Rax EXPEDÍCIÓ

Hótalpas kalandtúra a varázslatos Rax-fennsíkon

Szikrázóan izgalmas élménytúrára csábítunk benneteket a Rax-fennsík vad vidékére! Egy kalandos és kihívásokkal teli hótalpas túra keretében úttalan utakon vágjuk keresztül a hópárnákkal borított változatos vidéket...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Hirschwang an der Rax, 3 óra - 300 km

1. nap  Találkozó 9:00 órakor Ausztriában, a Rax-Seilbahn parkolójában. Összekészülődünk, kiosztjuk a hótalpakat, majd a közeli felvonóval percek alatt feljutunk a Berggasthof-menedékházig (1547 m), ahonnan téli túránk indul. Felcsatoljuk bakancsunkra a hótalpakat, s nekivágunk a havas tájnak. Utunk első szakasza viszonylag könnyen járható egészen az Ottohausig, ahonnan egyedülálló kilátásban lesz részünk a Schneebergre. Innen elkanyarodunk a völgy felé, és kisebb-nagyobb emelkedőkön, csendes fenyőerdőkön keresztül érjük el következő állomásunkat, a Neue Seehüttét (1648 m). Itt elfogyasztjuk magunkkal hozott szendvicseinket, majd egy rövid, meredek szakaszt leküzdve felérünk az 1850 méter magasan fekvő Trinksteinsattel nyeregre. A növényzet itt már nem is látszik ki a szikrázóan fehér hótakaró alól. A hegygerincen tovább sétálunk és nemsokára feljutunk túránk legmagasabb pontjára, a Scheibwaldhöhe-re (1943 m). Tiszta időben szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a környező csúcsok. Innen már csak lefelé vezet utunk a felvonó állomásáig, ahol ha időnk engedi, még a visszaindulás előtt lehetőségünk lesz egy forró levest elfogyasztani. Várható érkezés Budapestre este kilenc óra körül.

Túratáv: 15 kilométer, szint: 400 méter, menetidő: 7-8 óra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. február 09.
2019. február 10.

Részvételi költség vendégként:

12.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

2.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

 

A részvételi költség tartalmazza:

* a hótalp használati oktatást, a hótalp - túrabot bérleti díját, a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 5000 - 7000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* a felvonó árát: 
   ~ 27 Euro / fő

* az étkezéseket (a menedékházban főtt étel vásárlására van lehetőség) és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 7-8 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció szükséges.

TÉLI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve belefér a kapucniba a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között meleg, vízálló bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, illetve alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, meleg kesztyű, csősál / símaszk, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött menedékház vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 °C komfort fokos - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak.

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

  

Rax EXPEDÍCIÓ - Úttalan utakon a Rax-fennsíkon, 1 napos hótalpas kalandtúra

A Rax hegység Ausztriában, Alsó-Ausztria és Stájerország tartományok határán emelkedik. Legmagasabb pontja a 2007 méter magas Heukuppe. Északi szomszédjával, a Schneeberggel (2076 m) alkotja a Rax–Schneeberg-csoportot, amelyet a mély Höllental (Pokol-völgy) választ ketté. A Rax-Seilbahn, Ausztria első sífelvonója (aminek építése 1925-ben kezdődött), a hegy északkeleti lábánál fekvő Hirschwang mezővárosból szállítja a túrázókat 1500 méteres magasságba.

Hótalpas programjaink remek lehetőséget kínálnak a téli túrázás egyre népszerűbb formájának megismerésére. A bakancs talpára rögzíthető, viszonylag nagy felületű talpnak köszönhetően nem süllyedünk bele a hóba, ami különösen a mély, friss porhóban nélkülözhetetlen a haladáshoz. A talpak alján elhelyezkedő tüskék a jegesebb felületeken is megtartanak, s így nem csúszunk vissza. A hótalp használata mindenki által könnyen elsajátítható de szükséges hozzá túra tapasztalat, s elengedhetetlen a jó és kényelmes téli bakancs.

Rax Expedíció - Egynapos hótalpas túra Ausztriában

Rax Expedíció - Egynapos hótalpas túra Ausztriában

Rax Expedíció - Egynapos hótalpas túra Ausztriában

Rax Expedíció - Egynapos hótalpas túra Ausztriában

 

Képek forrása: MAKASE, raxalpe.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2018-es Eseménynaptár >>>