A Nagy GR20

Európa legnehezebb trekking túraútvonala - Korzika

A korzikai GR20 vitathatatlanul Európa legszebb magashegyi trekking útvonala. Látványos díszletek, lélegzetelállító színek és egy kötetlen barangolás a vadvilágban arra késztetik a kihívást keresőket, hogy a civilizációból kiszakadva felfedezzék saját határaikat.

A francia, GR jelentése "grande Randonnée" (fordítás: nagy trekk). Az összes Európában található bakancsos túra közül a korzikai GR20 egyértelműen a legnehezebb, nem csekély állóképességet és kitartást követelve zarándokjaitól. Ahogy a fölénk tornyosuló sziklák között, fenyőerdők mélyén, szélfútta kráterek peremén, tavak és a hófödte csúcsok mentén gyalogolunk, a sziget néha megengedi, hogy egy varászlatos pillantást vethessünk a drámai part és a tenger kontúrjára.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Budapest

1. nap  Hajnalban indulunk busszal Budapestről. Este ér­kezünk az észak-olaszországi Savona kikötőjébe, ahon­nan a Korzika szigetére tartó hajónk indul. Az éjszakát a komp fedélzetén töltjük hálózsákjainkban.

2. nap  Reggel érkezünk Korzikára, ahol első dolgunk, hogy Calenzana-ba utazunk. Érkezésünk után a rövid eligazítást követve megkezdjük a szigetet átszelő túránkat...

2-13. nap 

 • Calenzana - Refuge d'Ortu di u Piobbu
 • Refuge d'Ortu di u Piobbu - Refuge de Carrozzu
 • Refuge de Carrozzu - Refuge d'Asco Stagnu
 • Refuge d'Asco Stagnu - Refuge de Tighjettu
 • Refuge de Tighjettu - (Refuge di i Mori) - Castellu di Vergio
 • (Refuge di i Mori) - Castellu di Vergio - Refuge de Managnu
 • Refuge de Managnu - Refuge de Pietra Piana
 • Refuge de Pietra Piana - Refuge de I'Onda
 • Refuge de I'Onda - Vizzavona
 • Vizzavona - Bergeries de Capannelle
 • Bergeries de Capannelle - (Col de Verde) - Refuge de Prati
 • (Col de Verde) - Refuge de Prati - Refuge d'Usciolu
 • Refuge d'Usciolu - Refuge d'Asiano
 • Refuge d'Asiano - (Col de Bavella) - Refuge de Paliri
 • Refuge de Paliri - Conca

13. nap Conva városából indulva, reggel még csobbanhatunk egyet a tenger­ben, majd Bastia kikötőjében kompra szállunk és átha­józunk Olaszországba. Este érkezünk Livornóba, ahon­nan busszal folytatjuk utunkat Magyarország felé. Az éjszakát a buszon utazással töltjük.

14. nap Délután érkezünk Budapestre.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel, a szervezés díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   -

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NEHÉZ - A túrára jellemző a nehéz terepen való fel-lemászás, ami erősen terheli a térdeket. Törmelékes, sziklás csúszós ösvény található a legtöbb szakaszon, amely nem kis odafigyelést követel. Mindenképp feltétel a több napos túrához való tapasztalat illetve erőnlét, mivel a teljes ruházatot, sátrat, több napi élelmet, vizet is magunkkal kell cipelnünk.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A GR20 története a 70-es évekre nyúlik vissza, amikor Michel Fabrickant francia hegymászó kezdeményezte Korzika legfőbb hegyvonulatán áthaladó utak összekötését. A kitett ösvény függőlegesen szeli át a szigetet összekötve északi és déli részét, észak-nyugatról dél-keleti irányba. 170 km hosszú, összesen közel 10.000 m szintkülönbséggel. Átlagosan 15 nap alatt teljesíthető. Nem a napi táv hossza okozza a nehézséget, hanem a jelentős szintkülönbségek. Az időjárás gyorsan változhat, esőt vagy erős szelet hozva, mely jelentősen megnehezíti a mászást és a tájékozódást...

Úgy érzed felkészültél....? 

 

Az „ezerarcú sziget”

A sziget tengerpartja alapvetően két részre osztható: Korzika nyugati partján a hegység közvetlenül találkozik a tengerrel, itt leginkább a meredekebb, sziklás partszakaszok a jellemzőek, néha pedig akár több méteresek is lehetnek a hullámok. Ilyenkor remekül hullámfürdőzhetünk a parton, beljebb menni azonban veszélyes lehet. A keleti partvidéken lankásabb, homokos tengerpartot találunk, türkizkék öblökkel és tiszta vízzel.

Az egész szigetre jellemző, hogy a városokban, falvakban mediterrán hangulatú kis utcácskák, különböző korokból származó műemlékek találhatóak. Korzika nincs beépítve hatalmas szállodasorokkal, amelyek elcsúfítanák a partot, vagy más ipari létesítményekkel, így az itteniek teljesen meg tudták őrizni a települések romantikus hangulatát. Különböző intézkedésekkel tudatosan próbálják elősegíteni, hogy Korzika ezután se váljon olyan hellyé, amelyet tönkretesz a tömegturizmus és a zsúfoltság.

Azért akad olyan hely is, ahol pezseg az élet a szigeten. Ilyen például Bastia, ahová az Olaszországból induló kompok érkeznek, ezért itt valamivel jobban emlékeztet a hangulat egy nagyvároséra. Aki Itáliából tengeren szeretné megközelíteni Korzika szigetét, annak körülbelül 4 és fél órás útra kell számítania. A sziget fővárosa Ajaccio, amely a nyugati parton fekszik. Ez a város a híres hadvezér, Napóleon szülőhelye, amit az államférfi főtéren felállított szobra is jelez. Ajaccio kedvelt üdülőhely a téli szezonban meleg éghajlata miatt.

Korzika méltán viseli az „ezerarcú sziget” nevet. Ez az Európa egyik legtisztább tengerpartjával rendelkező sziget nem csak a hegyek és a tenger változatossága miatt érdekes úti cél, hanem az itteni városkák eredeti hangulata miatt is. Igazi csemege annak, aki elmenekülne a túlzsúfolt nagyvárosból, de nem egy másik túlzsúfolt helyre.

 

Korzika Nevezetességei

Korzika egy páratlan történelemmel és meseszép tájakkal rendelkező sziget, ahol garantáltan jól fogjuk érezni magunkat. A sziget Franciaországhoz tartozik, így az európai unióban érvényes jogszabályok vonatkoznak erre a területre is. Utazni a legkönnyebben repülővel lehet. A légitársaságok Magyarországról nem indítanak közvetlen járatokat, de Párizson keresztül eljuthatunk Korzikára. A másik lehetőség, hogy Pisába repülünk fapados járattal, és a közeli Livornóból hajóval folytatjuk utunkat. Így több időt vesz igénybe az utazás, de kétségkívül látványosabb is. A sziget éghajlata egyértelműen mediterrán, forró nyarakkal és enyhe telekkel. Az elő- és utószezon napsütésben gazdag, de ilyenkor ne számítsunk rekkenő hőségre. A helyiek többsége a korzikai nyelvet beszéli, de a franciát is megértik.

 

Korzika legszebb tengerpartjai

Az északon fekvő Bastia és a déli Bonifacio közti partszakasz homokos strandjairól híres. Porto Vecchio környéke talán a legszebb, itt a türkizkék víz találkozik a parttal. A nyugati part inkább sziklás és kavicsos, Porto és Propriano között találhatók homokos öblök is.
Látnivalókban szintén gazdag a sziget. A sziget fővárosa és második legnagyobb települése Ajaccio, amely egyben Napóleon szülőhelye is. A város nagyon büszke híres szülöttére. Akármerre sétálunk a városban, utcákon, tereken, szobrokon és mindenhol találkozunk nevével. Napóleon szülőháza és keresztelőhelye látogatható, és évente turisták ezrei keresik fel. A Fesch palotában Napóleon nagybátyja, Fesch bíboros gyűjteményét tekinthetjük meg. A város természetesen nem csak a császárról szól. A gyönyörű tengerpartok és a pálmafák teszik hangulatossá az itt töltött időt. A városhoz tartozó öböl partján egy benyúló sziklán a citadelláról élvezhetjük a naplementét.

Bonifacio egy hatalmas szikla tetejéről néz a tengerbe. A város Franciaország legdélebbi pontja, melynek kikötőjéből izgalmas hajós kirándulásokra indulhatunk. A kis bárkákon bejárhatjuk a sziklában található tengeri barlangokat és eljuthatunk a Lavezzi-szigetekre is. Itt a kristálytiszta vízben kiváló lehetőségek nyílnak búvárkodásra és sznorkellezésre.
Calvi a sziget északi részén Korzika idegenforgalmi központjának tekinthető. A hegyek közt megbúvó várost a fellegvárról csodálhatjuk meg. Az óváros egyszerűen mesés, tele csábító teraszos éttermekkel. A kikötőben egymást érik a yachtok és a 6 kilométer hosszú árnyékos fákkal tagolt tengerpart mindenki kedvence lesz. A közeli Ile-Rousse nevét a város előtt látható apró vöröses színű szigetről kapta. A szigeten található egy magas világítótorony, mely a hajókat segíti a tengeren. Az óvárosban kalandozva barátságos kávéházakkal találkozunk.

Saint Florent Korzika művészeti életéről tesz tanúbizonyságot. A Cap Corse félsziget tövében fekvő város híres a román kori Santa Maria Assunta katedrálisról. A part menti strandok közül akad egy különleges is. A Loto-strand autóval nem megközelíthető, ezért hajóval viszik oda a turistákat, hogy élvezzék a napsütést. A Patrimonio területen remek borokat készítenek.

Porto és Ajaccio között Korzika görögök alapította faluja található, amely a Cargése nevet viseli. A faluban található a sziget egyetlen ortodox temploma. Ez a hely a nyugalomra vágyóknak nyújt majd örömöt, ugyanis semmi sincs, ami megzavarja a békés hangulatot. Az éttermek itt is mindenkit tárt karokkal várnak, hogy bemutassák a helyi specialitásokat.

Ha maradt még szabad időnk, látogassunk el Szardíniára, vagy a két sziget közt lévő apró szigetecskékre. Természetesen Olaszország felé is utazhatunk, Livorno és Pisa elérhető távolságra van. Egy azonban biztos, hogy Korzika legnehezebb túra útvonalát - a GR20 - még sokáig emlegetni fogják!

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2017-es Eseménynaptár >>>