A sziget amely megihlette a Jurassik Park rendezőit

A Csendes-óceán Grand Canyonja

Hogy hol születnek a szivárványok? A helyiek szerint a Hawaii-szigetcsoport legöregebb és legzöldebb szigetén! Egy öt kilométerrel a felszín fölé magasodó vulkán lábánál, mely számos hollywoodi filmest megihletett. Úgy tartják az itteni lakosok a legbarátságosabbak a szigetcsoport lakói közül, kik még mindig a hagyományos, régimódi hawaii életmódot folytatják, ahol a természetes szépség és a maui életstílus a legfőbb érték.

Egy hamisítatlan polinéz kalandra invitálunk Kauai szigetére, ahol felfedezzük Garden Island természeti csodáit. A szivárvány végén megtaláljuk az eldugott vízeséseket, titkos strandok, s a világ egyik leghíresebb trekking útvonala vár minket! Mark Twain amerikai író a Csendes-óceán Grand Canyonjának nevezte a sziget hatalmas szurdokát, mely a sűrűn barázdált oldalával, mélyvörös szikláival és őshonos növényzetével méltán érdemelte ki e nevet.

Steven Spielberg sem véletlenül találta ezt a helyszínt a legalkalmasabbnak, s választotta a Jurassic Park epizódjainak forgatási helyszínéül. S, hogy tovább folytassuk a világ leghíresebb filmjeivel, e paradicsomi környezet adta a díszleteket az Avatár, a Karib-tenger kalózai, a Trópusi vihar és a King Kong művekhez. Eléggé felcsigáztunk? Tarts velünk, és járjunk utána mi vonzotta őket erre az eldugott Csendes óceáni kertszigetre?

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Mire számíts? 

  • "Aloha" életérzésre
  • világhírű hollywoodi filmek színhelyére
  • mesebeli és titkos vízesésekre
  • lélegzetelállító kalandtrekkingekre
  • kellemes hőmérsékletre, fantasztikus strandokra
  • burjánzó növényzetre, egyedi vulkanikus sziklaalakzatokra
  • szabad ég alatt való bivakolásra, sátrazásra
  • legalább egyszeri kb. 15 km evezésre két személyes kajakokban
  • ha mindez nem riaszt el, akkor jó kondícióval viszonylag könnyen teljesíthető kalandra
  • és természetesen egy kis "hula hula"-ra

Az esemény hossza: 9 nap 

Az utazás egyénileg történik. A repülőjegy foglalásban segítünk!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Lihue

0. nap   Érkezés
Budapestről utazunk egy európai és egy amerikai átszállással (2 nap), késő este érkezünk Lihue városába. A reptéren autót bérlünk, majd elfoglaljuk első esti szállásunkat.

1. nap   Wailua mesés vidéke
A hosszú utazást kipihenve a sziget keleti partját vesszük célba. Kayakokba szállva felevezünk egy filmdíszletbe illő folyón hogy végül egy könnyedebb gyaloglást követően megcsodáljuk a Wailua vízesést. Persze nem is mi lennénk, ha nem keresnénk meg az un. Secret Falls-t is ha már erre járunk. Útközben még partra szállunk egy autentikus hawaii falu feltérképezésére. A napi programunkat az egyik közeli híres strandon zárjuk, ahol már alkalmunk is nyílik sznorkelezésre ebben az óceánban kialakult medencében. 

2. nap   Secret Beach avagy Nafény járja át a szívem újra... 
Kempingben töltött éjszakánk után haladunk az északi part felé, útközben rövidebb túrával újabb két vízeséstől eshet le az állunk. Az élménytől feltöltődve irány a következő célpontunk a Kilauea világítótorony. Az egyedi panorámát megcsodálva titkos utakon elérhetjük a Secret Beach-t. A sziget Rózsadombja melletti un. Queen's Bath elnevezésű élményfürdőben "Cliff jump"-ozással és vulkanikus medencézéssel lazítunk. Vacsoránkat Hanalei egyik helyi különlegességeket kínáló éttermében  fogyasztjuk el. Az este már egy újabb kempingben köszönt ránk.

3-4-5. nap   Kalalau Trail
Korán reggel nekikezdünk a Napali Coast leglátványosabb kalandjának a Kalalau Trailnek. A szivárványszínű éles hegygerincekkel tűzdelt, canyonokkal teli, vízesésekben gazdag pazar útvonalon 3 napot töltünk el. Esténként a helyi strandokon kempingezve. Visszatérve sokkoló szépségű túránkról a Ke'e Beachen pihenjük ki a fáradalmakat majd elindulunk egy szigetmegkerülő autózásra. Esténket egy újabb lenyűgöző strandon kempingezve töltjük.

6. nap  Óriás teknősök, Tree tunnel
Keleti parton a napfelkeltét megcsodálva a délipart fele vesszük az irányt, egy óvatos fényképezkedésre megállunk a Tree tunnelnél, majd egy óriás teknős rezervátumot és egy elképesztő barlangot is szemügyre veszünk. Természetesen egy ilyen szigeten a mai napból sem hiányozhat egy kis szornekelezési lehetőség és cliff jumpozás sem. Esti programként akár egy ukulele koncertet vagy egy hula dance showt is megcsodálhatunk.  Esténket a Salt Pond Parkban töltjük.

7-8. nap   Waimea Canyon
Egy újabb nap a paradicsomban. Kora reggel tovább merészkedünk a Csendes-óceán Grand Canyonja felé. A soron következő kihívás a sziget leghosszabb canyonja lesz. Ettől a vulkanikus völgytől nem érdemes megijedni, viszont számos pontjáról lélegzetelállító látványban lesz részünk – a sziget nagy részét beláthatjuk innen. Mindkét nap igen izgalmas helyszíneket látogatunk meg – hogy miket az egyelőre maradjon a mi titkunk, de fényképezőket élesíts , pótakksit szegezz. ;)

9. nap   Búcsú a Garden Isle-től
Korán reggel indulás megcsodálni az McBryde Garden botanikus kertjét és egy utolsót fürdőzünk még a Poipu Beach Parkon. Ezek után sajnos tényleg nem marad más csak hogy a reptérre autózzunk ahol búcsút intsünk az örökzöld szigetnek. Hazafelé tartó utunkat ezúttal is egy amerikai nagyvárosban és Európában is megszakítjuk. A csatlakozást elérve harmadnap este landolunk a budapesti repülőtéren...

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2021. április 07 - 15.

Részvételi költség vendégként:

60.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

46.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

Az alábbi csomag 715 USD/fő, a túra előtt 1-2 hónappal fizetendő:
* szervezés
* szállás kempingben, padokkal, grillező hellyel, zuhanyzóval, wc-vel, ill. apartmanban
   ~ 8 éj kemping 
   ~ 1 éj 4 személyes apartmanokban, ellátás nélkül
* autóbérlés, üzemanyagköltség

Egyénileg fizetendő további költségek: 

* repjegy
   ~ Budapest - Lihue: ~270.000 HUF retúr (2 átszállással)
* Kajak bérlés (1. napi program) ~ 100 USD
* elektronikus vízum, az étkezések, egyéb szabadprogramok belépői (arborétumok, hula dance show) és az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
Az utazás programjában főleg gyalogtúrák szerepelnek, amiket minden egészséges, átlagosan sportos résztvevő teljesíteni tud. A túrák távolságai nem nagyok és a szintemelkedések sem jelentősek. A gyalogtúrák enyhén kitaposott ösvényeken vezetnek. A programban szerepel kanyontúra, amelynél vízben kell gázolni, kisebb sziklákra felmászni, közepesen technikás. A túrák során kellemes hőmérsékletre és magas páratartalomra kell számítanunk, így minden alkalommal sok vízre lesz szükségünk.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshelldzseki kombinálva - illetve nagyon fontos a vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Különösen fontos fürdőruhánkat magunkkal hozni valamint sznorkelező felszerelést. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között egy strapabíró trekking cipőre (vagy beszálló cipőre, ez ideálisabb) - vagy kényelmes bakancsra, túra zoknira (+ tartalék), kamáslira, egy kisebb (30-35l) és egy közepes hátizsákra (45-55l), napszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, kis méretű kemping főzőre (gázpalackot a szigeten szerezzük majd be).
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
A túra alkalmával strandok melletti kempingező helyeken illetve első este apartmanokban éjszakázunk. Az időjárástól függően a levegő hőmérséklet változhat, ezért éjszakára egy nyári hálózsák ajánlott. Zuhanyozási és illemhely lehetőség mindenhol biztosított. Opcionálisan 4 éjszaka lehet apartmanos szállást is választani a költségeknél említett felárért.
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
A napközbeni étkezéshez szükséges alapanyagokat szupermarketekből, élelmiszerboltokból szerezzük be. Meleg vacsora vásárlására szinte minden nap lesz lehetőség. Ivóvíz minden szálláshelyen elérhető.
IDŐJÁRÁS:
Utazásunk időpontjában kellemes időre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20-25 °C között várható, reggelente pedig 13-18 °C valószínű. Csapadékra bármikor lehet számítani. A következő oldalon ellenőrizheted Lihue aktuális időjárását.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak az USA-ba, azonban az útlevélnek mindenképpen érvényesnek kell lennie a hazautazás dátumától számított további 2 hónapig. A beutazáshoz elengedhetetlen az elektronikus beutazási engedély (ESTA) előzetes kiváltása, mivel ennek hiánya minden esetben a beléptetés megtagadásához és visszafordításhoz vezet. Az engedély kiváltása elektronikusan történik és díjköteles (14 USD). Ha korábban jár le az útleveled, inkább kérj újat. Továbbá az útlevélben rendelkezésre kell állnia egy üres oldalpárnak. Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes Amerikai nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.
Az USA pénzneme a amerikai dollár, készpénz kivitelét ebben a formában ajánljuk. Több helyen válthatunk az említett helyi fizetőeszközre; jellemzően a repülőtéren és a szállodákban. A szigeten a nagyobb településeken fizethetünk bankkártyával, valamint találunk ATM-eket is.
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport. Egy nagyobb 45-55 literes hátizsákba érdemes pakolni felszereléseinket, amely kellőképpen strapabíró, ezt használhatjuk majd a 3 napos trekkingen is. Egy kisebb 30-35 literes hátizsák is praktikus lehet a kisebb napi túráinkhoz. Napközben a nem szükséges csomagjainkat az autókban hagyjuk.
OLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
WHO ajánlás.

  

Szurdoktúra, trekking, vízesések és sziklaugrások a Hawaii-szigeteken

A Hawaii szigetek egy vulkanikus tengeralatti hegységrendszer láncainak a kinyúló csúcsai. Változatos természeti környezete, meleg trópusi éghajlata, nyilvános strandokban való bősége és aktív vulkánjai miatt a turisták, szörfösök, biológusok és vulkanológusok számára egyaránt népszerű célpont. A Hawaii szót a proto-polinéziai Sawaiki szóból származtatják, melynek jelentése „anyaföld”. Több mint 240 éve, 1778. január 20-án Lono isten visszatért a földi paradicsomba, gondolták a szigetlakók. Valójában az egyenruhája színei miatt istennek hitt James Cook fedezte fel a Sandwich-, ismertebb nevén a Hawaii-szigeteket. Tudtad, hogy a szigetcsoportnak nemzeti hala is van, a Humuhumunukunukuapua (vagyis Ékfoltos Picasso-hal), amely oldalán fekve alszik és neve leírva hosszabb, mint maga a hal.

Hawaii rejtett kincsei - Varázslatos kalandtúra Kauai szigetén 

Maui életstílus

" A Hula a szív nyelve, ezáltal a hawaii nép szívverése." David Kalakaua, Hawaii utolsó királya (1874-1891)

A Hula táncban a lábak mélyen kapcsolódnak a földhöz, a csípő ringása a tenger hullámait idézi, miközben a kezek történeteket mesélnek el istenekről, emberi kapcsolatokról, történelmi eseményekről, a természetről. A táncosok nemcsak előadják a dalokat, hanem egyben át is élik őket, valóságot teremtenek: minden figyelmüket arra irányítják, hogy megjelenítsék a virágok illatát, a szélben mozgó faleveleket, a viharos esőt vagy akár a vulkán kitörését. A Hula táncok gyakorlati eszközt kínálnak ahhoz, hogy felfedezzük a Bennünk lévő értékeket, szépséget, harmóniát és azt másokkal megosszuk.

Hawaii rejtett kincsei - Varázslatos kalandtúra Kauai szigetén

Kauai a Hawaii-szigetek nyolc nagy szigetének egyike. Vulkáni eredetű, az 1598 m magas Kawaikini vulkán hozta létre. Itt találhatóak az első petroglifák, vagyis kőbe vésett szimbolikus jelek, amiket még a polinézek hagytak hátra. A monda szerint a szigetet egy polinéz hajós fedezte fel, aki a helyet kedvenc fiáról nevezte el. Kauai kedvelt hely Holliwoodi filmek forgatásaként. Több mint 70 filmet forgattak ezen a helyen. A már említett Jurassik Park és King Kong mellett például a Lilo & Stich című animációs filmet is vagy a z Elveszett frigyláda fosztógatóit. 

Hawaii rejtett kincsei - Varázslatos kalandtúra Kauai szigetén

A sziget a világ egyik legcsapadékosabb pontjával is büszkélkedhet ugyanis a Mount Waialeale az 1569 magas rétegvulkán, egyben a szigetlánc második legmagasabb pontja átlagosan több mint 11000 milliméter csapadék hullik. A rekordot az 1982-es év tartja, amikor 17 300 milliméter csapadék hullott a térségben. Nem csoda hát, hogy lenyűgöző látványt nyújt az un. Blue Hole-ban lezúduló csapadék által kialakított vízesésegyüttes, a “Könnyek fala”.

 - Forrás és további érdekes információk:  wikipedia.hu, időjaras.hu, erdekesvilag.hu, ma.hu, hawaiihula.hu

Képek: wallpapercave.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>