Bodrog-ártér vízitúra

Hétvégi kalandtúra a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetben

Egy kalandos evezésre hívunk benneteket, a tavaszi esőzések miatt megáradt Bodrog-zug varázslatos vidékére. Számtalan madár csak ebben az időszakban keresi fel e fokozottan védett tájvédelmi körzet ezen részét, visszaidézve a régmúlt idők vadregényes fajgazdagságát... 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Bodrogolaszi,  2,5 óra / 240 km

1. nap   Találkozó reggel 8 órakor Bodrogolasziban, a Templom utcai kompnál. A hajók beosztása, felszerelés kiosztása, rövid tájékoztató után vízre szállunk. E napon 30 km evezés vár ránk, ami nem lesz túl megerőltető, mivel lefelé fogunk ereszkedni a folyón. Meg-megállva csorgunk lefelé a Bodrog hátán, ebédünket is így költjük el. Késő délután érkezünk Tokajba, hogy felfedezzük a borok királyának a földjét... 

2. nap   Reggeli után időben vízre szállva fölfelé indulunk, majd hamar beevezünk a vadregényes ártéri részre. Vízállástól függően haladunk a védett terület belsejébe, minden érdekességre időt szánva, kiélvezzük a ritka pillanatot, hogy beleláthatunk e titkos világ magánéletébe. Délután fájdalmas búcsút intünk a tünékeny világnak, visszaevezünk a közeli Tokajba, majd indulunk haza.

Általános információk:

A tervezett túraútvonalunkat a vízállás függvényében alakítjuk ki. Élelmiszer és ital vásárlására a túra előtt,és az első nap végén, illetve a második nap reggelén van lehetőség Tokajon. Éttermi étkezésre az első nap estéjén, a második nap reggelén van lehetőség. A vízi túrához szükséges alapfelszereléseket (kenu, evező, mentőmellény, egyéb kötelező felszerelés) biztosítjuk. Túráink egész naposak, ezért kényelmes ruházat, napos időben kalap és napszemüveg, csapadékos idő esetén esőruházat ajánlott.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. május 19 - 20.

Részvételi költség vendégként:

12.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

2.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a kenu / kajak, az evező, a tároló eszközök, és a mentőmellény bérleti díját, az oktatást, a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a felszerelés szállításának díját, az engedélyt a tájvédelmi körzetben való túrázáshoz 

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 500 Ft / autó - parkolási díj a szálláson

* szállást:
   ~ 800 Ft + IFA / fő - Sátor
   ~ 1.500 Ft + IFA / fő - 10 fős turistaszállás

* az étkezéseket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 7-8 óra.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Túráink egész naposak, ezért kényelmes ruházat, napos időben kalap és napszemüveg, csapadékos idő esetén esőruházat ajánlott. 

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, ne felejtse otthon az apparátusát, mert lesznek szép helyek és szerencsés esetben állatvilágot, madarakat akár egész közelről is lencsevégre lehet kapni.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Vadregényes vízitúra a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetben...

A Bodrogzug a Tisza és a Bodrog folyók összefolyása közti morotvás, mocsaras, ligeterdős terület, jelentős részben ártér a Bodrogköz déli részében. Az Olaszliszka–Zalkod vonalától Tokaj városig húzódó Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet része.

Ma az országban a Bodrogzug az egyik olyan nagy kiterjedésű terület, amelyet rendszeresen elönt a víz. Természeti értékei, háborítatlansága mellett részben ezért került fel 1989-ben, fokozott jelentőségű vízimadár-élőhelyként a vizes élőhelyek védelméről szóló nemzetközi Ramsari területek listájára.

A Bodrogzug az ország egyik legszebb vízitúrázó területe. A tavaszi áradások jelentik a szezon kezdetét április végén, május elején. A területen vízitúrázni csak engedély birtokában lehet.

 Forrás és képek forrása: MAKASE, boon.hu, 24.hu, shgemenc.blogspot.hu

HOFFER ERIK

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2018-es Eseménynaptár >>>