Via Ferrata / Klettersteig és Magashegyi tanfolyam - Rax / Hohe Wand

MAKASEA Via Ferrata és Magashegyi alapismeretek tanfolyammal azoknak a túrázóknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik most kezdenek megismerkedni az említett környezettel, illetve ahol már megvoltak az első szárnypróbálgatások, de szükség lehet további hasznos gyakorlati tapasztalatokra.

 Via Ferrata / Klettersteig és Magashegyi tanfolyam - Rax / Hohe Wand

 

 

 

 

A tanfolyam témái:

 Alapismeretek:

  • természet és környezet
  • időjárás
  • tájékozódás
  • veszélyek a hegyekben

Felszerelés:

  • ruházat
  • az ajánlott legújabb, és legmodernebb túra és biztosító felszerelések bemutatása, használata

Társbiztosítás:

  • kötél technika
  • biztosítás gleccseren

Hogyan tovább?:

  • segítség az autodidakta tapasztalatszerzés forrásaihoz
  • bevált technikák, tapasztalatok

Célunk, hogy a tanfolyam résztvevői elsajátítsák azokat a bevált, hasznos - elsősorban gyakorlati - tapasztalatokat, amelyekre a hegyi túrák során szükségük lehet. S ami a legfontosabb, segítséget nyújtunk az itt előforduló problémák megelőzésére, illetve baj esetén ezek elhárítására. Végül, de nem utolsó sorban megismertetjük a magashegyi túrák során alkalmazható eszközöket és azok használatát.

 

Célpontjaink a Rax és a Hohe Wand Via Ferratái

Via Ferrata (klettersteig) tanfolyamunk célpontja a Rax hegység, ami az osztrák szövetségi tartományok Alsó-Ausztria és Stájerország határán, az Északi Mészkő-Alpokban található. Legmagasabb csúcsa a Heukuppe (2007 méter). A Rax a közeli Schneeberggel együtt - a mély Höllental (Pokol) völgy, s a Schwarza-patak választja el el őket - , kalandos és változatos terepet nyújt a túrázók és a hegyi sportok szerelmeseinek.

Képek forrása: MAKASE

A Raxseilbahn felvonót, Hirschwang észak-keleti lábánál az elsőként (1925-ben) építették Ausztriában. Azóta a kiterjedt Rax fennsíkon - (1500-2000 méter magasan) számtalan könnyen elérhető és a különösen kedvelt túraösvény létesült, egyre több és több turistát fogadva. Sokféle módon feljuthatunk e helyre, mely közül az egyik alternatíva például a via ferrata / klettersteig útvonalon való felmászás. Az itt lévő "vasalt" utak nehézsége széles skálán mozog, így minden hódító megtalálhatja az erőnlétének megfelelő kihívást. A megfáradt túrázóknak csodálatos panorámával rendelkező Hütték valamint alpesi kunyhók biztosítják a feltöltődést és éjjeli menedéket.

 

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásinknak!

RÉSZLETES PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Willendorf,  3,5-4 óra

1.nap: Kora reggel indulunk Magyarországról, találkozás a megbeszélt parkolóban. Kiosztjuk a felszereléseket, röviden átbeszéljük a programot, majd útnak indulunk oktatási helyszínünk felé. A kiszemelt via ferráta tövében elsajátítjuk a tanfolyam elméleti és gyakorlati anyagát, illetve megismerkedünk a társbiztosítás alapjaival.

2.nap: Időjárástól függően a Rax vagy a Hohe Wand leghosszabb via ferrata útjának beszállásához túrázunk. Kalandos pályaelemeket használva meghódítjuk eme nem csekély kihívással kecsegtető vasalt utak valamelyikét. A fennsíkra érve megkóstolhatjuk a helyi Hütte étel és ital különlegességeit, miközben páratlan panorámában gyönyörködhetünk. Délután visszatérünk autóinkhoz és hazaindulunk.

 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...