A Karavankák gyönygszemei

Lélegzetelállító via ferrata túra Karintiában

Szeretnéd kipróbálni magad egy komolyabb kihívást jelentő haladó via ferratan? Akkor tarts velünk a Lärchenturm és a Türkenkopf klettersteig-ek megmászására. Igazi, egész napos mászást biztosító, kellemesen fárasztó, ám minden sportos életmódot folytató ember számára teljesíthető túránk Karintia legszebb vidékeire kalauzol minket.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Zell-Pfarre, Ausztria >> 5 óra / 500 km

1. nap   Utazás

Péntek délután - esti órákban találkozunk a Klágenfurt közeli szállásunkon. 

2. nap   Lärchenturm - Klettersteig

Találkozó 9 órakor Zell-Pfarre falucska központjában. Körülbelül 50 perc gyaloglás után érkezünk meg a via ferrata út beszállópontjához. Az elején könnyebb és technikásabb szakaszok váltják egymást, majd a tornyot elérve kitett és egyre nehezebb részek várnak reánk (D nehézség). Az obeliszk csúcsán egy hatalmas karabiner csúcsdísz fogad miket, valamint varázslatos és lélegzetelállító panoráma. Délutáni programként lehetőség van a helyi látnivalók felfedezésére, majd elfoglaljuk éjszakai menedékünket.

3. nap   Türkenkopfklettersteig

E napon egy rövidebb de annál technikásabb via ferrátát veszünk célba, ami D-E nehézségű útvonalával izgalmas kihívásokat tartogat. Átutazunk egy fél óra kocsikázásra található Bad Eisenkappel településre, melyből túránkat indítjuk. A falról lenyűgöző kilátás nyílik az alattunk elterülő völgyre és a környező hegyekre. Délután új élményekkel feltöltekezve indulunk vissza Magyarországra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. szeptember 25-27.

Részvételi költség vendégként:

25.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

10.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   ~ 15.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 28 - 30 Euró / fő / éjszaka - apartmanok, átlagosan 4 fős szobákkal

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NEHÉZ - Csak jó fizikai és szellemi állapotú ember számára teljesíthető, mert az út kitett és fárasztó. A túrához sportos életmód és kellő kitartás szükséges. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Karavankák gyöngyszemei - lélegzetelállító via ferrata túra Karintiában

A Karavankák gyöngyszemei - lélegzetelállító via ferrata túra Karintiában

A Karavankák gyöngyszemei - lélegzetelállító via ferrata túra Karintiában

A Karavankák gyöngyszemei - lélegzetelállító via ferrata túra Karintiában

A Karavankák gyöngyszemei - lélegzetelállító via ferrata túra Karintiában

A Karavankák gyöngyszemei - lélegzetelállító via ferrata túra Karintiában

További információ a Lärchenturm - Klettersteig / via ferrata-ról >> BERGSTEIGEN.COM

További információ a Türkenkopf - Klettersteig / via ferrata-ról >> BERGSTEIGEN.COM

Látnivalók a környéken

  • Wildensteiner-vízesés - Európa legnagyobb szabadon eső vízesése (54 m) a Klopeiner Seetől délkeletre, Gallizien község területén található. Ezt a természeti csodát egyszerűen látnunk kell. 15 percnyi séta után teljes pompájában tárul fel előttünk a vízesés, mely felejthetetlen látvány..
  • Ferlach, a fegyverkovács város - Ferlach Karintia déli részén fekszik (tulajdonképpen az egész ország legdélebbi fekvésű városa), közvetlenül a szlovén határ mellett, a Rosental völgyében. A Dráva átfolyik a városon és egy gáttal elzárva itt alkotja a Ferlachi-víztározót. Északi részén húzódik a Sattnitz erdővel benőtt hegygerince; délen pedig a Karavankák hegyei. A korabeli dokumentumok szerint a ferlachiak már 14. században foglalkoztak vasiparral; a Karavankákban bányászott ércet a hegyi patakok erejével hajtott hámorokban dolgozták fel. A 16. század elején a törökök támadásai és parasztháborúk után a város iparosai a fegyvergyártásra specializálódtak, nekik kellett felszerelni a karintiai fővárossá avanzsált Klagenfurt fegyvertárát. A hagyomány szerint I. Ferdinánd császár 1558-ban száz fegyverkovácsot hozatott a németalföldi Liège-ből; bár a helyi fegyverkovácsok listáján nem szerepelnek flamad vagy vallon nevek. A Ferdinánd által kiadott egyik levél alapján nagy mennyiségben gyártottak alabárdokat, pikákat és tűzfegyvereket. 1641-ben 41 puskaműves mestert tartottak számon Ferlachban, de a fegyvergyártás Mária Terézia idejében érte el csúcspontját, amikor az urbáriumban már 400 puskaművest számoltak össze. Az általuk gyártott puskákkal nem csak az osztrák hadsereget szerelték fel, hanem Franciaországba, Spanyolországba és Törökországba is exportálták. Amikor a következő évtizedekben alábbhagyott a katonai felszerelés iránti kereslet, a ferlachiak vadászpuskák készítésére álltak át. A kézműves ferlachi vadászfegyverek ma is kiváló hírnévnek örvendenek.
  • Tscheppaschlucht - szurdok - Festői szurdok jól kiépített túraútvonalon Klagenfurt tartományi főváros mellett. Lenyűgöző séta a sziklák, zuhogók, vízesések mentén.
  • Pyramidenkogel - Ami nem más mint egy szuperdizájnos és szuper funkciókkal ellátott kilátótorony a Wörthersee közelében. Úgy látták az osztrákok, hogy egy „egyszerű” kilátó már kevés lehet, ezért sokkal nagyobbat álmodtak. Egy kilátó, ami különleges formájával és több emeletes, akár fogadások tartására is alkalmas részeivel, illetve a liftrendszerével már egészen különös, de ezt még lehet fokozni. Szóval az osztrákok tovább fokozták a dolgot és egy spirális csúszdát is beépítettek a kilátó belsejébe, így akiben van annyi bátorság, az a közel 100 méteres magasságból akár csúszdával is leérkezhet.

Képek forrása: gps-tour.info, aufdiebergbinigern.blogspot.hu, alpenverein.at

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>