Bhután

A mennydörgő sárkány országa


Bhután a Himalája utolsó misztikus királysága, ahol a buddhista hagyományba ősi legendák szövődnek, itt az emberek a szentséget és a boldogságot tekintik létük mozgatóinak. 

 

Nepál - a lengedező imazászlók földje. Innen indul valamennyi nagy expedíció a Himalájába. Aranyló templomok, buja őserdők a világ leghatalmasabb hegycsúcsainak ölelésében.

 

REFLEKTORFÉNYBEN:
 • A buddhizmus legszentebb kegyhelyei
 • A Himalája óriásai
 • Elefántháton (etikusan) a dzsungel nagyvadjainak nyomában
 • Egyedülálló építészeti és kulturális utazás

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

UTAZÁS:

Egyénileg repülővel, ajánlott útvonal: Budapest - Dubai - Kathmandu

 

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap INDULÁS

Budapestről késő éjjel indul a járatunk Kathmanduba.

2. nap "A LENGEDEZŐ IMAZÁSZLÓK ORSZÁGÁNAK FŐVÁROSA": KATHMANDU

Délután érünk a szállodánkba, ezt a napot a város megismerésével,  ismerkedéssel, akklimatizációval töltjük. Felkészülünk a túrára.

3. nap "BUDDHA FIGYELŐ TEKINTETE ALATT"

Patanba indulunk. A több, mint 2000 éves városban az ősi buddhista, hindu, muszlim templomok különleges hangulatával azonosulunk.
Swayambunath sztúpa: "A hit és harmónia zarándokhelye". A buddhisták egyik legszentebb épülete, mely Buddha mindent látó szemeiről híres.
 

4. nap CHITWAN NEMZETI PARK — A NAGYVADAK BIRODALMA

Az ősi vadonba tartunk buszunkkal, majd út közben kenukba ülünk, hogy minél közelebbről szemlélhessük meg a gondos munkával fenntartott eredeti élővilágot a nemzeti parkban.
Délután és este helyi falucskában a tharuk látnak bennünket vendégül. Kultúrájukat és történeteiket hallgatva egy régi világot idézünk fel.
 

5. nap ELEFÁNT-SZAFARI, GAVIÁLOK, ORRSZARVÚK: A CHITWAN-VADON

Reggel újabb kenutúra vár ránk a Rapti - folyón. Ezúttal a vidék vízi élővilágát keressük fel. Krokodilok, gaviálok, vízimadarak közt vezet utunk.
Visszatérve elefántháton keressük meg az igen ritka veszélyeztetett orrszarvúkat az erdőben. Hatalmas, ormányos társaink védelmét élvezve nem kell tartanunk a dzsungel vadjaitól.
A jól végzett munka után közösen fürdünk óriás útitársainkkal.

Az itt tartott és szaporított elefántok emberséges bánásmódban részesülnek.
 

6. nap VISSZA A FŐVÁROSBA

Reggelink után a híres helyi Elefánt nevelőben látogatjuk meg a fiatal állatokat,  majd nekivágunk az útnak vissza, Kathmanduba.

7. nap IRÁNY BHUTÁN

Paroba repülünk. A repülőtértől indulva útba ejtjük a csodálatos Tamchong kolostort. Ebéd után a gyönyörű Chorten emlékművet látogatjuk meg, majd 1 órás gyalogtúrán felkeressük a világ leghatalmasabb Buddha szobrát.
Este az ország legnagyobb erődítményét járjuk be, ahol az ország ura, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, a Sárkánykirály uralkodik.
 

8. nap A BOLDOGSÁG PALOTÁJA

A fővárosból a csodás Dochula hágón át vezet az út. 108 sztúpája és a kilátóból elénk táruló hófödte óriás hegycsúcsok páratlan látvánnyal kényeztetnek bennünket. 
A Rhododendron botanikus kertben megismerkedünk a Himalája növényvilágával, majd a Chimi Lhakhang, a Termékenység temploma tárul elénk. Utunk végén a Férfi - folyó és a Nő - folyó között épült bámulatos Punakha Dzong erődbe megyünk, a királyok koronázásának helyszínére. Ezt tartják a az ország legszebb erődítményének.
Este rövid túrára indulunk a Khamsung Yulley Namgyal Choling templomhoz, amelyet az anyakirálynő építtetett a rossz erők elvezetésére, és az összes élőlény harmóniája érdekében.
 

9. nap A LUNGCHUTSE-TÚRA

A napot a Wangdiphodrang - völgyben kezdjük, az egyező nevű erődítmény építésénél. A csodálatos épület néhány éve a lángok martalékává vált. Felújítása 2021-ben fejeződik be.
Ebéd után Dochulából vágunk neki az erdőnek , hogy a 3 órás túrán megismerkedjünk a Thimpu - régió vadonjával, a Lungchutse ámulatba ejtő látképével.
 

10. nap ŐSI HAGYATÉKOK

Reggeli után a Néprajzi múzeumban, majd a Nemzeti Könyvtárban tekintjük meg Bhután legfontosabb kézműves hagyatékait, illetve az ősi buddhista kéziratokat.
Este egy tipikus helyi farmra látogatunk el, ahol a bhutáni életmóddal, gondolkodással találkozunk.
 

11. nap A TIGRIS FÉSZKE

Az ősi legenda szerint a misztikus Guru Rimpoche, "a lótuszban született", repülő tigris hátán érkezett ide, hogy a hegy barlangjában meditáljon. Később, a 17. században a szikla peremére épült Bhután leghíresebb monostora. 
Miután felgyalogoltunk a hegyre, itt helyezzük el imazászlóinkat, hogy a szent mantrát szétszórják a szélrózsa minden irányába.
Ebéd után felkeressük Kyichu Lhakhang templomát, melyet az egyik legidősebb és legszentebb helynek tartanak a helyiek.
 

12. nap KATHMANDU

Reggel indulunk vissza Nepálba. A nap második felében a várost járjuk, emlékeket gyűjtünk.
 

13. nap UTAZÁS HAZA

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. március 7-19

Részvételi költség vendégként:

60 000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

46 000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

- a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
- a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

- Oda - vissza repülést Bhutánba Kathmanduból
- Vízumot Bhutánban (napi 250 USD)
- Teljes ellátást Bhutánban (reggeli, ebéd, vacsora)
- Nepálban a szállást szállodákban reggelivel - kb. az európai 3*-os szállodai kategóriának megfelelő helyi autentikus szállás, kétágyas szobákban
- Bhutánban a szállást szállodákban napi 3 étkezéssel - kb. az európai 3*-os szállodai kategóriának megfelelő helyi autentikus szállás, kétágyas szobákban
- Utazást busszal
- Helyi kísérőt 
- Kenuzást, elefántháton utazást a Chitwan nemzeti parkban
- Kulturális bemutatókat
- Belépődíjakat

Összesen 2583 EUR/fő, mely a túra kezdete előtt 3 hónappal fizetendő. (Utalás forintban.)

 

Egyénileg fizetendő további költségek:

 • Repülőjegy Nepálba
  • Amennyiben ránk bíznád a repülőjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat:
       ~ Budapest - Kathmandu: kb. 210.000 HUF-tól
   - retúr - Egyéni foglalás esetén. 
 • Vízum Nepálba (25 USD)
 • Az étkezések (reggeli kivételével Nepálban)
 • Borravaló (kb. 60 USD/FŐ)
 • Az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>

Együttműködő partnerünk a gondtalan utazásokért:  K2OUTDOOR Kft. l Engedélyszám:   U-001822 l Felelősségbiztosítás:  Európai Utazási Biztosító Zrt.

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
Közepesen nehéz, rövidebb gyalogtúrák.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
Kis hátizsák, túrabakancs.
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
3-csillagos hotelek.
ÉTKEZÉS:
Nepálban utazásunk alatt a szállásokon reggelit kapunk, a napközbeni étkezéseket magunk intézzük bevásárlással. 
Bhutánban napi háromszor kapunk ételt. Reggelit és vacsorát a szálláson, ebédet helyi éttermekben.
IDŐJÁRÁS:

A Himalája által befolyásolt területeken nem beszélhetünk egységes időjárásról. A völgyekben párás, szubtrópusi meleg, míg a magasabb régiókban akár hó is lehet. A nagy magasságkülönbségek miatt mindenre fel kell készülni: esőre, hidegre, párás melegre.

ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Mindkét országba szükséges egy az utazástól számított minimum fél évig érvényes útlevél, ill. vízum.
A nepáli vízumot mindenki magának intézi. Mivel Magyarországon nincs nepáli nagykövetség, ezért az országba belépéskor lehet vízumot intézni. 15 napos vízum elegendő. 

A bhutáni vízumot és repülőjegyet előre intézzük. Az ehhez szükséges adatokat a jelentkezés után kérjük a túrázóktól.

CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport. Egy nagyobb hátizsákba vagy utazótáskába érdemes pakolni felszereléseinket, amely kellőképpen strapabíró. Mivel a hosszabb túrák is csak pár órásak, elég egy közepes, kb. 30l-es hátizsákot pakolni az utazótáska mellé. Amikor nem túrázunk, a felesleges holmit a kocsiban/szálláson hagyjuk, így nem kell minden nap sok cuccot cipelni. Kisebb vízhatlan zsák (kb. 5l-es) szintén hasznos lehet.
VÉDŐOLTÁSOK:
Kötelező oltások nincsenek. Esetleg érdemes meggondolni a javasolt védőoltások beadatását. Ezekről az orvosnál lehet tájékozódni.
 
 

 

bhutan_magashegyi_bhutan_01 (Unsplash, Ujwal Hollica) 

 

Bhután 

A földöntúli ország hegyóriások és felhők között elzárva egészen 1974-ig nem engedett be túristákat.
Olyan hely ez, amely egyedülállóan ötvözi a buddhista tradíciókat a modern világ hasznos részeivel. Itt ma is az élet alapvető részei a legendák, az ősi templomok, a király. A király, aki nyugatra utazott, hogy a "fejlett" világban járva leszűrje a tanulságokat, beépítse saját uralkodási moráljába, melynek alapja az alattvalók boldogsága és az ezzel szorosan összefüggő élővilág. Az ország területének mindenkor 60%-a kell, hogy erdő legyen egy királyi rendelet szerint.
 

bhutan_magashegyi_bhutan_08

 

Az északi vidékek 7000-es csúcsai közt vándorló pásztorok élnek, míg a déli középhegységben letelepült családok földműveléssel foglalkoznak. 
 
A mongol-tibeti betörések ellen épült a határ mentén híres, bevehetetlen erődítményrendszerük (dzong). Sok háború dúlt az északi határ mentén a szomszéd rablók és hódítók ellen. Végül a modernizáció szükségességét a Kínai Néphadsereg tibeti offenzívája miatt ismerték fel. Hasonló eseménytől tartva nyitottak India, és ezálta Anglia felé.
 
Bhután leghíresebb szentje Padmaszambhava volt, a "Lótuszban született". Őt tartják a vadzsrajána buddhizmus alapítójának, mely a követők szerint gyorsabb út a nirvána felé.

bhutan_magashegyi_bhutan_02 (Unsplash, Karun Giri)
 
 

Nepál

Az ország viharos történelme dacára mindig is vonzotta a nyugati túristákat, hegymászókat, zarándokokat. Valamiért ez a gazdaságilag szegény ország a világ egyik leggazdagabb országa lelkileg.
 
Itt született a történelmi Buddha, mindenfelé szent helyeket látunk.
 
Sir Edmund Hillary, az Everest egyik első pionírja vissza tért újra és újra, mert elrabolta a szívét ez a hely.

  

bhutan_magashegyi_nepal_05 (Unsplash, Christopher Burns)

 

A lakosság több, mint 80%-a hindu, akik jól megférnek a többi vallás követőivel. A lelki életben nincs háború. Mindenki nap mint nap végzi a számára előírt vallási és anyagi kötelességeket. Ez a szellemiség áthat mindent: a művészet, a politika, a hétköznapi élet és a munka mind-mind a dharma, a megvilágosodás, és az Istennek szentelt élet jegyében zajlik.  

 

bhutan_magashegyi_nepal_07

 

bhutan_magashegyi_nepal_04 (Unsplash, Rohan Reddy)

Szöveg: Hoffer Erik

 Képek forrása: Unsplash; wallpaper pictures

 

 

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2019-es Eseménynaptár >>>