Balkáni kalandozások

Gyalogtúra és rafting Bosznia-Hercegovinában

Ugye Te is voltál már úgy, hogy felkapott és instagram-divatos helyek helyett szeretnél eljutni valahova, ami nem folyik még a csapból, nem kell órákat sorban állni egy fényképért, és nincs túlárazva a kávé? Egyik reggel felkeltem, ránéztem a térképre, és azt gondoltam: "Ez az! Boszniába kell menni!"

Miért pont ide?

  • Túrázz érintetlen tájakon: Európa egyik utolsó őserdejében a Perućicában
  • Élvezd a kulturális sokszínűséget: hangulatos bazárok, régi templomok, mecsetek színes-szagos forgataga
  • Kalandozz, igazi adrenalinlöketet adó rafting a gyönyörű Neretva folyón
  • Fedezd fel az UNESCO világörökségi helyszínt, a szó szerint festői Mostart és az Öreg-hidat, mely a világ egyik legöregebb és talán legszebb hídja

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Utazás menetidő: Egyénileg repülővel, ajánlott útvonal: Budapest - Szarajevó (Wizzair)

NAPI PROGRAMTERV: 

1. nap Falusi élet

Első napunkon autóink felvétele után a hamisítatlan vidéki élet nyomába eredünk, amelynek „főfaluja” Umoljani. Innen mintegy 6 km-es sétával érjük el Lukomirt, ezt az apró kis települést, amely nem csak a legmagasabban fekszik, hanem az egyik legrégebbi is az országban. Itt megebédelünk, majd a Rakitnica-kanyont követve egy könnyed 2,5 órás sétával visszatérünk autóinkhoz

2. nap Hegyek között

A Sutjeska Nemzeti Park Európa zöld koronaékszere, illetve legendás partizáncsata helyszíne is. Megcsodáljuk a pazar szépségű Skakavac vízesést, és teszünk egy könnyed túrát ebben a hatalmas bükkökből és fekete tölgyekből álló rengetegben.

Josip Broz Tito vezetésével 1943-ban a partizánok két jelentős ütközetet is megnyertek: januárban a Neretva völgyében zajlott le a Neretvai, majd május 15-én az Sutjeska-völgyi csata. Ez a két csata megnövelte a partizánok önbizalmát és létszámát. Mint tudjuk később Tito Jugoszlávia első számú vezetőjévé nőtte ki magát (egészen 1980-ig), melyet részben ezeknek a győzelmeknek köszönhetett.

3. nap Városi látnivalók

Mai napunkat kicsit turistásabbra vesszük. Célunk Mostar, de útközben is akad látnivaló. Megnézzük Blagajban a dervis (mozlim) kolostort, és természetesen útba ejtjük Počitelj romantikus, történelmi városkáját is, melynek magyar kötődése is van. Felfedezzük Mostar óvárosi bazárját, ebéd után pedig átmegyünk a festői Kravica vízeséshez, mely az ország egyik legfontosabb természeti kincse.

4. nap Vizes nap

Most jön a legizgalmasabb rész! Konjicból indulunk egy egész napos raftingolásra a Neretván. Lesz kaland, csodás táj, hamisítatlan bosnyák vendégszeretet és ebéd. A program végeztével szívet és neoprént facsarunk, majd visszamegyünk Szarajevóba. Este még felfedezhetjük a várost, beszerezhetünk néhány szuvenírt az otthoniaknak.

A Neretva gyönyörű vidéke festői hátteret ad kalandos vadvízi evezésünknek. A program teljesen kezdő raftingosok számára is ideális. Helyi vezetőink gondoskodnak róla, hogy élményünk az elejétől a végéig felejthetetlen legyen, és egy nagyszerű barbeque ebédet is beiktatunk a közepén.

5. nap Hazaút

Korán kelünk, hogy elérjük a reggeli járatot hazafelé.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. április 29. - május 3.

Részvételi költség vendégként:

36 000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

20 000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

- a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* a 4 éjszaka szállást
* a belépőket
* a raftingozást felszereléssel, helyi vezetőkkel és étkezéssel (reggeli, ebéd)
> összesen: 110.000 Ft


Egyénileg fizetendő további költségek:

* az utazás: egyénileg repülővel
   ~ 15-20.000 Ft retúr + poggyász
* az egyéb étkezések
* az opcionális belépők és az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - a napi programok kifejezetten aktívak és sűrűk, melyet minden egészséges, átlagosan sportos résztvevő teljesíteni tud. A túrák távolságai 10-15 km között változnak, a szintemelkedések kellemesen fárasztóak, de nem nagyok. A gyalogtúrák enyhén kitaposott ösvényeken vezetnek. A programban szerepel rafting, mely bárki számára teljesíthető, előképzettséget nem igényel.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet és polár pulóver, esetleg softshell vagy vékony pehelykabát, illetve szél- és/vagy esőálló kabát és nadrág, melyeket az épp aktuális körülmények szerint tudsz fel- vagy levenni. Lehetőség szerint szintén vízálló, bejáratott túrabakancs vagy túracipő, túra zokni (+ tartalék), egy kisebb hátizsák (20-25l), napszemüveg, fényvédő krém, tartalék élelem (energia szelet, -zselé), túrabot, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. A raftinghoz szükséges felszerelést és NEOPRÉN ruhát a helyszínen biztosítják számodra, ehhez jó idő esetén fürdőruha, hűvösebb idő esetén nadrág és pulóver szükséges aláöltözetként, valamint ha van vizicipő vagy edzőcipő, amit nem sajnálsz, ha vizes lesz.

SZÁLLÁSOK FAJTÁI

Jó minőségű apartmanok és hotelek, helyenként 2 fős szobákkal, máshol 3, esetleg több fős szobákkal vegyesen.

ÉTKEZÉS

Némelyik szálláshelyen lesz lehetőség reggelire, illetve a rafting során reggelit és ebédet is kapunk. Az ivóvíz mindenhol iható, napközbeni étkezésekre érdemes úgy készülni, hogy tudj csomagolni magadnak szendvicset, gyümölcsöt, nassolnivalót.

IDŐJÁRÁS

Tavasz lévén az időjárás elég változékony, 12-18 °C közötti hőmérsékletek a jellemzőek, a hegyekben viszont hűvösebb lehet.

ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA

Bosznia-Hercegovinában az egyetlen, mindenütt elfogadott hivatalos fizetőeszköz a konvertibilis márka (1KM = 100 pfennig). Árfolyama az euróhoz rögzített: 1 EUR = 1,955830 KM. Az turisták által gyakrabban látogatott helyeken és a nagyobb városokban, mint pl. Mostar vagy Szarajevó, ugyan néhol lehet kártyával, sok helyen pedig lehet euróval fizetni, de valamennyi márkát mindenképp szükséges váltani, mivel a kisebb városokban csak azt fogadják el. A magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy kártya típusú személyi igazolvány birtokában utazhatnak be Bosznia-Hercegovinába.

KÖZBIZTONSÁG

Az utcai bűnözés mértéke viszonylag alacsony, jellemzően a zsebtolvajlás és az autófeltörés esete fordulhat elő. Ennek károsultjai javarészt a helyi lakosok, de javasoljuk, hogy ne hagyjatok semmit az autó utasterében. A külföldi turistát nem fenyegeti közvetlen veszély a közterületeken, az utakon. Nyugodtan lehet sétálni este a városok utcáin. Az országban a biztonsági helyzet nem rosszabb a magyarországinál.

 

 

Balkáni kalandozások - Gyalogtúra és rafting Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovina

Essünk túl a kötelező alap infókon, amit mindenképp érdemes tudni, ha ide látogatunk. Bosznia-Hercegovina egy föderális berendezkedésű állam. Ez azt jelenti, hogy két entitásból áll: a Bosznia-Hercegovinai Föderáció az ország középső és nyugati részét alkotja, míg a Boszniai Szerb Köztársaság az északit és a délit. Mind a bosznia-hercegovinai államnak, mind a két fenti entitásnak a fővárosa Szarajevó, bár a Szerb Köztársaság kormányzati központja a gyakorlatban Banja Luka.

Bosznia megértéséhez legalább nagy vonalakban illik tisztában lenni a történetével. A szocialista Jugoszláviában Tito halála után elég zavaros időket éltek, a második világháború után összekényszerített népek egyre inkább önállóságra törekedtek. A nacionalista vezetők hatalomra jutásával Szlovénia, Horvátország és Macedónia sorra kiáltották ki függetlenségüket. Bosznia-Hercegovina negyedikként szintén megteszi ezt, melyet népszavazással meg is erősítettek. Erre válaszlépésként az ország északi, nyugati és keleti területein élő szerbek kikiáltották a Szerb Köztársaságot, ami aztán véres polgárháborúhoz vezetett. A háború rendkívüli méreteket öltött, Szarajevó lakosai évekig ostromgyűrűben éltek, mely a modern kori történelem leghosszabb ostroma volt. Az 1994-ben aláírt washingtoni egyezmény megszüntette a bosnyákok és horvátok közti harcokat. Ez vezetett a 1995-ös daytoni békeszerződéshez, amely a háború végét jelentette Boszniában. Az egyezmény egyébként olyan bonyolult államszervezetet hozott létre, amelynek működési költsége az állami költségvetés felét felemészti úgy, hogy közben az EU átlag 29%-án áll az egy főre jutó GDP tekintetében, ami bőven alulszárnyalja a legszegényebb EU tagok (Bulgária, Románia) értékeit is.

Felmerül hát a kérdés: lehet-e errefelé a hegyekben túrázni? Vannak-e egyáltalán jelzett túraútvonalak, és egyáltalán: mi van az aknákkal? Az első kérdésre a válasz, hogy igen, vannak túraútvonalak, amelyek mentén – a leírások szerint – nyugodtan lehet kirándulni, aknák ezeken az útvonalakon nem veszélyeztetnek minket. Ha túrázni akarunk, akkor az országban vannak lehetőségek, de azért valljuk meg, nem a magyarországi viszonylatokat kell alapul venni, nálunk szinte túraösvény-dzsungel van Boszniához képest. Másik oldalról viszont hihetetlen szépségekben gyönyörködhetünk, a túraútvonalakon kívül az országban három Nemzeti Park is van.

És milyen Szarajevó, a főváros? Egy fiatalos, életteli, pörgős, nyüzsgő nagyváros. Szarajevó egy gyönyörű természeti környezetben fekvő, 275.000 fős város (80%-ban bosnyák lakossággal), amely kicsit talán Budapest budai oldalára emlékeztet. A hasonlóság nem véletlen: a város egy völgyben fekszik, körös-körül hegyek határolják. Mára a háború nyomai nagyrészt eltűntek. A belváros, valamint a város közepén át nyargaló folyó (Miljacka) mentén felújított, színes épületek váltakoznak modern, XXI. századi üveg irodaházakkal. Gyönyörűen megfér egymás mellett a tradíció és a modernitás, a templomok harangzúgását követően felcsendül a müezzinek hangja, miközben egy sarki bisztróból Lady Gaga száma szól.

Mit látunk Mostarban? Aki itt is háborús nyomokat keresne, akkor szólok, hogy elkésett. Nagyon kevés épülettel találkozhatunk, amely még viseli a háború sebeit. Központi része teljesen megújult, szép, tiszta, rendezett utcák fogadják az arra járókat, ami – figyelembe véve az ország gazdasági és munkanélküliségi adatait – a turizmus kiaknázása nélkül nem nagyon ment volna.

Balkáni kalandozások - Gyalogtúra és rafting Bosznia-Hercegovinában

Balkáni kalandozások - Gyalogtúra és rafting Bosznia-Hercegovinában

Balkáni kalandozások - Gyalogtúra és rafting Bosznia-Hercegovinában

Balkáni kalandozások - Gyalogtúra és rafting Bosznia-Hercegovinában

Balkáni kalandozások - Gyalogtúra és rafting Bosznia-Hercegovinában

FORRÁSOK: utikritika.hu/bosznia-hercegovina, wikipédia, ferraty.unas.cz, unsplash, adventurejay.com, wikimedia commons

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>