volt. Ekkoriban a család a cseh arisztokrácia és értelmiség megbecsült és nagy hatalmú eleme volt, tagjai több magas pozíciót is betöltöttek.

A cseh meseváros - Cesky Krumlov - Raftolás, túrázás, kultúra és gasztronómia

A krumlovi vár a prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Folyamatosan építették, bővítették a 14. századtól egészen a 19. századig, de a mai elrendezését a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átalakításkor nyerte el. Négy fő részből áll: alsó- és felső-vár, a barokk színházi rész és a kastélypark. A felső vár és a barokk színház közti várárkot egy sok emelet magas, boltozatos híd tölti ki.

A cseh meseváros - Cesky Krumlov - Raftolás, túrázás, kultúra és gasztronómia

A cseh meseváros - Cesky Krumlov - Raftolás, túrázás, kultúra és gasztronómia

A cseh meseváros - Cesky Krumlov - Raftolás, túrázás, kultúra és gasztronómia

A cseh meseváros - Cesky Krumlov - Raftolás, túrázás, kultúra és gasztronómia

A cseh meseváros - Cesky Krumlov - Raftolás, túrázás, kultúra és gasztronómia

A cseh meseváros - Cesky Krumlov - Raftolás, túrázás, kultúra és gasztronómia

A cseh meseváros - Cesky Krumlov - Raftolás, túrázás, kultúra és gasztronómia

A cseh meseváros - Cesky Krumlov - Raftolás, túrázás, kultúra és gasztronómia

A cseh meseváros - Cesky Krumlov - Raftolás, túrázás, kultúra és gasztronómia

 Képek forrása: flickr.com, 123countries.com, pstours.cz, w-dog.net, iliketowastemytime.com, exodus.co.uk,
zs-hluboka.cz, flickr.com, horydoly.cz, yesofcorsa.com, hdwallpapers.cat, lucytours.com, static.thousandwonders.net, static.independent.co.uk, spa.cz, hotelceskezleby.cz, pixabay.com, jiznicechy.cz

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>