Königsjodler (Hochkönig) via ferrata - klettersteig túra

A drótos utak királya - 2017

A Königsjodler via ferrata / klettersteig az egyik legnehezebb és leghosszabb út Salzburg tartományban. 1700 méteres szintet kell legyőzni a Hochkönig csúcsig, ebből 700 méter a via ferrata, a többi gyaloglás. Az steig közvetlenül egy gerincen halad vadul felfelé, melynek tornyain folyamatosan fel-le ingázunk. Nehézségét a nyolc tűhegyes toronynál található kisebb-nagyobb kanyon (Jungfrauensprung, Teufelsschlucht és Flying Fox a Sallerriss felett) látványa feledteti. A felvezető ösvény festői képe lenyűgöző, napsütéses napokon a kilátás verhetetlen, a panoráma lélegzetállító.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Mühlbach, 5-6 óra

1. nap   Találkozás Mühlbach am Hochkönig-ben 14:00-kor. Elfoglaljuk a szálláshelyet. Röviden átbeszéljük a programot, kiosztjuk a felszereléseket, majd bemelegítünk egy közeli vasalt út meghódításával.

2. nap   Korán reggel indulunk a Königsjolder via ferrata beszállóhelyére. 1-2 órás kaptató után érkezünk meg a biztosított szakasz kezdetéhez. Az éjszakát a csúcson lévő Matrashaus menedékházban töltjük. 

3. nap   Reggel 7 órakor hagyjuk el az éjszakai menedékünket, visszatérünk autóinkhoz. Rövid utazás, majd túrázás a Fallbach via ferrata / klettersteig útvonalon. Délután érkezünk vissza a parkolóba, irány Magyarország.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A Königsjodler via ferrata / klettersteig csúcstámadása csak makulátlan, legalább két napos zavartalan időjárás előrejelzés esetén indítható. Rossz idő esetén, a környező rövidebb via ferrata utakból választhatnak a jelentkezők!

A túra időpontja:

2017. augusztus 25. - 27.

Részvételi költség vendégként:

29.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 16.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 14 euró / fő / éjszaka - Kemping
   ~ 24 euró / fő / éjszaka - Matrashaus menedékház - egyénileg foglalandó

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:

NAGYON NEHÉZ - Csak jó fizikai és szellemi állapotú ember számára teljesíthető, mert az út kitett és fárasztó. Ehhez a túrához sportos életmód és kellő kitartás szükséges. Napi túra időtartama 8-14 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel.

Teszteld tudásod: próbáld ki magad a Rax vagy a Hohe Wand via ferrata túránkon, hogy megbizonyosodj a fizikai kondíciódról és állóképességedről

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Célpontunk a Königsjodler és a Fallbach via ferrata / klettersteig

Königsjodler (Hochkönig) via ferrata, klettersteig túra 2017 - A drótos utak királya

Hochkönig

  • Salzburg, Austria, Europe
  • 47.42000°N / 13.05000°E
  • 9648 ft / 2941 m

Bár a Hochkönig (lefordítva "magas király") csúcs Ausztriában található, a hegy nagyobb földrajzi része az Alpok Berchtesgaden-i (Berchtesgaden híres hegymászó centrum Németországban) részén fekszik. Egyike az északi mészkő-havasok (más néven Észak-keleti Alpok) hét legmagasabbjának. Összekapcsolódik a Steinernes Meer-rel, ami a legkiterjedtebb hegyi tartomány a Berchtesgadeni Alpokban. A Hagengebirge-től egy Blühnbachtal nevű völgy választja északon, ami Werfen faluba vezet lefelé. Keletre található Mandlwand, a sportmászók Eldorádó-ja.

Königsjodler (Hochkönig) via ferrata, klettersteig túra 2017 - A drótos utak királya

A Hochkönig (2.941m) a legmagasabb hegy a Berchtesgaden-i Alpokban. Az első turista (Thurwieser) 1826-ban érte el a csúcsot. Itt található a Matrashaus, az egyik legmagasabban fekvő hütte a Keleti-Alpokban. A csúcs több népszerű útvonalon is megközelíthető, észak felől a gleccseren, dél felől Dienten-en keresztül (Erich hütte, Birgkar hütte). Az Erich hüttétől indul a Königsjodler klettersteig - via ferrata, a Teufelshörner, Kummetstein és Hoher Kopf-on keresztül. A utóbbitól kevesebb mint fél óra alatt érhetjük el a Matrashaus-t.

Königsjodler (Hochkönig) via ferrata - klettersteig topográfia | www.bergsteigen.at

Königsjodler (Hochkönig) via ferrata - klettersteig túra - A drótos utak királya

 További infók a www.via-ferrata.de vagy www.bergsteigen.at oldalakon.

Königsjodler (Hochkönig) via ferrata, klettersteig túra 2017 - A drótos utak királya

A Königsjodler via ferrata / klettersteig csúcstámadása csak makulátlan, legalább két napos zavartalan időjárás előrejelzés esetén indítható. Rossz idő esetén, a környező rövidebb via ferrata utakból választhatnak a jelentkezők! 

Képek forrása: MAKASE / Posztós Péter, 2016-os túránk

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>