Nyári kikapcsolódás Ausztriában

Az Eisenerz steig és a meseszép Zöld-tó

Ismerős vagy a via ferrata világában? Talán már velünk is meghódítottál néhány vasalt utat és úgy érzed, megküzdenél egy fárasztóbb túrával is? Szeretsz esténként a tábortűznél szalonnát sütögetni, vagy épp bográcsban főtt vacsorát kanalazni? És másnap még egy kis izzasztó hegyi trekkingre is vállalkoznál Stájerország egyik legszebb tavához? Ha ezeket olvasva bólogatni kezdtél, akkor ezt a túrát neked találtuk ki!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Eisenerz, Ausztria 400 km/4-5 óra

1. nap   Találkozunk Eisenerzben, a megadott parkolóban. Rövid ismerkedés és a felszerelés kiosztása után egy két órás bemelegítő túrával elérjünk EISENERZER (C/D) ferrata beszállóját. Mászásunk végét csúcs-csokival ünnepeljük, egy kis lazulás, napozás és sok panoráma-csodálás után visszaereszkedünk az autókhoz, majd átgurulunk szállásunkra. Sátorállítás után előkerül a bogrács és elkezdjük megfőzni a vacsorát. Szalonnát és minden földi jót hozni ér!

2. nap   Reggel szedjük a sátorfánkat és 10 perces autózást követően megérkezünk Stájerország ékkövéhez, a „valódi Atlantisznak” is nevezett Zöld-tóhoz. Túránk gyönyörű fenyőerdőben halad, felkapaszkodunk Pribitz 1579m magas csúcsára. Igazából nem is csúcs ez, hanem egy majdnem lapos mező, melyről lenyűgöző kilátás nyílik a Tragößer völgyre és a 800 méterrel alattunk elterülő valóban zölden csillogó tóra. Természetesen nem csak madártávlatból csodáljuk meg, körbe is sétáljuk a tavacskát. Hogy a tóparton pikinikeznénk, vagy inkább a vendéglőbe ülnénk be, az már csak rajtunk múlik. Hazaindulás érzés/ízlés szerinti időpontban.
Túratáv: 11 km szintemelkedés: 955 m

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. július 13 - 14.

Részvételi költség vendégként:

15.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

5.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 8.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 15 euró / fő / éjszaka - sátorban

* az étkezéseket (igény esetén bevásárolunk a bográcsvacsorához) és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ- Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
Közepesen nehéz – A ferratahoz fontos a szédülésmentesség és a lépésbiztonság. Továbbá mivel a túra alatt ~1000m szintet is megteszünk, sokat segít a sportos életmód.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
Kalandunkhoz különleges felszerelések nem fognak kelleni, alább egy rövid lista ami segítheti a készülést:
- Trekking vagy beszállócipő
- Napszemüveg, naptej
- Fejlámpa
- 20-35 literes hátizsák
- Fürdőruha, ha szeretnél megmártózni a kemping melletti Zenz-tóban
- Sátor, hálózsák, derékalj
- A via ferrata felszerelést mi biztosítjuk
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
Egy kempingben fogunk megszállni. Mindenki egyénileg készül sátorral, derékaljjal, hálózsákkal.
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
A túra alatt legyen nálad legalább 2 liter ivóvíz, illetve annyi élelem, amivel az esti vacsoráig kibírod. A fárasztó mászáshoz segítség lehet, ha hozol magaddal különböző energiaszeleteket.
IDŐJÁRÁS:
Az átlaghőmérséklet júliusban napközben 20-25 °C körüli este pedig 10-15 °C-ra hűl le.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Ausztria területére érvényes személyigazolvánnyal lehet átutazni, pénznemük az euró. (Ideiglenes személyigazolvánnyal a határon visszafordíthatnak!)

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Eisenerz-Alpok

 Feledhetetlen nyári hegyi kaland az Eisenerz-Alpokban – via ferrata és hegymászás Ausztria legszebb tavainál

Ausztria egyik legszebb vidéke Felső-Stájerország, az itt elterülő Hochschwab csoportban magasodik az Eisenerzi-Alpok, hétvégi túránk helyszíne. A kétezer méter körüli hegyekkel ölelt táj rendkívül látványos: a hatalmas mészkőszirteket és a csipkézett gerinceket patakos völgyek és tengerszemek teszik változatossá, a környezetbe pedig remekül illenek a régi építésű, rendezett települések zegzugos kis utcái. 2005 óta három hosszú, nehéz, látványos klettersteiget építettek Eisenerz környékén, melyek közül az Eisenerzer-Steig a legkönnyebb, ellenben nagyon látványos, szép vonalvezetésű út, melyről felejthetetlen látványt nyújt a Leopoldsteiner See. A „C/D” nehézségű pálya gyakorlottabb kletterezőknek igazi örömmászás: látványos, helyenként erősen kitett, közepesen nehéz mászás, igazán nehéz szakaszok azonban nem találhatók rajta.

 Feledhetetlen nyári hegyi kaland az Eisenerz-Alpokban – via ferrata és hegymászás Ausztria legszebb tavainál

Grüner See – Zöld-tó

2014 októberében a ’9 hely - 9 gyöngyszem’ című tévéműsorban az osztrákok a Zöld-tavat (Grüner See) választották Ausztria legszebb helyének. A tó mellől lenyűgöző panoráma tárul a Hochschwab hegységre és a Sonnschienalmra, ahonnan a Grüner See a vízutánpótlását kapja. A lezúduló hólé és a forrásvizek mennyiségétől függ a tó mindenkori mérete, mélysége. Hétről hétre más arcát mutatja, ősz végére pedig szinte teljesen kiszárad. Aztán tavasszal felduzzad, s az olvadék mennyiségétől függően körülbelül pünkösdre éri el a 8,5-11 méter mélységet. Bámulatos a víz tisztasága, s mint a víz alatti fényképek igazolják: 50 méter messzeségbe is el lehet látni. A sajátos vízszintingadozás miatt a búvárok sokszor azt érzékelhetik, hogy egy zöld rét felett úsznak, s még virágok is látszanak a meder fenekén. Talán ez is közrejátszik a víz smaragdzöld-türkizkék színének látványában.

 Feledhetetlen nyári hegyi kaland az Eisenerz-Alpokban – via ferrata és hegymászás Ausztria legszebb tavainál

 Feledhetetlen nyári hegyi kaland az Eisenerz-Alpokban – via ferrata és hegymászás Ausztria legszebb tavainál

 Feledhetetlen nyári hegyi kaland az Eisenerz-Alpokban – via ferrata és hegymászás Ausztria legszebb tavainál

 Feledhetetlen nyári hegyi kaland az Eisenerz-Alpokban – via ferrata és hegymászás Ausztria legszebb tavainál

 Feledhetetlen nyári hegyi kaland az Eisenerz-Alpokban – via ferrata és hegymászás Ausztria legszebb tavainál

Képek forrása: MAKASE, infothek.bmvit.gv.at, wanderland-austria.blogspot.hu, almenland.at