Rax EXPEDÍCIÓ

Hótalpas kalandtúra a varázslatos Rax-fennsíkon

Szikrázóan izgalmas élménytúrára csábítunk benneteket a Rax-fennsík vad vidékére! Egy kalandos és kihívásokkal teli hótalpas túra keretében úttalan utakon vágjuk keresztül a hópárnákkal borított változatos vidéket...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Hirschwang an der Rax, 3 óra - 300 km

1. nap  Találkozó 9:00 órakor Ausztriában, a Rax-Seilbahn parkolójában. Összekészülődünk, kiosztjuk a hótalpakat, majd a közeli felvonóval percek alatt feljutunk a Berggasthof-menedékházig (1547 m), ahonnan téli túránk indul. Felcsatoljuk bakancsunkra a hótalpakat, s nekivágunk a havas tájnak. Utunk első szakasza viszonylag könnyen járható egészen az Ottohausig, ahonnan egyedülálló kilátásban lesz részünk a Schneebergre. Innen elkanyarodunk a völgy felé, és kisebb-nagyobb emelkedőkön, csendes fenyőerdőkön keresztül érjük el következő állomásunkat, a Neue Seehüttét (1648 m). Itt elfogyasztjuk magunkkal hozott szendvicseinket, majd egy rövid, meredek szakaszt leküzdve felérünk az 1850 méter magasan fekvő Trinksteinsattel nyeregre. A növényzet itt már nem is látszik ki a szikrázóan fehér hótakaró alól. A hegygerincen tovább sétálunk és nemsokára feljutunk túránk legmagasabb pontjára, a Scheibwaldhöhe-re (1943 m). Tiszta időben szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a környező csúcsok. Innen már csak lefelé vezet utunk a felvonó állomásáig, ahol ha időnk engedi, még a visszaindulás előtt lehetőségünk lesz egy forró levest elfogyasztani. Várható érkezés Budapestre este kilenc óra körül.

Túratáv: 15 kilométer, szint: 400 méter, menetidő: 7-8 óra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. február 1. - várólista
2020. február 9. - várólista

Részvételi költség vendégként:

12.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

2.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

 

A részvételi költség tartalmazza:

* a hótalp használati oktatást, a hótalp - túrabot bérleti díját, a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 5000 - 7000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* a felvonó árát: 
   ~ 27 Euro / fő

* az étkezéseket (a menedékházban főtt étel vásárlására van lehetőség) és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 7-8 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció szükséges.

TÉLI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve belefér a kapucniba a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között meleg, vízálló bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, illetve alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, meleg kesztyű, csősál / símaszk, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött menedékház vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 °C komfort fokos - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak.

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

 

Rax EXPEDÍCIÓ - Úttalan utakon a Rax-fennsíkon, 1 napos hótalpas kalandtúra

A Rax hegység Ausztriában, Alsó-Ausztria és Stájerország tartományok határán emelkedik. Legmagasabb pontja a 2007 méter magas Heukuppe. Északi szomszédjával, a Schneeberggel (2076 m) alkotja a Rax–Schneeberg-csoportot, amelyet a mély Höllental (Pokol-völgy) választ ketté. A Rax-Seilbahn, Ausztria első sífelvonója (aminek építése 1925-ben kezdődött), a hegy északkeleti lábánál fekvő Hirschwang mezővárosból szállítja a túrázókat 1500 méteres magasságba.

Hótalpas programjaink remek lehetőséget kínálnak a téli túrázás egyre népszerűbb formájának megismerésére. A bakancs talpára rögzíthető, viszonylag nagy felületű talpnak köszönhetően nem süllyedünk bele a hóba, ami különösen a mély, friss porhóban nélkülözhetetlen a haladáshoz. A talpak alján elhelyezkedő tüskék a jegesebb felületeken is megtartanak, s így nem csúszunk vissza. A hótalp használata mindenki által könnyen elsajátítható de szükséges hozzá túra tapasztalat, s elengedhetetlen a jó és kényelmes téli bakancs.

Rax Expedíció - Egynapos hótalpas túra Ausztriában

Rax Expedíció - Egynapos hótalpas túra Ausztriában

Rax Expedíció - Egynapos hótalpas túra Ausztriában

Rax Expedíció - Egynapos hótalpas túra Ausztriában

 

Képek forrása: MAKASE, raxalpe.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>