Alpok-Adria túra, az alpesi kerékpárutak királya

Egyhetes bringatúra Salzburgtól Gradoig

Mit gondolsz a következő ötletről?  Tekerjünk le Salzburgból egyenesen az Adria partján fekvő olasz városkába, Grado-ba! Méghozzá az alpesi kerékpárutak királyán, a fantasztikus Alpok-Adria kerékpárúton. 400 km-en keresztül húzódó lenyűgöző környezetben tekergő út, amely az osztrák hegyekből indulva vezet minket idilli településeken át egészen az Adriai tengerig. Az osztrák rendezettség ötvöződik az évtizedekre visszatekintő olasz kerékpáros kultúrával ezen a meseszép, határokon átívelő túraúton, amely - mondhatni - kötelező a biciklizés szerelmeseinek. Kell ennél jobb ötlet? Tarts velünk!

 

MIRE SZÁMÍTS?:

  • Lenyűgöző alpesi szirtekre
  • Szikrázóan napsütötte, völgyekben futó kerékpárutakra
  • Mesebeli osztrák kisvárosok kincseire, ízletes olasz borok ízére
  • Az Adriai-tenger varázslatos partjára

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Salzburg, Ausztria 550 km, kb.5 óra 30 perc

1. nap Salzburg

Utazás Mozart városába l Nyáresti tekerés, séta és vacsora Salzburgban.

2. nap Hohe Tauern Nemzeti Park

Indulás Salzburgból Közép-Európa legnagyobb nemzeti parkjába l Salzach-folyó völgyében haladunk, balra már Németország fekszik, és a Berchtesgadeni-Alpok, melynek legmagasabb pontja a Hochkönig 2941 méterével l Nem mellesleg ezek a hegyek rejtik Adolf Hitler egykori nyári rezidenciáját is, amit Sasfészek néven ismerhetünk l Jobbunkon a Tennen-hegység húzódik, melynek mélyén 40 kilométernyi jégbarlang terül el, amit kisebb kitérővel meg is tekinthetünk l Ejtőzünk a 76 méteres magasságból lezúduló Gollingi vízesés mellett is l Napunk végére Sankt Veit im Pongauba érkezünk, ahol elfoglaljuk szállásunkat.

Túratáv: 70 km, szintemelkedés 700 m

3. nap Alagutak és trükkös emelkedők

Reggel elhagyjuk kempingünket és egyben a Salzach folyó völgyét, és bevetjük magunkat a hegyek közé l Viaduktok és alagutak, legelők és fenyvesek váltják egymást, míg elérjük Bad Gastein magashegyi üdülővárosát l A termálfürdőjéről és sípályáiról ismert alpesi település belvárosa az egykori monarchia hangulatát idézi l Tartunk egy kis ebédszünetet l Miután feltöltödtünk újra energiával, nekivágunk az egyhetes utazás legmasszívabb emelkedőjének - a majdnem 10 kilométer hosszú kaptató az Alpok gerincét szeli át, a Gastein-völgyből Karintiába vezet l Az igazán embert próbáló szerpentint azonban nem kell megmásznunk, egy rövid, de annál izgalmasabb vonatozással jutunk át a hegyen l Mallnitz városába zárjuk napunkat.

Túratáv: 55 km, szintemelkedés 600 m

4. nap Mallnitz - Villach

E nap az abszolút élménytekerésről szól l Hosszan haladunk lefelé Lendorf felé, ahol belépünk a Dráva folyó völgyébe l Fantasztikus kilátás fogad a karintiai hegyvidékre l Elhaladunk a Millstatti-tó mellett l Karintia legmélyebb tava kitűnő pihenőnek ígérkezik, itt elidőzhetünk egy bodzaszörp vagy sör mellett, vagy akár fel is frissülhetünk a 20-25°C-os vízben l Ha azonban későbbre terveznénk a csobbanást, nem probléma, hiszen szállásunk is egy tó partján lesz l A Villach melletti Ossiachi-tó víze még kellemesebb, nyáron elérheti a 28°C-os hőmérsékletet is.

Túratáv: 85 km

5. nap Villach - Bovec

Kellemes tóparti szállásunkat elhagyva elindulunk Olaszország felé l Már nincs messze a határ, utunkat a Karavankák látványa kíséri, miközben a Gail folyó völgyében haladunk l Tarvisio az első célpontunk l Ez az alpesi város az olasz, német és szlovén kultúra érintkezőpontját képezi Európában l Azonban csak rövid ideig maradunk Itáliában, Tarvisiot elhagyva átlépünk ismét a határon, és Szlovéniában folytatjuk utunkat l Irány Bovec, a raftingolás és magashegyi túrázás központja.

Túratáv: 80 km, szintemelkedés: 800 m

6. nap Bovec - Monfalcone

Az Isonzó majd a Soca folyót követjük, míg vissza nem térünk Olaszországba l A Júlia-Alpok völgyében haladva lenyűgöző magaslatok között tekerünk l Most már szinte folyamatosan lefelé haladva közeledünk az Adriai-tenger felé, és a nap végén Monfalcone városát elhagyva a Trieszti-öböl mellett töltjük az éjszakát.

Túratáv: 90 km

7. nap Monfalcone - Grado

Elérkeztünk utolsó kerékpáron töltött napunkig l Végig a part közelében haladva ez már a levezetés lesz, hamar elérjük Grado városát l E barátságos kis tengerparti település igen népszerű az olaszok körében l Számos vendéglőt, éttermet, fagyizót találunk itt, és nem utolsósorban egy hosszú homokos tengerparti strandot is, ahol kipihenhetjük az egyhetes biciklizés minden fáradalmát.

Túratáv: 35 km

8. nap Grado - Salzburg

Visszautazás autóinkhoz. Felpakoljuk csomagjainkat és kerékpárunkat, és egy közvetlen buszjárattal visszatérünk Salzburgba.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. július 18-25.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés, szervezés költségét képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást egyénileg autóval - az autókat segítünk összeszervezni

* szállást:  85.000 HUF/ fő ami tartalmazza

   - a szállást 7 éjszakára kempingben saját sátorban

   - a kisérőautó díját, ami a csomagokat szállítja

   - a busz transzfert, ami a kerékpárokkal együtt visszavisz Salzburgba

* az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra.

A programot kifejezetten olyan kerékpárosoknak ajánljuk, akik rendszeresen  kerékpároznak és van megfelelő erőnlétük az egész napos tekeréshez, gyerekeknek nem ajánlott! A túra a sorozatterhelés miatt nehezebb! Az utak mindenütt jól járhatóak, általában aszfaltozottak, de van néhány erdős szakasz, ahol jó minőségű döngölt földúton kell haladnunk. Javasolt kerékpártípus: elsősorban túrakérékpár, trekking, mountainbike.


SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
Kisebb hátizsák napi túrához. Kempingezéshez szükséges felszerelés. Pót belsőgumi defekt esetére. Első és hátsó villogó, bukósisak.

SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
Kempingek

ÉTKEZÉS:
A szállásokon nem kapunk reggelit, ezért gondoskodni kell a napi étkezésről. Utunk során mindenhol találunk élelmiszerboltot, pékséget vagy éttermet, ahol étkezhetünk.

IDŐJÁRÁS:
Az Alpok hegyei között enyhébb nyári időjárásra számíthatunk, esetleges zivatarokkal. De nagyrészt a nálunk megszokott kontinentális nyári hőmérséklet a mérvadó.

ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Személyi igazolvány vagy útlevél szükséges!

CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Túránkat kísérőautó könnyíti meg, amely a kempingfelszerelést, és a nagyobb csomagokat viszi minden nap szállásról-szállásra. Azonban az autó befogadóképessége véges, ezért kérünk mindenkit, hogy a kempingfelszerelésen kívül maximum egy bőröndöt vagy sporttáskát hozzon magával (kb. 40. liter)

Alpok - Adria kerékpártúra - Németországból az Adriai-tengerig 

SALZBURG

Művészet, kultúra és páratlan történelem: Salzburg 1997 óta az UNESCO Kulturális Világörökségének része – „az emberiség számára különösen értékes” város. Salzburg nemcsak látnivalókban bővelkedik. A Salzach folyó partján elterülő város hosszú történelmi múltú művészeti és kulturális metropolisz. A barokk város kulturális öröksége déli szomszédaival, különösen Itáliával folytatott élénk kereskedelmi kapcsolataiban gyökerezik. Salzburg Észak- és Dél-Európa kultúráinak és művészeteinek valóságos olvasztótégelye. A várost meglehetősen hamar felfedezték a mesteremberek és a művészek. Nem véletlenül illetik Salzburgot az „észak Rómája” elnevezéssel. A szépséges barokk egyházi épületek a világ minden részéről érkező látogatókat lenyűgözik pompájukkal. De érdemes megcsodálni a középkorból származó polgári házakat és a tágas, itáliai mintára kialakított tereket is. Ezek a különböző századokból, kiváló állapotban megőrzött egyházi és világi építmények is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Salzburg felkerült a Kulturális Világörökség listájára. Állítólag Salzburgban játszottak operát elsőként az Alpoktól északra. A hercegérsekek salzburgi udvarában is nagyra értékelték a zenét és a színházat. Többek között a salzburgi egyetemen és a dómban is tartottak különböző előadásokat. A paletta rendkívül színes, a középkori misztérium- és passiójátékoktól egészen a polgári színjátszásig.

Alpok - Adria kerékpártúra - Németországból az Adriai-tengerig

GRADO

Észak-Olaszország keleti csücskében, a Trieszti-öbölben, az Adriai-tenger partján fekvő kis város, a térség leghíresebb fürdőhelyeinek egyike. A település autóval két középkori úttá alakított gáton megközelíthető festői szigetváros. Az egyik gáton Aquileia felől, míg a másikon Monfalcone felől közelíthetjük meg a kis Velenceként is emlegetett várost. Kőházak, olasz életérzés, halászkultúra és dolce vita, mindez tömegturizmustól mentesen. 

Alpok - Adria kerékpártúra - Németországból az Adriai-tengerig

BOVEC

Ausztriától mindössze 30 km-re, közvetlenül az olasz határ mellett található ez a csodaszép környezetben fekvő szlovén kisváros. Nyáron az aktív pihenésre vágyók kedvelt célpontja: vadvízi evezésre, kanyoningra, magashegyi túrázásra és nem utolsósorban kerékpározásra tökéletesen alkalmas a környék.  A Soca folyó völgye Szlovénia egyik legszebb természeti attrakciója.

Alpok - Adria kerékpártúra - Németországból az Adriai-tengerig

Alpok - Adria kerékpártúra - Németországból az Adriai-tengerig

Alpok - Adria kerékpártúra - Németországból az Adriai-tengerig

 Forrás: kirandulastippek.hu, szelvesz.hu

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>