Grossglockner

Magashegyi túra és mászás Ausztria tetejére - 3798m

A Grossglockner normál útja egy jól ismert és híres útvonal. Mivel ez vezet Ausztria legmagasabb pontjára, számtalan látogatót vonz minden évben. A Grossglockner megmászása szinte minden kalandor álma! Akkor mehet a bakancslistádra?

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Mire számíts?

Akármilyen sokan is jutnak fel a csúcsra, a túra megköveteli a szédülésmentességet, magabiztos mozgáskoordinációt, magashegyi jártasságot vagy vezetőt, megfelelő felszerelést, illetve a kellő ismeretet az objektív veszélyekkel (időjárás, jég/hó, sziklaomlás) kapcsolatban.

FIGYELEM! A következő túrák kombinálhatóak:

A túra ajánlott a Mont Blancra indulóknak, felkészülésként és akklimatizációra.

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Kals am Grossglockner, 700 km (7-8 óra)

1. nap  

 • Indulás Magyarországról. (Budapest – Kals: kb. 700 km)
 • Találkozó az Kalser Glocknerstrasse végén levő parkolóban, majd indulás a Stüdlhütte (2802m) felé.
 • Szintemelkedés: 884m, menetidő 2,5 - 3 óra

2. nap  

 • Indulás hajnalban először az Erzherzog Johann menedékházhoz (3454 m).
 • Akinek elég volt ennyi, az a háznál megvárhatja a csapat többi részét
 • Kis pihenő után folytatjuk utunkat a csúcsra.
 • A csúcsról ugyanazon az úton térünk vissza és igény esetén eltöltünk még egy éjszakát a Stüdlhüttében.
 • Ha valaki szeretné, akkor még aznap le lehet menni a parkolóig.
 • Szintemelkedés: 1000 m, menetidő: 4 - 6 óra.

3. nap  

 • Stüdlhütteből legyaloglunk a parkolób, majd vagy elindulunk hazafelé (előtte opcionálisan ajánlott a Rote Saule klettersteig a közelben - csak ínyenceknek)
 • Vagy továbbindulunk Olaszország felé ahol vár a Gran Paradiso és a Mont Blanc.
 • Szintemelkedés: - 884 m, menetidő: kb. 2 óra

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 10.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 25-35 euró / fő / éjszaka reggelivel - Vendégház

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 5-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

MAGASHEGYI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve belefér a kapucniba a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között magashegyi bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, illetve alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 °C komfort fokos - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak.

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

 

Grossglockner túra, mászás (3798 m) - 2015

Egy ilyen magas és vad csúcs esetén, mint Grossglockner azt képzelné az ember, hogy elérése a normál útvonalon is nagyon nehéz. Ez nem teljesen igaz, bár a UIAA II nehézségű mászás és a 40 fokos havas, jeges lejtők megkövetelik a szédülésmentességet és a magabiztos mozgáskoordinációt - osztályozása PD+ (kissé nehéz). A legtöbb túrázó a nyári hónapokban keresi fel és mássza meg a Grossglocknert. Ebben az időszakban találkozhatunk a legtöbb vezetett csoporttal a hegyen. Téli hódítói is vannak a csúcsnak, bár őket inkább a kihívás, mint a kikapcsolódás élménye hajtja. Nyári hónapokban, hétvégenként szabályos forgalmi dugók alakulnak ki a felső Glocknerscharte-n.

A hegy mindkét oldaláról vezet útvonal a csúcsra: Kals-ból és Heiligenblut-ból is - mi Kalsból indítjuk túránkat. A két ösvény az Adlersruhe-n fut össze, ahol a Erzherzog Johann Hütte (menedékház) található. Ez a legmagasabban fekvő menedékház Ausztriában - 3450m tengerszint feletti magasság. Innen továbbhaladva megközelítőleg 1,5-2 óra alatt elérhetjük a csúcsot. Olyan híres helyszíneken haladunk át, mint a meredek Glocknerleitl (glockner lépcső), a Kleinglockner (Kis-glockner), a Glocknerscharte mígnem elérjük a csúcsot, a maga különleges csúcskeresztjével.  

 

Az Út...

A Kalser Glocknerstrasse végén található parkolóból indulunk, s lassan haladunk felfelé, égészen a Lucknerhüttéig. Az út innen elvékonyodik, keskeny hegyi ösvényen haladunk tovább. A Stüdlhütte-ig könnyű séta, persze csak, ha okosan pakoltál a hátizsákodba (lehetőség van a túlsúlyos zsákokat felvonóval feljuttatni a házba pár euró fejében). Minél távolabb kerülünk Lucknerhaustól annál csendesebb és varázslatosabb lesz a környék. Bár a túra technikailag könnyű,  azért mielőtt még megérkeznénk a Stüdlhüttébe, áthaladunk pár izgalmasabb, meredekebb szakaszon.

A Stüdlhüttében töltjük az éjszakánkat, ahol kényelmes ágyak és kiváló konyha vár minket természetesen svédasztallal! Másnap reggel korán ébredünk, megreggelizünk és összepakoljuk a hátizsákjainkat, hogy elindulhassunk a csúcs hódítására. A Stüdlhüttétől jelölt ösvényen folytatjuk utunkat a Grossglockner csúcs irányába, az Erzherzog Johann Hütte felé. Amikor elérjük a Kodnitzkees gleccser elejét, a jelölt ösvény megszűnik, innen egy keskeny csapáson haladunk tovább a gleccseren.

Mielőtt elindulnánk összekötjük magunkat és felvesszük a hágóvasakat. Látványos séta következik a gleccseren a sziklás gerinc felé a Kodnitzkees keleti oldalán. A gleccser séta egyszerű, de azért óvatosan haladunk, hogy elkerüljük az esetleges gleccserhasadékokat. Kelet felé kereszteztük a gleccsert, mígnem belépünk a sziklák közé. Innen egy klettersteigen - via ferrátán haladunk tovább (egyszerű sziklamászás, beszerelt drótkötelek segítségével), 3450m-en érjük el az Adlersruhe-t, ahol az Erzherzog Johann Hütte található. A mászás alapvetően nem nehéz, de oda kell figyelni, mert a sziklák csúszósak lehetnek! Miután kézzel-lábbal teljesítettük ezt a szakaszt, megérkezünk az Erzherzog Johann Hüttéhez, ami a legmagasabban található menedékház Ausztriában. A fantasztikus körpanoráma minden fáradtságunkat feledteti!

Az Erzherzog Johann Hüttétől az úgynevezett Bahnhof felé folytatjuk utunkat. Az első rész egy könnyű séta a havon, majd ezt követően egy meredekebb út lesz, míg végül elérjük a Glocknerleitl-t. A Glocknerleitl egy hó és jégfal, legnagyobb meredeksége elérheti a 40 fokot! Óvatosnak haladunk tovább a jeges szakaszok miatt. A Glocknerleitl tetején kezdődik az a sziklás gerinc, amely a csúcsra vezet minket. A hágóvasak használatával biztonságosan haladunk tovább, még ha a gerinc tartalmaz is néhány meredek jeges szakaszt.

Hamarosan elérjük az előcsúcsot a Kleinglocknert (3770m)... Majd továbbhaladunk a Glocknerscharte-ig, ami a nyereg a Klein- és a Grossglockner között. A Glocknerscharte nagyon keskeny, meredek szakadékokkal mindkét oldalon, ami igen látványos, de kellő odafigyelést igényel! A Glocknerscharte után némi sziklamászás következik, s már csak ez választ el minket a Grossglockner csúcskeresztjétől. Ausztria tetején elképesztő kilátás tárul elénk, mely méltó megkoronázása e nem mindennapi teljesítménynek.

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>