Bhután

A mennydörgő sárkány országa


Bhután a Himalája utolsó misztikus királysága, ahol a buddhista hagyományba ősi legendák szövődnek, itt az emberek a szentséget és a boldogságot tekintik létük mozgatóinak... 

 

Nepál - a lengedező imazászlók földje. Innen indul valamennyi nagy expedíció a Himalájába. Aranyló templomok, buja őserdők a világ leghatalmasabb hegycsúcsainak ölelésében...

 

REFLEKTORFÉNYBEN:
 • A buddhizmus legszentebb kegyhelyei
 • A Himalája óriásai
 • A dzsungel nagyvadjainak nyomában
 • Egyedülálló építészeti és kulturális utazás

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

UTAZÁS:

Egyénileg repülővel, ajánlott útvonal: Budapest - Dubai - Kathmandu

 

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap INDULÁS

Budapestről késő éjjel indul a járatunk Kathmanduba.

2. nap "A LENGEDEZŐ IMAZÁSZLÓK ORSZÁGÁNAK FŐVÁROSA": KATHMANDU

Délután érünk a szállodánkba, ezt a napot a város megismerésével,  ismerkedéssel, akklimatizációval töltjük. Felkészülünk a túrára.

3. nap "BUDDHA FIGYELŐ TEKINTETE ALATT"

Patanba indulunk. A több, mint 2000 éves városban az ősi buddhista, hindu, muszlim templomok különleges hangulatával azonosulunk.
Swayambunath sztúpa: "A hit és harmónia zarándokhelye". A buddhisták egyik legszentebb épülete, mely Buddha mindent látó szemeiről híres.
 

4. nap CHITWAN NEMZETI PARK — A NAGYVADAK BIRODALMA

Az ősi vadonba tartunk buszunkkal, majd út közben kenukba ülünk, hogy minél közelebbről szemlélhessük meg a gondos munkával fenntartott eredeti élővilágot a nemzeti parkban.
Délután és este helyi falucskában a tharuk látnak bennünket vendégül. Kultúrájukat és történeteiket hallgatva egy régi világot idézünk fel.
 

5. nap ELEFÁNTOK, GAVIÁLOK, ORRSZARVÚK: A CHITWAN-VADON

Reggel újabb kenutúra vár ránk a Rapti - folyón. Ezúttal a vidék vízi élővilágát keressük fel. Krokodilok, gaviálok, vízimadarak közt vezet utunk.
Visszatérve terepjárókkal keressük meg az igen ritka veszélyeztetett orrszarvúkat az erdőben. Autóink védelmét élvezve nem kell tartanunk a dzsungel vadjaitól.
A jól végzett munka után közösen fürödhetünk az óriásokkal.

Az itt tartott és szaporított elefántok emberséges bánásmódban részesülnek.
 

6. nap VISSZA A FŐVÁROSBA

Reggelink után a híres helyi Elefánt nevelőben látogatjuk meg a fiatal állatokat,  majd nekivágunk az útnak vissza, Kathmanduba.

7. nap IRÁNY BHUTÁN

Paroba repülünk. A repülőtértől indulva útba ejtjük a csodálatos Tamchong kolostort. Ebéd után a gyönyörű Chorten emlékművet látogatjuk meg, majd 1 órás gyalogtúrán felkeressük a világ leghatalmasabb Buddha szobrát.
Este az ország legnagyobb erődítményét járjuk be, ahol az ország ura, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, a Sárkánykirály uralkodik.
 

8. nap A BOLDOGSÁG PALOTÁJA

A fővárosból a csodás Dochula hágón át vezet az út. 108 sztúpája és a kilátóból elénk táruló hófödte óriás hegycsúcsok páratlan látvánnyal kényeztetnek bennünket. 
A Rhododendron botanikus kertben megismerkedünk a Himalája növényvilágával, majd a Chimi Lhakhang, a Termékenység temploma tárul elénk. Utunk végén a Férfi - folyó és a Nő - folyó között épült bámulatos Punakha Dzong erődbe megyünk, a királyok koronázásának helyszínére. Ezt tartják a az ország legszebb erődítményének.
Este rövid túrára indulunk a Khamsung Yulley Namgyal Choling templomhoz, amelyet az anyakirálynő építtetett a rossz erők elvezetésére, és az összes élőlény harmóniája érdekében.
 

9. nap A LUNGCHUTSE-TÚRA

A napot a Wangdiphodrang - völgyben kezdjük, az egyező nevű erődítmény építésénél. A csodálatos épület néhány éve a lángok martalékává vált. Felújítása 2021-ben fejeződik be.
Ebéd után Dochulából vágunk neki az erdőnek , hogy a 3 órás túrán megismerkedjünk a Thimpu - régió vadonjával, a Lungchutse ámulatba ejtő látképével.
 

10. nap ŐSI HAGYATÉKOK

Reggeli után a Néprajzi múzeumban, majd a Nemzeti Könyvtárban tekintjük meg Bhután legfontosabb kézműves hagyatékait, illetve az ősi buddhista kéziratokat.
Este egy tipikus helyi farmra látogatunk el, ahol a bhutáni életmóddal, gondolkodással találkozunk.
 

11. nap A TIGRIS FÉSZKE

Az ősi legenda szerint a misztikus Guru Rimpoche, "a lótuszban született", repülő tigris hátán érkezett ide, hogy a hegy barlangjában meditáljon. Később, a 17. században a szikla peremére épült Bhután leghíresebb monostora. 
Miután felgyalogoltunk a hegyre, itt helyezzük el imazászlóinkat, hogy a szent mantrát szétszórják a szélrózsa minden irányába.
Ebéd után felkeressük Kyichu Lhakhang templomát, melyet az egyik legidősebb és legszentebb helynek tartanak a helyiek.
 

12. nap KATHMANDU

Reggel indulunk vissza Nepálba. A nap második felében a várost járjuk, emlékeket gyűjtünk.
 

13. nap UTAZÁS HAZA

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. március 7-19

Részvételi költség vendégként:

60 000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

46 000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

- a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
- a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

- Oda - vissza repülést Bhutánba Kathmanduból
- Vízumot Bhutánban (napi 250 USD)
- Teljes ellátást Bhutánban (reggeli, ebéd, vacsora)
- Nepálban a szállást szállodákban reggelivel - kb. az európai 3*-os szállodai kategóriának megfelelő helyi autentikus szállás, kétágyas szobákban
- Bhutánban a szállást szállodákban napi 3 étkezéssel - kb. az európai 3*-os szállodai kategóriának megfelelő helyi autentikus szállás, kétágyas szobákban
- Utazást busszal
- Helyi kísérőt 
- Kenuzást, elefántháton utazást a Chitwan nemzeti parkban
- Kulturális bemutatókat
- Belépődíjakat

Összesen 2583 EUR/fő, mely a túra kezdete előtt 3 hónappal fizetendő. (Utalás forintban.)

 

Egyénileg fizetendő további költségek:

 • Repülőjegy Nepálba
  • Amennyiben ránk bíznád a repülőjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat:
       ~ Budapest - Kathmandu: kb. 210.000 HUF-tól
   - retúr - Egyéni foglalás esetén. 
 • Vízum Nepálba (25 USD)
 • Az étkezések (reggeli kivételével Nepálban)
 • Borravaló (kb. 60 USD/FŐ)
 • Az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>

Együttműködő partnerünk a gondtalan utazásokért:  K2OUTDOOR Kft. l Engedélyszám:   U-001822 l Felelősségbiztosítás:  Európai Utazási Biztosító Zrt.

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 4-5 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett multisport cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Egy könnyű pehelykabát, sapka és kesztyű szintén ajánlott a magashegyi viszonyok miatt. 
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
3-csillagos hotelekben: az európai követelményeknek is megfelelő szintű hotelekben alszunk, általában két- vagy többágyas szobákban.
ÉTKEZÉS:
Nepálban utazásunk alatt a szállásokon reggelit kapunk, a napközbeni étkezéseket magunk intézzük bevásárlással. Bhutánban napi háromszor kapunk ételt. Reggelit és vacsorát a szálláson, ebédet helyi éttermekben.
IDŐJÁRÁS:

A Himalája által befolyásolt területeken nem beszélhetünk egységes időjárásról. A völgyekben párás, szubtrópusi meleg, míg a magasabb régiókban akár hó is lehet. A nagy magasságkülönbségek miatt mindenre fel kell készülni: esőre, hidegre, párás melegre.

ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Mindkét országba szükséges egy az utazástól számított minimum fél évig érvényes útlevél, ill. vízum.A nepáli vízumot mindenki magának intézi. Mivel Magyarországon nincs nepáli nagykövetség, ezért az országba belépéskor lehet vízumot intézni. 15 napos vízum elegendő. 

A bhutáni vízumot és repülőjegyet előre intézzük. Az ehhez szükséges adatokat a jelentkezés után kérjük a túrázóktól.

CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport. Egy nagyobb hátizsákba vagy utazótáskába érdemes pakolni felszereléseinket, amely kellőképpen strapabíró. Mivel a hosszabb túrák is csak pár órásak, elég egy közepes, kb. 30l-es hátizsákot pakolni az utazótáska mellé. Amikor nem túrázunk, a felesleges holmit a kocsiban/szálláson hagyjuk, így nem kell minden nap sok cuccot cipelni. Kisebb vízhatlan zsák (kb. 5l-es) szintén hasznos lehet.
VÉDŐOLTÁSOK:
Kötelező oltások nincsenek. Esetleg érdemes meggondolni a javasolt védőoltások beadatását. Ezekről az orvosnál lehet tájékozódni.
 
 

bhutan_magashegyi_bhutan_01 (Unsplash, Ujwal Hollica)

Bhután 

A földöntúli ország hegyóriások és felhők között elzárva egészen 1974-ig nem engedett be túristákat. Olyan hely ez, amely egyedülállóan ötvözi a buddhista tradíciókat a modern világ hasznos részeivel. Itt ma is az élet alapvető részei a legendák, az ősi templomok, a király. A király, aki nyugatra utazott, hogy a "fejlett" világban járva leszűrje a tanulságokat, beépítse saját uralkodási moráljába, melynek alapja az alattvalók boldogsága és az ezzel szorosan összefüggő élővilág. Az ország területének mindenkor 60%-a kell, hogy erdő legyen egy királyi rendelet szerint.
 
bhutan_magashegyi_bhutan_08
 
Az északi vidékek 7000-es csúcsai közt vándorló pásztorok élnek, míg a déli középhegységben letelepült családok földműveléssel foglalkoznak. A mongol-tibeti betörések ellen épült a határ mentén híres, bevehetetlen erődítményrendszerük (dzong). Sok háború dúlt az északi határ mentén a szomszéd rablók és hódítók ellen. Végül a modernizáció szükségességét a Kínai Néphadsereg tibeti offenzívája miatt ismerték fel. Hasonló eseménytől tartva nyitottak India, és ezálta Anglia felé. Bhután leghíresebb szentje Padmaszambhava volt, a "Lótuszban született". Őt tartják a vadzsrajána buddhizmus alapítójának, mely a követők szerint gyorsabb út a nirvána felé.
 
bhutan_magashegyi_bhutan_02 (Unsplash, Karun Giri)

Nepál

Az ország viharos történelme dacára mindig is vonzotta a nyugati túristákat, hegymászókat, zarándokokat. Valamiért ez a gazdaságilag szegény ország a világ egyik leggazdagabb országa lelkileg. Itt született a történelmi Buddha, mindenfelé szent helyeket látunk. Sir Edmund Hillary, az Everest egyik első pionírja vissza tért újra és újra, mert elrabolta a szívét ez a hely...
 
bhutan_magashegyi_nepal_05 (Unsplash, Christopher Burns)
 
A lakosság több, mint 80%-a hindu, akik jól megférnek a többi vallás követőivel. A lelki életben nincs háború. Mindenki nap mint nap végzi a számára előírt vallási és anyagi kötelességeket. Ez a szellemiség áthat mindent: a művészet, a politika, a hétköznapi élet és a munka mind-mind a dharma, a megvilágosodás, és az Istennek szentelt élet jegyében zajlik.
 
bhutan_magashegyi_nepal_07
 
bhutan_magashegyi_nepal_04 (Unsplash, Rohan Reddy)

Szöveg: Hoffer ErikKépek forrása: Unsplash, wallpaper pictures

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2019-es Eseménynaptár >>>